Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/18170840 www.bgdnes.bg

Треска и малария носят тигрови комари

Риск от зараза пъпли в жегата 

Никой не проверява на летището пътниците от Африка и екзотичните дестинации 

"Риск от разпространение на малария съществува от хората, пътуващи от Африка и други екзотични дестинации. На летището никой не ги проверява, а задържането на топло време над 28 градуса средно за около две седмици у нас способства за разпространение на заразата."

Реклама

Това алармира пред "България Днес" д-р Георги Миндов, който е председател на Контролната комисия на софийските общопрактикуващи лекари.

Голяма опасност идва от азиатския тигров комар. Той пренася и вирусите на денга, чикунгуня и зика. Денга започва с грипоподобни симптоми, но понякога може да се стигне до тежки усложнения и смърт.

Хапещата гадина се смята за най-нападащият вид комар в света, а сега се разпространява из Европа от своя южноевропейски "базов лагер".

Установен е в редица държави, включително и България. Регистриран е още в Австрия, Хърватия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Малта, Португалия, Румъния, Словения, Испания, Белгия, Кипър, Чехия, Холандия и Словакия.

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията предупреждава, че пътуванията ще допринесат допълнително за разпространението на екзотичните болести. Оттам съветват хората да премахнат застоялата вода от градините или балконите, където комарите могат да се размножават, както и да използват репеленти и мрежи против комари през нощта.

"Моята майка дълги години работеше в Нигерия и на връщане още на летището я отделяха за взимане на кръв. Сега няма кой да го направи. Ако кацне един самолет с пътници от Африка, те не минават подобни изследвания. Когато е зима у нас, е сезонът за почивки в Малдиви, Доминикана и други екзотични кътчета. На връщане няма проблем, защото е студено в България. Но ако се случи сега, е рисковано", посочва д-р Миндов.

Друго неприятно обстоятелство е, че у нас липсват лекарства за превенция срещу малария при пътувания зад граница. Такива има в Гърция, Италия, Испания и други страни.

Четете още

Въргала гони комари със смЕх

Въргала гони комари със смЕх

Комари смучат Мис Русе

Комари смучат Мис Русе

Комари изядоха Мария Игнатова от глава до пети

Комари изядоха Мария Игнатова от глава до пети

Как да се спасим от комарите?

Как да се спасим от комарите?

Реклама
Реклама
Реклама