Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/17907861 www.bgdnes.bg

Поредно дете става жертва на куршум

*Заради нехайство и безотговорност на притежатели на оръжие

*Внукът на Тома Томов умира при подобен инцидент

Случаите на простреляни деца у нас се увеличават! Малчугани попадат на оръжията на татковци, дядовци или на семейни приятели и гърмят по свои връстници, приемайки, че пищовите са играчки. Оръжията нехайно и безотговорно обикновено са зарязани в нарушение на правилата за притежанието им на достъпни за малките места.

Последната кървава драма, слава богу без фатален край, е само отпреди дни, а в него е замесен синът на депутата Явор Божанков. На частно тържество в Арбанаси в неделя, на което присъстват много деца, 11-годишният син на депутата простреля по-голямата с една година негова леля в крака. Домакинът на партито Димитър Бозов кой знае защо чества рождения ден на съпругата си с пищов в джоба, зарязва законно притежаваното оръжие, за да отиде до тоалетната. Оръжието е оставено на пейка и децата веднага го забелязват. Друга версия пък гласи, че пистолетът е бил в якето на Бонзов, а не на пейката. Това предстои да се изясни. Тогава проехтява изстрел. Оказва се, че 11-годишното момче е натиснало спусъка и е ранило в крака 12-годишната си роднина. Куршумът попада в ходилото на момичето. Детето няма опасност за живота, а собственикът на оръжието е задържан. "Предстои да му бъде повдигнато обвинение за неправилно съхранение и причинена телесна повреда по непредпазливост. Грозят го от 3 до 10 г. затвор. Взети са натривки от ръцете на всички присъствали, назначени са и експертизи", поясни районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов.

Реклама

Предишният случай бе доста по-сериозен, а детето нямаше и две годинки. Пеленачето бе простреляно в главата, но за късмет оцеля. Кървавият екшън се разиграва във врачанския квартал "Кулата". Две са неофициалните версии към момента. Едната гласи, че изстрелът с ловна пушка е произведен случайно, след като 12-годишно дете си играло с оръжието на дядо си. Другата версия е, че стрелецът е 20-годишен, близък на семейството на пострадалото дете от врачанското село Галатин, което било на гости във Враца. Момченцето е прието в много тежко състояние във врачанската Спешна помощ, а оттам веднага търсят помощ от колегите си от София. Докато дойде помощ от столицата, лекарите от Враца установяват множество метални части в главата на простреляното дете, от което се предполага, че е стреляно със сачми. Военният хеликоптер каца на площадка в района на врачанската болница и транспортира пострадалото дете към столицата в рамките на минути.

Малко след инцидента столичните медици от "Пирогов" оперираха бебето и успяха да спасят живота му. Детето вече е изписано и е при близките си.

В началото на миналата година подобен инцидент се разигра на тържество в град Левски. Кървавият екшън стана на 25 юли, докато няколко фамилии празнуват женитба.

Всички се веселят, докaто по едно време пиян 53-годишен мъж започва да стреля напосоки с боен пистолет. Той произвежда няколко изстрела и по невнимание ранява 5-годишно дете. Куршумът влиза в петата на детето и то незабавно е закарано в болницата в Плевен. Мъжът бе задържан, а оръжието се оказа незаконно. Пистолетът дори е без серийни номера. Първоначално версията на роднините е, че детето се е наранило само, но после всичко се изясни. Случаят още се гледа в съда.

След преглед е станало ясно, че раната е повърхностна. Детето е настанено за лечение - без опасност за живота. След разследване е установено, че в района на читалището в село Косово 42-годишен мъж е произвел изстрел с въздушна пушка и уцелил момчето, което играело с други деца.

Тогава бе извършено претърсване в жилището на стрелеца и бяха иззети въздушна пушка със сачма в нея. Намерени са още пет найлонови торбички със сачми за ловни патрони, два малокалибрени артилерийски снаряда, две найлонови торби с барут, боеприпаси за нарезно оръжие, 19 патрона за гладкоцевно, торбичка с капсул-възпламенител, гилзи, халосни патрони. Районът е бил отцепен.

Реклама

Мъжът бе задържан, но какво се случи след това, така и не стана ясно.

Един от най-шокиращите случаи остава този с внука на Тома Томов. Трагедията в семейството на бившия депутат от "Евророма" и експрокурор Томов се разигра на 8 януари 2021 година късно следобед. Тогава съседка откри безжизнено тяло на дете на улицата. Жената веднага разпознава момченцето и се обажда на близките му. Детето е закарано в болница, където медиците установяват, че то е издъхнало половин час преди да бъде намерено.

При огледа на местопрестъплението ченгетата установяват, че загиналото хлапе е било изнесено от дома на Димитър Йотов-Бирата, където по-рано отишло да си играе с неговия син. Първоначално от полицията във Враца бе съобщено, че малкият Тома е загинал след игра с пиратки. При огледа в къщата на Митко Бирата и след аутопсията на момчето става ясно, че то е издъхнало от изстрел с ловна пушка. На врата на момченцето имало голяма рана, която довела до смъртта му.

От жилището на Бирата са иззети ловни пушки, ловен полуавтомат и ловна нарезна карабина. Оръжията са законно притежавани и били съхранявани в мазето на къщата. В джоб на яке била открита кутия с патрони, калибър 30-06, а на етажерка имало няколко кутии с ловни патрони.

Впоследствие Димитър Йотов бе погнат за това, че не е държал прибрани оръжията си, което е позволило на сина му да се докопа до едно от тях и без да иска, да убие 8-годишния внук на Томов.

В момента той е осъден на 4 години решетки, но делото предстои да се гледа пред Апелативния съд в Пловдив.

Четете още

Явор Божанков: Нямаше други депутати на партито, очевидно оръжието не е съхранявано правилно

Явор Божанков: Нямаше други депутати на партито, очевидно оръжието не е съхранявано правилно

Без обвинение за собственика на оръжието, с което синът на Явор Божанков простреля леля си

Без обвинение за собственика на оръжието, с което синът на Явор Божанков простреля леля си

Задържаха собственика на пистолета, с който дете простреля друго в Арбанаси

Задържаха собственика на пистолета, с който дете простреля друго в Арбанаси

УЖАС! Синът на Явор Божанков в шок след като простреля момиче на 12 г.

УЖАС! Синът на Явор Божанков в шок след като простреля момиче на 12 г.

Реклама
Реклама
Реклама