Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18991066 www.bgdnes.bg

Най-лютото място в Европа е в Долни Лозен

Единствен в Европа 

В селото откриха уникален музей с над 140 сорта чушки

Доли ТАЧЕВА

Най-лютото място в България и Европа се намира в софийското село Долни Лозен!

Там в единствения по рода си музей в Европа са събрани над 140 сорта люти чушки от цял свят. Пространството представлява една голяма оранжерия, разделена на географски зони. Навсякъде се подават стръкчета с пикантни плодове, а между тях са поставени информационни табели с любопитни факти. Посетителите могат да научат откъде произхождат лютите чушки и имената им, с какво са полезни за здравето, каква е скалата за измерване на лютивината, люти рекорди на "Гинес" и много други неща.

"Забелязахме, че много хора нямат представа колко е дълбок светът на лютите чушки и искат да научат повече за него. Затова направихме този музей, в който всеки е добре дошъл да разгледа и да зададе своите въпроси", споделя пред "България Днес" основателят Александър Кюркиев.

Реклама

След дълги години, прекарани в пътешествия из цял свят, Алекс и половинката му Боряна решават да се завърнат в България и да заживеят в село Кокаляне в полите на Витоша. Преди 10 години засаждат първите си сортове люти чушки, които раждат много плодове. Чудейки се какво да ги правят, на двамата им хрумва да започнат да експериментират. Започват с различни люти сосове и стигат до люти шоколади, ракии, бири, фъстъчени масла, мед и каквото още се сетите.

"Посетителите на музея могат да опитат от всичко, което произвеждаме. Гордеем се и с лютата ни чушка "български морков", която е най-популярната люта чушка зад граница. Родното производство носи това име, защото има форма и цвят именно на морков", разказва Александър.

Музеят с най-богатата колекция от люти чушки е отворен всяка събота и неделя от 11 до 20 часа, а входът за него е напълно безплатен.

Най-известният лютояд в света пристига за надяждане

На 12 и 13 октомври в лютата ферма ще се проведе първият лют фестивал у нас. Специално за събитието пристига най-известният лютояд в света - Майк Джак, който държи 12 рекорда на "Гинес". Той ще премери сили с италианеца Джанкарло Гаспарото, който дегустира най-лютите чушки в света. По време на събитието ще се проведе и шампионската лига за България, като Александър се надява най-накрая и ние да поставим рекорд в тази област.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама