Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/zdrave/article/13910149 www.bgdnes.bg

5 полезни свойства на морковите

Моркова е един от най-полезните зеленчуци. Суров или варен, печен или задушен той притежава отлични вкусови и хранителни качества, диетични и лечебни свойства. Древните гърци са използвали морковите като болкоуспокояващо и противовъзпалително средство, както и при борбата с болно гърло и кашлица. Морковите са богати на антиоксиданти, витамини, минерали и фибри.

Ето ги петте основни причини да добавим моркови в менюто си.

1. Подобряват зрението!

Морковите са пълни с витамин А. Този витамин помага на ретината да абсорбира светлината, което прави оранжевия зеленчук суперхрана за очите.

Реклама

2. Забавят стареенето! Консумирането по един морков на ден може да спомогне и за забавяне стареенето, тъй като регулира храносмилането. Витамин А и антиоксидантите, които се съдържат в полезния зеленчук предпазват кожата от увреждане от слънцето. Морковите предотвратяват преждевременно набръчкване, акне, суха кожа, пигментация, дефекти и неравномерен тен на кожата.

3. Предотвратява сърдечните заболявания! Проучванията показват, че диетите с високи каротеноиди са свързани с по-малък риск от сърдечни заболявания. Редовната консумация на моркови помага за намаляване на холестерола, тъй като разтворимите влакна в морковите се свързват с жлъчните киселини.

4. Прочистват токсините от тялото! Витамин А помага на черния дроб да измие токсините от тялото. Той намалява жлъчката и мазнините в черния дроб. Фибрите, които се намират в морковите, помага да се изчисти дебелото черво и да се ускори движението на отпадъците.

5. Защитават зъбите и венците! Морковете почистват зъбите и цялата устна кухина. Те отстраняват плаки и частици от храна, като четки за зъби или паста за зъби. Морковите стимулират венците и задействат много слюнки, които, алкално, балансират киселинно образуващите бактерии, образуващи кухини. Минералите в морковите предотвратяват увреждането на зъбите.

Четете още

4 причини да ядем ябълки всеки ден!

4 причини да ядем ябълки всеки ден!

Отслабвайте лесно и разумно!

Отслабвайте лесно и разумно!

Портокал и грейпфрут срещу остеопорозата
Портокал и грейпфрут срещу остеопорозата

Портокал и грейпфрут срещу остеопорозата

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама