Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/16765051 www.bgdnes.bg

(Обзор) Ето кои спасиха спасиха кръста на Богоявление

Хиляди хора от цялата страна участваха във ваденето на кръста в реки, водоеми и морето. Вярва се, че този, които хване разпятието, ще бъде здрав през цялата година.

Десет смелчаци скочиха, за да извадят Богоявленския кръст от водите на Дунав край Тутракан, съобщиха от общината. Най-бърз се оказа 32-годишният Иван Радев, който спасява кръста за 13-и път.

Реклама

Той извади кръста и миналата година. Тогава радостта за него беше двойна, защото в същия ден той стана баща на момченце.

В Попово 11-годишен извади пръв Богоявленския кръст сред единадесет скочили за спасяването му. И на тази година на Йордановден бе спазена традицията и бе извършен ритуалът „хвърляне на кръста" на изкуствения водоем в двора на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението" – Попово, съобщиха от общинския пресцентър.

Общо 11 смелчаци се престрашиха да влязат в студените води, за да извадят кръста Господен. Пръв до него достигна 11-годишният Петър Русев.

Въпреки ниските температури, десетки казанлъчани се събраха край Старата река за традиционния Богоявленски ритуал. На събитието присъстваха представители на местната администрация и на Общинския съвет.

Тази година във водите на реката за спасяването на Богоявленския кръст влязоха 50 мъже, повечето от които вземат участие в ритуала за поредна година. Най-бърз от всички беше 53-годишният Христо Христов, който участва в ритуала за 20-а година. По традиция той предаде дървеното разпятие на най-младия участник – шестгодишния Константин Димитров.

Десетки мъже влязоха в река Благоевградска Бистрица тази сутрин, за да извадят Богоявленския кръст от водите на реката. Тази година кръстът бе спасен от 37-годишният Кирил Димитров от Благоевград. Пред журналисти мъжът каза, че за втори път участва в ритуала на Богоявление и за първи път успява да улови кръста.

Реклама

Любослав Ганев спаси кръста във водите на река Банщица в Кюстендил на днешния празник Богоявление. В съревнованието се включиха 22 младежи.

"Здраве и спорна година! Това е едно голямо благословение, щом достигна първи до него, сред толкова много хора. Нека годината бъде благословение и за целия ти дом", каза архимандрит Исаак – втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, който му подари икона - "за да бъде спомен от този ден".

"Годината да е здрава и благословена", пожела и кметът Огнян Атанасов, който беше сред първите, поздравили Любослав Ганев.

Любослав Ганев е на 24 години и успява да се пребори за кръста за втори път, след 4 години. "Работя, спортувам. Желая на всички кюстендилци новата година да е успешна и да бъдем по-добри едни към други", каза той, след като излезе от водите на река Банщица.

Двайсет и три годишният Александър Георгиев извади кръста от водите на река Дунав на Богоявление в Русе. Кръстът беше хвърлен в реката от Русенския митрополит Наум.

Общо 12 души се включиха в ритуала. Те бяха на възраст между 19 и 36 години. Температурата на водата бе около осем градуса. Александър Георгиев скача за кръста за първи път.

"Финансист съм. Завърших образованието си в Лондон и реших да се завърна в България. Много млади хора могат да направят същия избор. Не съм скачал досега за кръста. Подготвяхме се около две седмици за днешния ден. Тренирал съм плуване 10 години. Пожелавам много здраве и успехи на всички", каза Георгиев.

Ученикът Александър Китенов хвана кръста на Богоявление в морските води край Моста в Бургас. Той е на 18 години, ученик е в 11 клас в Природоматематическата гимназия "Акад. Никола Обрешков" и след излизането от морските води обяви, че мечтата му е да стане авиоинженер.

В Ямбол за Богоявленския кръст днес скочиха 25 смелчаци във водите на Тунджа до моста на градския парк. Светия кръст извади 22-годишният Георги Атанасов. Той получи благословия за здраве от архимандрит Димитрий и парична награда от кмета Валентин Ревански.

Георги скача за първи път за кръста. Решил е спонтанно в последния момент. Работи в пътноподдържаща фирма, семеен е, баща на две дъщери, разказа той пред журналисти. Мъжът добави, че е вярващ, но не е кръстен и обеща скоро да го направи.

Близо 140 души скочиха днес за кръста в морето край Варна, който бе хвърлен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Първи до светинята стигна 21-годишният Димитър Петров, студент във Висшето военноморско училище в града. След излизането си от водата младият мъж разказа, че повече от 10 години тренира ватербол. Той пожела на всички да са здрави, а годината да е успешна и благодатна.

Най-младият участник в надпреварата за кръста днес бе 9-годишен, а най-възрастният – на 66 години. За здраве в морето скочиха и няколко дами.

Четете още

Йордановден е, вижте кои са имениците днес

Йордановден е, вижте кои са имениците днес

Богоявление е!

Богоявление е!

Реклама
Реклама
Реклама