Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/18919238 www.bgdnes.bg

На кого му пука! Продават е-цигари на деца въпреки забраната

Има закон, но никой не го спазва 

Предлагат различни видове вейпове, търговци не искат лични карти, показа проверка на "България Днес" 

Магазини в центъра на София продължават съвсем свободно да си продават електронни цигари на деца въпреки забраната, показа проверка на "България Днес".

Реклама

Законът за ограничаване на продажбите на нагреваеми тютюневи изделия за лица под 18 г. влезе в сила от 17 септември - вторник, след като решението беше взето единодушно от депутатите в началото на месеца.

Репортер на "България Днес", който спокойно може да мине за ученик, се разходи из оживените улици на столицата и влезе в малко магазинче в идеалния център. На тайно място са наредени различни видове вейпове. След въпрос дали може да си закупим устройството, продавачът учтиво се съгласява и оказва съдействие в избора. Когато репортерът с неохота го пита необходима ли е лична карта, касиерът се оглежда и тихичко отговаря: "Не".

Подобно е положението и в останалите магазини. И там продават електронни цигари, без да се иска лична карта. В следващия магазин на младата продавачка директно е казано, че купувачът няма 18 години. Това по никакъв начин не смущава касиерката, която подава три каталога с богат избор от разнообразни по вкус устройства на различни цени - вариращи между 12 и 15 лв. И в трети магазин услужлив продавач казва: "Нищо че нямате лична карта - ще направим изключение", и отново предлага забранената стока.

Следващата локация е столична гимназия. Точно пред входа на училището се е събрала тълпа от ученици. Подрастващите пушат цигари и пият енергийни напитки. На път за близко основно училище ситуацията е сходна, макар тук младежите да не пушат директно пред входа, а само на път за любимото училище.

Глобите за неспазване на закона при продажба на електронни устройства за пушене са от 1000 до 3000 лева, а при повторно нарушение - от 2000 до 5000 лева. Само че на никого не му пука! Нито на търговците, нито на проверяващите!

Реклама
Реклама
Реклама