Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/17390355 www.bgdnes.bg

Първо ИЗБИРАТ Сливенски митрополит, след това нов патриарх

Първо ще бъде избран Сливенски митрополит, а след това нов патриарх.

Това съобщи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Според духовника това е практика от вековете и така се гарантирало, че всяка епархия ще има митрополит преди да се избере патриарх.

Все пак предстои Светия Синод да вземе окончателно решение дали първо да бъде избран Сливенски митрополит или патриарх. Заради избора на владика на Сливен, една от най-богатите епархии в страната, Синодът промени правилата в крачка и отмени избирането на двамата кандидати, посочени от епархията. В същото време гласът на Сливенския митрополит може да се окаже решаващ при избора на нов патриарх и да наклони везните към някой от деветимата владици, които изпълняват условията да оглавят православната църква.

Защитник на тезата, че първо трябва да бъде избран Сливески митрополит е пловдивския владика Николай - един от тези, които са потенциални кандидати за патриарх. В четвъртък дядо Николай обясни, че Светият синод ще реши дали да отложи избора на сливенски митрополит за когато има патриарх. Той заяви, че ще бъде спазена стриктно процедурата, регламентирана в устава на Българската православна църква.

Четете още

Погребват Неофит в събота, полагат тялото му в храм "Света Неделя" (СНИМКИ)

Погребват Неофит в събота, полагат тялото му в храм "Света Неделя" (СНИМКИ)

Реклама
Реклама
Реклама