Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sport/article/16758548 www.bgdnes.bg

Сръдни на "Спортист на годината"

Голям скандал забърка по време на 66-ата церемония за награждаването на "Спортист на годината" шахматистката Нургюл Салимова, която два пъти напуска ядосана залата.

Победителят очаквано е баскетболистът Александър Везенков, който стана най-полезен играч в Евролигата и бе привлечен в отбора от НБА "Сакраменто Кингс". Негови подгласници са тенисистът Григор Димитров и плувецът Петър Мицин.

Реклама

Първият път Нургюл се фръцна, след като официално бе обявено, че е на шеста позиция в класирането. Салимова взе лично статуетката си, каза кратко и троснато: "Благодаря, за много години", след което побърза да слезе от сцената. Бъдещата претендентка за световната корона бе потърсена от "България Днес", за да даде своята гледна точка на нещата, но тя предпочете да замълчи.

Председателят на спортния клуб по шахмат на "Левски" Николай Тодоров, който беше до Нургюл по време на церемонията, сподели повече за ситуацията. "Това изказване не беше добро от нейна страна и не стимулирам това поведение - коментира Тодоров. - Все пак Нургул е млада, с характер на победител, приема загуби тежко и има спортна злоба в нея. За нея това награждаване е като състезание. Дошла е с нагласата, че ще е в топ 3, а се оказва шеста. Стана й неприятно и като дойде на масата, беше решена да си тръгва. Поговорихме с нея, успокоихме я и след това излезе с отбора, като направи нормално изказване. Друг фактор е, че има много други ангажименти и неща около нея."

Тодоров все пак също не смята, че шестото място за Нургюл е справедливо.

"Остана убеждение, че класацията е направена според общата нагласа на спортните журналисти, а не за годината. През нея Нургюл постигна много, а тази позиция не й се струва справедлива. Все пак аз й напомних, че Антоанета Стефанова, когато беше станала световна шампионка през 2004, също не беше на първите три места", казва още Тодоров.

В края на церемонията Салимова избягна да отговаря на репортери или да се снима с останалите победители. Нейната съотборничка в шаха Виктория Радева от друга страна е горда и щастлива от постижението на отбора, който стана номер 1 за годината. "За мен най-важното е, че хората оценяват труда ни и служим като вдъхновение за тях. Оценявам всичко, благодарна съм и преживяването на церемонията беше прекрасно", заяви Радева пред "България Днес".

Четете още

Везенков е Спортист №1 на България

Везенков е Спортист №1 на България

Българска доминация! Салимова и Чепаринов водят на световното

Българска доминация! Салимова и Чепаринов водят на световното

Нургюл Салимова обожава турското море, ето защо

Нургюл Салимова обожава турското море, ето защо

Ето ги шахматните ни гордости (невиждани снимки)

Ето ги шахматните ни гордости (невиждани снимки)

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама