Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/17725330 www.bgdnes.bg

Масово поскъпване - от водата и гражданската до асансьора

Пролетна лудост на цените

Скачат осезаемо почивките и златото 

Пролетта отприщи същинско цунами от поскъпване на цените... на почти всичко!

Последният удар по джоба дойде с личните карти, чието издаване скача почти двойно. Документите за самоличност вече ще струват 30 лева вместо досегашните 18. Като това е цената за обикновена услуга. За поръчката с бързо или експресно издаване на документ цените се удвояват и утрояват.

Непълнолетните, които са изгубили картата си, пък ще плащат 21 лв. за ново издаване вместо досегашните 13 лв.

Реклама

Фирмите за асансьорна поддръжка също изненадаха клиентите си с вдигане на месечните такси. За това сигнализираха домоуправители от различни градове в страната.

Сумите се вдигат средно с 10%. Според броя етажи и други особености това увеличение може да е по-голямо.

Голяма пролетна тесла дойде и от задължителните годишни технически прегледи на автомобилите, които поскъпнаха двойно след цената за гражданската отговорност. Ако до този момент шофьорите плащаха между 45 и 60 лв., то в момента цените достигат до 90 лв. и дори до 100 лв. И тук, както и при останалите случаите аргументите за поскъпване на услугите са повишената минимална работна заплата, инфлацията и увеличените разходи.

Друго чувствително звено, в което увеличението е драстично и от 1 януари, и сега, е цената на водата. В София от 1 май тя поскъпва от 2,94 лв. на кубик до 3,60 лева с ДДС. Това показва проекта на 5-годишния бизнес план на "Софийска вода", внесен в Комисията за енергийно и водно регулиране за одобрение. Цената на ВиК услугите в столицата ще се увеличи с още 21 стотинки до 2026-а.

Наред с това пролетната лудост на цените изстреля осезаемо нагоре свинското, кафето, златото, почивките, природния газ и още много други.

Четете още

Актрисата Ернестина Шинова: Не вдигайте цените на билетите за влак!

Актрисата Ернестина Шинова: Не вдигайте цените на билетите за влак!

Експертът по недвижими имоти Маргрет Сукияс:  30% от имотите се купуват с цел инвестиция

Експертът по недвижими имоти Маргрет Сукияс: 30% от имотите се купуват с цел инвестиция

Реклама
Реклама
Реклама