Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/19729472 www.bgdnes.bg

Пепър Екс детронира Каролина Рийпър! Охрана пази най-лютата чушка в света

Създадена е за тайно оръжие, никой не може да се докосне до нея

Въоръжена охрана пази най-лютата чушка в света! Пепър Екс детронира досегашния рекордьор Каролина Рийпър и бе записана в Книгата на Гинес. Създател и на двете е американецът Ед Къри, който не дава на никого да припари до ценното му изобретение и пази ревностно насажденията си в Южна Каролина.

"Това е чушка, която самият Ед Къри е създал още преди 5-6 години. Пазил я е за тайно оръжие, ако случайно някой създаде по-люта чушка от Каролина Рийпър, той да извади веднага тази и отново да си спечели титлата за най-люта чушка в света", споделя пред "България Днес" създателят на най-лютата ферма у нас Александър Кюркиев.

Реклама

Лютивата сила на Пепър Екс достига до 2,5 млн. сковила (скала, която измерва степента на лютивост на пипера), а на Каролина Рийпър е между 1,6 млн. и 2,1 млн. сковила. За сравнение - лютият спрей, който обикновено се използва от полицията, е около 1,6 милиона единици по скалата на Сковил. Когато самият Къри опитва новата чушка за първи път, три часа и половина чувства лютивостта й. След това започват спазмите му. В рамките на час стои облегнат на стена под дъжда, пъшкайки от болка. Ед е сред петимата души в света, които успяват да изядат по една цяла чушка Пепър Екс.

"Това е регистрираната Пепър Екс, но може да варира. Самият създател каза, че може да достигне до над 3 млн. сковила. Действително е много люта, но никой няма достъп до нея. Ед Къри твърди, че няма да я даде, докато не стане милионер. Това създаде интрига в лютите среди. Хем има нещо, хем не може да се ползва от другите", разказва Кюркиев.

Самият той е успял да опита само тинктура от Пепър Екс по време на международен фестивал в Берлин миналата година, която успява да го подлюти качествено.

"Наистина е изключително люта, но от друга страна, ние също предлагаме тинктури от люти чушки, които са с милиони сковила лютивина. Екстракт може да бъде извлечен и от по-малко лютива чушка и да се преработи по начин, по който да стане 20 пъти по-люта", обяснява Александър.

В момента в лютивата ферма в софийското село Лозен тече трескава подготовка за друго голямо събитие. През октомври Александър и близките му отново организират лют фестивал с надяждания и производители на различни люти продукти от целия свят.

"Вече започнахме работа по самия формат, защото имаме доста запитвания. Миналата година имаше феноменален успех. Тази година мислим да е двойно по-голям", категоричен е Кюркиев.

Четете още

Люта Коледа в село Лозен

Люта Коледа в село Лозен

Най-лютото място в Европа е в Долни Лозен

Най-лютото място в Европа е в Долни Лозен

Реклама
Реклама
Реклама