Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/svyat/article/18520775 www.bgdnes.bg

Осем декара зелено! Най-голямото дърво в света е бордей.

Най-голямото дърво в света е бордей - заглавие

Най-голямото дърво в света покрива цял парк с клоните и неочаквано се превръща в приют за бездомници.
Списание "Одити Сентрал" отбелязва, че природният феномен е официално регистриран. Дървото - кашу, расте в щата Рио Гранде де Норте, Североизточна Бразилия. Засадено е от местен рибар през 1888 г., като се развива не стройно нагоре, а настрани - още от корена стъблата излизат разклонени, а необикновено дългите клони покриват огромната площ. Тя възлиза на 8,4 декара - приличен обществен парк като за малко градче. Околността е заселена, но новите къщи се строят съобразно габаритите на дървото и не му пречат да прокарва нови филизи.


Случаят представлява голям интерес за биолозите. От десетилетия се правят изследвания, за да се открият причините за необичайния растеж и гигантските мерки на короната. Категорично обяснение не може да бъде дадено - учените са склонни да вярват, че причините за феномена са комплексни - състав на почвите, развитието на кореновата система и т.н.
Като всички необикновени явления кашуто в Рио Гранде предизвиква международен интерес. Само туристическите групи за последната година наброяват три хиляди души в сравнение с нула преди няколко години. Много повече са посетителите, идващи самостоятелно и семейно. Местните изпитват едновременно меда и жилото на туризма. Прииждащите носят малки приходи и оставят не толкова малко боклук. Но най-страшен е проблемът с бордеите. В Бразилия огромен брой хора живеят в самоделни колиби, изникващи на най-необичайни места само за една нощ. Често малоимащите местят бараките си. Сега дървото феномен е поредният притегателен център за катуните. Под дебелата му и широка осем декара сянка се заселват десетки бездомници. Те изграждат примитивни къщички, но също така и полеви кухни. Готвят на примуси под дървото и създават реална опасност от пожари.
Туристите дават възможност на клошарите да изкарат допълнителни доходи - кой с продажба на някакви дребни вещи, кой с джебчийство.

a Дървото покрива осем декара колкото цял парк

б От корена излизат хиляди стъбла

ц Растението е туристически обект с хиляди посетители

д Човешката дейност вече се забелязва в природния феномен

Четете още

Латинка Петрова: До гроб ще пазя тайните на Парцалев

Латинка Петрова: До гроб ще пазя тайните на Парцалев

Оперират вдовицата на княз Кардам

Оперират вдовицата на княз Кардам

Наш митрополит възглави литургия в Румъния

Наш митрополит възглави литургия в Румъния

Бомба! Светлана Гущерова има нов мъж

Бомба! Светлана Гущерова има нов мъж

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама