Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/16254424 www.bgdnes.bg

Интерпол тръгва по дирите на избягал по делото "Гранити"

И организаторът на покушението на бизнесмена Стоян Стоянов избяга

Стоян Колев е втори осъден в процеса, който се измъква под носа на органите на реда

Случаят, известен като "Гранити", далеч не е приключил! Интерпол тръгва по дирите на осъдения на 18 години решетки Стоян Колев, който изчезна, преди да бъде вкаран в затвора. Това разбра "България Днес" от говорителя на полицията във Варна Светла Златева.

Реклама

Колев е закован от Върховния касационен съд като организатор на отвличането и покушението над бизнесмена Стоян Стоянов, шеф на строителната фирма "Гранити", което се случи преди над 15 години.

Дирите на Колев се губят още от произнасянето на ВКС по делото, което се точи близо 15 години. Ченгетата във Варна, където Колев живее и има имоти, отиват да го приберат. Това се случва на 24 юли тази година. Когато пристигат на адреса, който Колев е дал пред Темида, от бандита вече няма и следа. 2 дни го дирят под дърво и камък и на 26 юли го обявяват за общодържавно издирване. А от 9 октомври Стоян Колев се издирва и с червена бюлетина на Интерпол. Към момента Колев не е видим на сайта, на който са имена като Брендо, Пламен Галев и Ружа Игнатова, но затова си има причина. В някои случаи Интерпол преценява, че е по-добре дадено лице да не бъде публично оповестено, че се издирва, защото това може още повече да затрудни неговото издирване, обясни източници на "България Днес" от МВР. По неофициална информация, към момента никой няма представа накъде може да е забегнал Колев. Не се е свързал със съпругата си и децата си от месеци и няма данни да е напускал страната. Ако историята ни е научила на нещо, то е, че вероятността организаторът на убийството на боса на "Гранити" да бъде открит е нищожна. Ще останат само трите години, прекарани зад решетките от Колев, докато течеше разследването и гледането на делото на първа инстанция - Бургаския окръжен съд.

Проблемът със случая "Гранити" е, че това е вторият осъден по делото, който се измъкна под носа на органите на реда. И Станислав Михайлов, който бе осъден на 20 години затвор като поръчител на убийството на бизнесмена, духна още през 2009 година. Предполага се, че часове преди арестите на заподозрените през 2009 година Михайлов е предупреден и е напуснал страната веднага. Личната му карта е изтекла през 2010 година. Има съмнения, че бандитът живее под чужда самоличност в Испания, но това си остават само слухове в ъндърграунд средите. Но това не е всичко, защото скоро и друг от виновниците може да се окаже на свобода - един от извършителите на убийството Стоян Петров. В момента килърът изтърпява 20-годишна присъда за друго убийство, която е постановена през 2010 година. 20-те години за ликвидирането на Стоян Стоянов още не са приведени в сила. Но както се оказва, това може и да не се случи, защото само преди 2 месеца Петров е поискал кумулация (обединяване) на присъдите си.

На първа инстанция съдът преценява, че ще уважи искането и ще кумулира двете присъди - тоест 20 години и за двете убийства. Това на свой ред означава, че съвсем скоро затворникът може да поиска условно предсрочно освобождаване.

Прокуратурата вече е обжалвала нелепото решение на Темида. Казусът ще се гледа на втора инстанция на 20 ноември в Апелативния съд в Бургас. Държавното обвинение иска да му се прибавят поне 10 години за убийството на Стоян Стоянов. Дали това ще се случи, предстои да разберем.

Припомняме, че босът на "Гранити" беше отвлечен на 6 март 2008 г. Чак след година и половина тялото на бизнесмена бе намерено в местността Горска нива край несебърското село Паницово. Разследващите предполагаха, че Стоянов е застрелян още същата вечер след отвличането. Няколко месеца след това бяха ликвидирани и двама от преките извършители - Манол Хаджиев-Индианеца и Златко Калайджиев. За двойното убийство се смята, че е нает серийният килър Недялко Димитров-Момата. Затова в крайна сметка подсъдимите са трима - Стоян Петров, Стоян Колев и Станислав Михайлов.

Реклама

Предполага се, че основният мотив за убийството на Стоянов е спор за мижавите 2,5 декара земя, които бизнесменът отказва да купи от Станислав Михайлов, въпреки че е в близост до складовете на фирмата му "Гранити". Стоянов иска да вземе терена на много по-ниска цена от тази, която му предлагат, и според разследващите точно това се оказва пагубно за него.

По онова време пък Михайлов е шеф на Агенцията за държавни вземания. След пореден отказ да купи земята Стоянов е отвлечен от подземния паркинг на дома си в Бургас, но и тогава не приема условията и осъмва с куршум в гърба. Тялото на бизнесмена е открито след показания на един от извършителите на убийството Стоян Петров, който заведе разследващите до мястото, където са го заровили.

В крайна сметка 15 години по-късно никой от тримата осъдени за убийството на бургаския бизнесмен не изтърпява наказанието си.

Четете още

58 г. решетки за тримата,  убили шефа на "Гранити"

58 г. решетки за тримата, убили шефа на "Гранити"

Реклама
Реклама
Реклама