Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/19131602 www.bgdnes.bg

Ето ги новите златни момичета: Рускиня и племенничка на звезда влизат в ансамбъла

Новият ансамбъл на България вече е комплектуван. Въпреки че все още не е показан, "България Днес" разкри кои са гимнастичките, които попаднаха в състава. Те са заместничките на Перлите на Весела Димитрова, които станаха абсолютни световни и европейски шампионки и четвърти на олимпийските игри. Пет от тях ще са титулярките, а резервите ще са две или три.

Единствената останала от предишния ансамбъл е София Иванова. Тя беше част от него от 2022 година. Преди това се състезаваше индивидуално, като неин личен треньор е била Весела Димитрова. С Перлите е световна шампионка от шампионата в София през 2022 година. Освен това тя е европейска шампионка в многобоя и отборна с тима на България през 2023 и 2024 г. Заради опита й именно София Иванова ще е капитан на новия ансамбъл.

Реклама

По-рано тази година София беше абитуриентка. Вместо да отиде на бала си, по същото време тя завоюва златен медал на европейското първенство в Будапеща. Заедно с Маргарита Василева и Магдалина Миневска, които също завършваха средното си образование, облякоха сини тоалети и си направиха снимка за спомен на брега на Дунав.

Ивон Бошкилова е от клуб "Левски". Интересен факт е, че на 8-годишна възраст започва да тренира в големия съперник ЦСКА, а на "Герена" премина през 2017 г. Ивон е участвала в спектаклите на Нешка Робева - "Няма такова шоу", "Има такова шоу" и "Шоу без име".

Извън гимнастиката Бошкилова се отличава с благородните си постъпки и е готова на помогне на всеки в беда. Преди време осъществява собствена благотворителна инициатива за подпомагане възстановяването на разрушения футболен терен на "Левски-Раковски".

В ансамбъла вече има още една София, но - Павлова. Тя е възпитаничка на "Левски Триадица". Дълго време печелеше медали като индивидуална състезателка.

"Любимата ми гимнастичка е Линой Ашрам. Харесвам я, защото прави интересни и сложни елементи, знам за нея, че е упорита, трудолюбива, а също и ми е много симпатична", споделяла е София Павлова.

Тя попада в залата случайно.

Реклама

"Първото нещо, което видях през открехнатата врата, беше как една какичка играеше с червена топка. Много ме впечатли и казах на мама, че и аз искам да играя така. Привлече ме грацията и красотата на този спорт", споделя Павлова.

Сузан Пуладиан е от малкото момичета, които вече имат успехи с ансамбъл. Тя е европейска вицешампионка при девойките от шампионата във Варна. Била е член на национален отбор жени индивидуално, попадайки в разширения състава.

Започва да тренира на 3 години. Влиза в залата покрай по-голямата й сестра Роксана, която също е била гимнастичка. Идолът й е Боряна Калейн.

"Предпочитам ансамбъла - споделя Сузан преди време. - Много по-спокойно е, когато си на килима и си с повече момичета, отколкото сам. По-сплотени сме, като едно цяло сме и за мен е по-добре да съм там."

Сузан обича да рисува в свободното си време. Според видели картините й има талант.

"Не ми остава много време", споделя гимнастичката.

Даная Атанасова е поредната грация от "Левски", която влиза в ансамбъла. Този спорт е семейна традиция при нея. Даная е племенничка на култовата ни гимнастичка от близкото минало Боряна Гинева. Тя е от златното поколение на Нешка Робева. След като влиза в националния отбор, пловдивчанката попада в група от изключителни гимнастички. Тя успява да се наложи и да се превърне в една от големите надежди на българската художествена гимнастика. Съдбата обаче има други планове за нея. Боряна напуска отбора, прибира се в родния Пловдив и малко след това ражда дъщеря си. В края на 90-те младата майка намира сили и се връща в залата на легендата Нешка Робева, за да помогне и да подкрепи българския отбор, който по това време е в кризисен период. Дълги години тя е част от Трупата на Нешка Робева, както и от екипа на "Левски", в който работи и сега. Покрай нея в гимнастиката се влюбва и Даная. А леля й дълги години е неин треньор.

Алина Коломиец е най-екзотичната гимнастичка в новия ансамбъл. Грацията е родина в Санкт Петербург на 12 октомври 2006 година. Там прави и първите си стъпки в художествената гимнастика. На 3 годинки започва да тренира в Централния клуб "Жемчужина". Семейството й напуска Русия, когато е на шест, и се местят в Бургас. В началото Алина тренира в местния "Черноморец", но по-късно отива в София и става част от "Левски Триадица". До лятото беше индивидуална състезателка. Преди по-малко от седмица навърши 18 години.

В ансамбъла попадна и съотборничката й от "Левски Триадица" Виктория Георгиева. Тя също започва да тренира на три годинки.

"Запали ме една моя приятелка от детската градина, която я видях как може да прави мост и шпагат, и казах на родителите ми, че и аз искам - разказва Виктория. - Любимата ми гимнастичка е Боряна Калейн със своята артистичност, увереност и борбеност. Имах шанс да работя с нея и да видя как протичат тренировките й. Винаги съм обичала да играя в ансамбъл. Чувствам се по-сигурна, по-спокойна и по-щастлива."

Георгиева още преди няколко години си поставя амбициозна цел - златен олимпийски медал.

"Вярвам, че ще успея! Голямата ми мечта е да спечеля олимпийски златен медал", споделя Виктория.

Последната състезателка в разширения състав е Натали Захариева. За нея се знае съвсем малко и вероятно ще е резерва.

Четете още

Нешка Робева обяви Ванга за светица

Нешка Робева обяви Ванга за светица

Официално! Клубът на Катрин Тасева стана член на Българската федерация по художествена гимнастика

Официално! Клубът на Катрин Тасева стана член на Българската федерация по художествена гимнастика

Илиана Раева обяви: Четири златни момичета напускат ансамбъла

Илиана Раева обяви: Четири златни момичета напускат ансамбъла

"Златната" Елвира Краснобаева напуска България заради болно братче

"Златната" Елвира Краснобаева напуска България заради болно братче

Реклама
Реклама
Реклама