Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sport/article/18921220 www.bgdnes.bg

Плувецът Цанко Цанков уличен в измами, отнемат му всички рекорди

Плувецът Цанко Цанков е обвинен в множество измами от Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA)! Всички рекорди, за които българинът претендира, са заличени. Бъдещи плувания на Цанков няма да бъдат ратифицирани от световната организация, независимо от условията, при които са проведенир. Решението е взето след ясни доказателства за фалшифицирани GPS данни при плуването му в река Дунав на 6-ти септември 2024 г., които Цанков и неговият екип не са успели да обяснят. Преди това българинът е поставял "рекорди" с неопренов костюм, което е абсолютно забранено. 

"Сърцето на плуването в открити води се крие в честността и когато това доверие бъде нарушено, спортът е компрометиран - написаха официално от световната асоциация. - Искаме да изясним, че фалшифицирането на рекорди е нарушение на принципите, които обединяват плувците по целия свят. Не можем да признаем или ратифицираме нито едно плуване, където истината е манипулирана. WOWSA твърди, че всеки плувец, признат за виновен за подобни действия, ще подлежи на постоянна забрана за бъдещи ратификации.

Реклама

Общността на плуването в открити води разчита на доверие, честност и проверени записи. Цанко Цанков и екипът му пренебрегнаха тези принципи. Те предоставиха фалшифицирани данни и започнаха публични атаки, вместо да се обърнат към ясни доказателства за неправомерното си поведение. Цанко Цанков вече не отговаря на условията за ратификация на минали, настоящи или бъдещи плувания от WOWSA. Това решение е окончателно."

Световната асоциация по плуване в открити води направи и подробен списък с подвеждащи твърдения за рекорди и предишни постижения на Цанко Цанков.

Четете още

УНИКАЛНО! Докато преплува Дунав, на Цанко му се роди син

УНИКАЛНО! Докато преплува Дунав, на Цанко му се роди син

Рекордьорът Цанко Цанков: Това беше най-трудното плуване в моя живот

Рекордьорът Цанко Цанков: Това беше най-трудното плуване в моя живот

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама