Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/15322174 www.bgdnes.bg

РЕКОРД! Краставица гигант расте край Балкана

Зеленчукът е дълъг впечатляващите 37 сантиметра 

Краставица гигант израсна под Балкана!

37-сантиметровият зеленчук е откъснат в частна градина в китното старозагорско село Нова махала.

Живописното населено място е разположено в източния край на Розовата долина, между Стара планина, река Тунджа и Средна гора. Северно от селото преминава главният подбалкански път София - Бургас. Дългата краставица е от реколтата през юли тази година, като местните производители отдават рекордните й размери на обилно поливане и много добър сорт семена. В близост до гиганта има и други краставици, които надминават 30 сантиметра дължина. Рекордьорът е изпълнил мисията си и вече е превърнат в освежаващ таратор за радост на членовете на фамилията.

Реклама

Условията и почвата в Нова махала са благодатни за големи плодове и зеленчуци, като преди години отново в селото израсна рекордна 44-сантиметрова чепка грозде. Дългият грозд тогава последва съдбата на по-малките си "събратя" и се озова в големи съдове, като скоро след това се преобразява в ароматно вино и пивка ракия.

Българската краставица гигант е далеч от световния първенец, който беше откъснат преди пет години. Тогава фермерът Рагбир Сингх Сангър оповести пред света, че е отгледал зеленчук с дължина от 129,54 сантиметра. Това е най-дългата краставица в историята, регистрирана в Книгата на рекордите "Гинес".

Година по-рано мъжът отгледал краставица с дължина 99 сантиметра и се заканил, че някой ден ще подобри постижението си. Разкрива и тайната за рекорда - всяка сутрин четял молитва до лехата с краставици.

Реклама
Реклама