Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sport/article/19061403 www.bgdnes.bg

Българи предали Цанко Цанков

Българинът ще съди Международната асоциация по плуване в открити води

Цанко Цанков и мениджърът му Николай Илиев обмислят да заведат дело в САЩ срещу Международната асоциация по плуване в открити води (WOWSA). Причината е отказът да бъде ратифициран рекорда му от 108 км и 250 км плуване без спиране във водите на Дунав (18:12.32 часа) на 6 септември.

Мотивът е, че предоставените от екипа на плувеца данни са "непълни и манипулирани". Освен това от частната организация съобщиха, че всички бъдещи постижения на Цанков ще бъдат отхвърлени за ратификация, което означава доживотно наказание на него от страна на тази асоциация.

Реклама

"Най-много ме боли, че атаката срещу мен е дошла изцяло от България - сподели Цанков. - Няколко човека от България са изпратили мейл до асоциацията. В момента не можем да кажем техните имена, но се надяваме в бъдеще да можем. От WOWSA ни обвиняват, че плуването не е рекордно, а ние сме го обявили за успешно завършено преди то да бъде официално ратифицирано. WOWSA изтъква като основна причина за отказа техните съмнения, че данните от GPS-а на лодката са непълни, т.е. те ме обвиняват, че въобще не съм плувал. В основата на тези атаки са българи. Не американци или други, а българи. Винаги съм държал на честността и почтеността и когато те атакуват точно за това, на което най-много държиш, ето това не мога да приема."

Както е известно, на 19 септември Цанков отново се потопи във водите на Дунав за ново историческо постижение. Този път той преплува без прекъсване 120 км, а на 4 октомври световният му рекорд беше признат от Асоциацията за световни рекорди (OWR). Два дни след положителната новина се появи ново изявление от OWR, в което се качва, че рекордът е анулиран.

"Взех решение в най-кратък срок да направя второ плуване в река Дунав, въпреки умората и въпреки че знаех, че условията ще бъдат много по-трудни. Когато от WOWSA разбраха за моето намерение, те първоначално се опитаха да ме разубедят да плувам отново. Казаха ми, че времето за възстановяване е много малко и че дори да се справя, това ще засили още повече техните съмнения. Когато твърдо заявих, че ще плувам, те решиха да ми откажат въобще бъдещи ратификации към тази асоциация, което е прецедент в историята. Смехотворно решение. Знам , че са упражнили огромен натиск върху OWR да премахнат ратификацията на моето постижение", обяви Цанков.

Мениджърът му Николай Илиев обясни, че плувецът не е член на WOWSA, няма лиценз и договор с тази частна организация.

"Ние имаме добър екип от трима юристи, които се занимават детайлно с казуса. Имаме и човек от Америка, който абсолютно безвъзмездно иска да се запознае с данните и фактите и да заведе дело за уронване на престижа срещу съответната асоциация в САЩ", заяви Илиев.

Четете още

Тука има, тука нема! Пълна каша с рекорда на Цанко

Тука има, тука нема! Пълна каша с рекорда на Цанко

Признават рекорда на Цанко Цанков

Признават рекорда на Цанко Цанков

Плувецът Цанко Цанков уличен в измами, отнемат му всички рекорди

Плувецът Цанко Цанков уличен в измами, отнемат му всички рекорди

УНИКАЛНО! Докато преплува Дунав, на Цанко му се роди син

УНИКАЛНО! Докато преплува Дунав, на Цанко му се роди син

Реклама
Реклама
Реклама