Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/18313859 www.bgdnes.bg

Иван Динев - Устата: Бог се намеси и избра Даниил за патриарх

Господ пак е българин, възкликна актрисата Елена Бойчева

"Бог се намеси и избра Даниил Видински за наш патриарх!" Това каза специално за "България Днес" Иван Динев - Устата. Той е убеден, че Господ е наложил родения в Смолян на 2 март 1972 г. със светското име Атанас Трендафилов Николов духовник за водач на Българската православна църква, защото "Даниил не беше сред фаворитите за патриарх, но бе избран заради и най-вече с намесата на Бог".

Певецът разказа, че се е виждал няколко пъти с новия патриарх на България по време на участия във Видин и региона и впечатленията му от поведението на духовника са: "Той не показва суета, нито емоция. Нападат го, че не се усмихва, а ако се вгледат в цялата му същност, ще видят, че тя изглежда строга, без емоция, защото Даниил е аскет, посветен на смирението към Бога".

Реклама

Устата не крие, че приятелският му кръг е екзалтиран от новия патриарх на България. Самият певец симпатизира на Даниил, защото още след балотажа на 30 юни, при който духовникът изпревари с 69 гласа срещу 66 гласа митрополит Григорий Врачански, новият патриарх на България каза: "Трябва да се въведе вероучение в училищата, а атеистите нека учат психология".

"С речта си спечели симпатиите ми, защото религията няма у никого да възпита нищо лошо", настоява Устата и допълва: "И ако е рекъл Господ, понеже Даниил е млад, очаква се да е на поста следващите 30-40 години и ще бъде деен. Защото, съжалявам, че се изказвам така, но последните двама патриарси на България - Максим и Неофит, понеже бяха в напреднала възраст, ги изкарваха като кукли за служби под формата на показност, а патриаршията трябва да е дейна", убеден е певецът.

Той настоява най-висшият български православен духовник да:"Се заеме с реставрацията на самия храм-паметник "Св. Александър Невски" - и той има нужда от ремонт, но и красивата ни България е пълна с малки църквички, които са в окаяно състояние".

"Господ да благослови българския патриарх Даниил! Той е достойният", каза журналистът Антон Хекимян. По негови думи: "Интронизацията на българския патриарх Даниил в катедралния храм "Св. Александър Невски" е исторически момент за България".

"Нека Господ напътства делата му в ползва на родината ни", настоя още политикът от ГЕРБ.

Реклама

"Има надежда, Господи!", възкликна Нона Йотова за избора на Даниил за патриарх на БПЦ. Актрисата политик от БСП пожела: "Успех и сили на Божия водач на родината ни в изпълнение на неговите Божии дела за българските миряни, които с вяра и надежда посрещат радостната вест за избора на Даниил за наш духовен водач".

"Бог с нами! Имаме си нов патриарх! Слава на Бога", присъедини се и театроведът Гергана Пирозова в социалните мрежи, като провокира екстаз от одобрение в театралните среди за избора на новия патриарх на България.

"Слава тебе, Боже! Патриарх Даниил! Да пазим православната вяра, тя ни води при Бога!", каза с радост Мариела Нордел - най-запомнящата се участничка в готварското риалити на Би Ти Ви – "Мастър шеф", която е внучка на кубинския лидер Фулхенсио Батиста.

"Не съм срещал никога на живо новия патриарх, прегледах новинарските сайтове, видях, че има и протести, но у нас винаги и за всичко има протести", каза Здравко от "Ритон". Певецът вярва в успеха на новия патриарх на България и се надява: "Българската православна църква да влезе твърдо в ролята си и да измести налазилите държавата ни еретични течения, които се оказва, че имат много силно влияние сред младите българи и дано патриарх Даниил успее да се справи с това".

"На многоя лета, светейши владико!", доволен е от избора на Даниил за глава на българската патриаршия бившият министър на здравеопазването - хирургът проф. Костадин Ангелов.

"Господ днес пак е българин! Даниил е достоен български патриарх. Надеждата отново стъпи на нашите земи", възкликна актрисата Елена Бойчева, която изгря с през 1991 г. с главната роля във филма "Бронзовата лисица", партнирайки на Георги Стайков.

"Днешното първоюлско утро е озарено и от нова мощна божествена светлина - Негово Светейшество патриарх Даниил Български и Софийски митрополит! Той е светъл воин - защитник на традиционното българско семейство, състоящо се от мъж и жена, и на всички други християнски ценности. Даниил е истински воин на Христос", убедена е Мери Молевски, главен драматург на Пътуващия театър и най-близката приятелка на покойния вече светски лъв Денди.

"Народът иска Даниил, народът го харесва", заключи Устата.

Четете още

ИЗНЕНАДА! Новият патриарх Даниил кръщава сина на Луиза Григорова

ИЗНЕНАДА! Новият патриарх Даниил кръщава сина на Луиза Григорова

Патриархът не разреши на архимандрит Никанор да напусне църквата

Патриархът не разреши на архимандрит Никанор да напусне църквата

Архимандрит Никанор спаси обещанието си и напусна църквата заради новия патриарх

Архимандрит Никанор спаси обещанието си и напусна църквата заради новия патриарх

Имаме НОВ ПАТРИАРХ, неговото име е...

Имаме НОВ ПАТРИАРХ, неговото име е...

Реклама
Реклама
Реклама