Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sport/article/10778700 www.bgdnes.bg

ММА боецът Деян Топалски: Дразнех се от "ВИП брадър" вниманието

Деян Топалски е сред най-популярните български ММА бойци и кикбоксьори. В продължение на години плевенчанинът се биеше из най-сериозните галавечери в България и чужбина. 38-годишният ветеран прекрати своята кариера през миналата година, но няма намерение да напуска бойните спортове. Той стана изключително популярен покрай участието си във "ВИП брадър" през 2015-а.

Специално за "България Днес" и youtube канала "Спортната джунгла" Дидо сподели какво го очаква оттук насетне

Огнян ГЕОРГИЕВ

- Деяне, как се чувствате няколко месеца, след като прекратихте вашата кариера в бойните спортове?
- Като всеки човек, който е сложил край на нещо, се отдадох на почивка. Толкова години на тренировки сутрин и вечер. Както се казва - убиване. Бях се заканил да не се отпусна и да стана дебеланко. Намалих доста темпото, но преживях още две контузии. На последния мач счупих ръката. Правих операция. Отне няколко месеца възстановяването. Тъкмо започнах да понавлизам във форма и скъсах бицепс. Сега вече всичко е наред, започвам да влизам в нормалния път. Опитвам се да го давам малко по-кротко.
- Когато загубихте през лятото от Максим Заплитний, оставихте след мача ръкавиците в центъра на ринга и казахте край. Бяхте ли взели решението предварително, или просто ви дойде на момента?
- Не съм го решил за една секунда. От доста време го обсъждам с близките хора и семейството. Натрупаха се много години. Адски много травми. Стигнах до положение, в което е трудно да проведа цялостна подготовка заради болежките. Все нещо се обажда. Не бях сигурен, че това ще ми е последният мач, но срещата протече със зверско счупване още във втория или третия рунд. Всичко изкристализира точно в този момент. Реших, че това е правилният миг.
- Когато се възстановихте от травмите и мина време, започна ли леко да ви гъделичка за нов мач и завръщане?
- Когато взема решение, не си задавам въпрос правилно ли е или грешно. Живея с него. Мисля, че постъпих правилно. Опитвам да се настроя към нов начин на живот.
- Сега вече сте треньор. Мечтаете ли вашият опит, акумулиран през годините, да се предаде на някой талант, който да ви задмине?
- Имам такава амбиция. С треньорска дейност се занимавам още от 2012-а година. Тогава създадохме клуба Friends. Водя тренировки всяка божа вечер. Много се разделях между треньорската и състезателната дейност. Сега ще се фокусирам малко повече върху едното. От последното републиканско първенство имам двама шампиони при мъжете - Георги Николов (67 кг) и Костадин Кърджалийски (91 кг). Вторият няма кой да го бие в неговата категория през последните 3-4 години. Няма загуба от български състезател. Разправя се с конкуренцията. Надявам се тази година най-накрая да го вземат на световно или европейско първенство от националния отбор. Дейността ми като треньор ще върви нагоре. Постепенно и аз узрях, защото преживях върху себе си кое е правилно и кое грешно. Надявам се в следващите години да излязат още момчета. То зависи и от тях дали ще се задържат в спорта.
- През 2013-а играхте с една от звездите на UFC Муслим Салихов. Загубихте по точки. На следващата година се бихте с Джак Хермансон в Кейдж Уориърс. Можеха ли тези две срещи да променят вашата кариера?
- Това бяха големи шансове. Истината е, че България няма мениджъри, които да ни намерят правилните мачове, за да ни избутат напред. За двете срещи имах 15 дни предизвестие. От тях 6-7 са за сваляне на килограми. Остава седмица за подготовка. Нямам съжаление за начина, по който се представих. Дадох всичко. След мача срещу мен и двамата подписаха договори с UFC. Срещу Салихов направих равностоен мач. Ако имах още 10-15 дни, нещата щяха да са по-различни. Знам, че го изпуснах с много малко. Взех последния рунд. Бях по-добре накрая на мача. Можех да направя нещо. Дано да помогна на тези след мен да прескочат нивото, което аз достигнах.
- Най-успешните български бойци Благой Иванов-Багата и Стоян Копривленски отидоха да живеят в чужбина. Вие защо не поехте този риск?
- Нямах смелостта да зарежа всичко останало. Никога не съм бил само боец. През цялата кариера съм работил успоредно. Не е имало кой да ме издържа. Не съм имал богати спонсори. Къде умишлено, къде заради глупостта ми да се обвържа с някой, не е имало кой да ме подсигури и да се отдам изцяло на тренировките. През цялото време мислех за съществуването ми. Не искам да се оправдавам с това. Проблемът е бил изцяло в мен. Трябваше да оцелея. От спорта в България няма как да го направиш, освен ако нямаш някой богат спонсор зад гърба си. Проблемът е, че този вид богати спонсори често искат от теб други неща. Няма да конкретизирам какви. Който е преценил да се продава за някакви пари, си е негова работа. Така ми се стече животът. Много пъти съм си го мислел. Ходех на лагери в Швеция. Готвех се в клуба на Густафсон. Много ми се искаше да остана, но нямах финансовата възможност.
- През 2015-а влязохте във "ВИП брадър". Станахте доста по-популярна личност. Това повлия ли ви на кариерата?
- Не мисля, че ми попречи. Не се главозамайвам. Дори напротив. В началото ми беше неприятно ходенето в мола. Беше ужасно. Всеки се обръщаше и ходеше. Хората, които ме познават, знаят, че страня от големи компании и заведения. Не обичам шума и прекаленото внимание. Дразнеше ме до голяма степен. След "ВИП брадър" направих най-добрите победи срещу български бойци, за да докажа, че тук няма кой да ме бие. На тази категория бях шампион на Макс Файт, никой не искаше да се бие за колана. Победих първо Влади Кънчев, а след това Радо Карашев. Останалите нямаха желание да се изправят срещу мен. Не съм дал задна. Дори напротив, бях суперфокусиран. Така се стекоха нещата. Подписах договор в Чечня. Там получих тежка травма. Операции, доста време бях навън. Контузиите се натрупаха и се стигна до завършека, който беше напълно нормален.
- Участвахте в една от най-шумните вражди. С Дани Илиев. Два хубави мача се получиха. Колко по-различни бяха те от останалите срещи?
- Не беше нищо особено за мен. Беше интересно на публиката. Получи се голяма поляризация между агитките. Единият е фен на "Левски", а другият на ЦСКА. Това вдигна заряда. Хората се запалиха покрай мачовете. Хубав момент от кариерата, който ще помня завинаги.
- Имахте и друга историческа вражда с Бранко Бабачев. Около пет години се подготвяше този мач, но не се състоя. Какво се случи?
- Бранко пет години не можа да събере смелост да се качи на ринга. Предизвиквах го по какъв ли не начин. Правих колажи. Обиждах го. Не, че чак толкова го ненавиждам. Исках да го провокирам, за да събере смелост. Непрекъснато имаше оправдания. Беше болен, контузен, с проблеми. В крайна сметка не се осъществи този мач. Вината е изцяло в него. Може да се обърнете към всички организатори и да ги питате. Имаше интрига. Тя беше от само себе си. Бранко постъпи некоректно към мен. Това ме провокира да го предизвикам, щом има амбиции.
- Какво мислите за сблъсъците между звезди от различни бойни спортове като Флойд Мейуедър срещу Конър Макгрегър. Сега се готови за Франсис Нгану срещу Тайсън Фюри?
- Малко съм против. Имаме едно голямо име в ММА и едно в бокса. Защо трябва да се срещнат по правилника на боксьора? Причината е, че ще генерират по-голям интерес у феновете на бокса, които са повече. Всичко се прави за финансов резултат. За мен ще бъде много интересно шампион по ММА и шампион в бокса да се бият по правилата на кикбокса. Когато коментирахме мача на Конър с Флойд, тогава ти казах, че Макгрегър няма никакъв шанс. Ако се случи мач между Нгану и Фюри, ще бъде интересно за феновете. Но всички в спорта им е ясно, че е мач с предизвестена смърт. Гарантирам, че Нгану няма да удари Тайсън Фюри.
- Нещо подобно ли се очаква от мача на Кобрата с Жуниор дос Сантос?
- Кубрат със сигурност ще победи. Това е боксов мач. Нищо, че играят с малки ръкавици. Франк Мир беше безпомощен и жалък срещу Кобрата. Това е бивш шампион на UFC. Дос Сантос има по-добър бокс от Франк Мир. Малко повече ще се опъне, но резултатът ще е същият. Ако Кобрата е в добра форма, няма да има проблем.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама