Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/6684530 www.bgdnes.bg

Часовникът на Страшния съд вече е 2 минути преди полунощ

Причината - непредсказуемият Тръмп

Стрелката на часовника, показващ риска от апокалипсис, беше придвижена с 30 секунди напред до 2 минути преди полунощ. Причините са повишената вероятност от ядрен конфликт и непредсказуемостта на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

Стрелката не е била толкова близо до полунощ от 1953 г., когато САЩ и СССР тестваха водородната бомба.

Реклама

Часовникът за края на света, известен и като Часовника на Страшния съд (The Doomsday), е от 71 години в университета в Чикаго.

Всяка година съвет от учени, сред които 15 носители на Нобелови награди, изместват минутната стрелка по-близо или по-далеч от полунощ, приет условно за момента, в който ще настъпи краят на света.

“Тази година ядреният въпрос отново е повод за тревоги”, заяви Рейчъл Бронсън, председател на бюлетина на ядрените учени, който управлява часовника. Тя даде примери с ядрените изпитания на Северна Корея, нарасналата ангажираност на Китай, Пакистан и Индия към ядрените им арсенали и непредсказуемостта на туитовете и изказванията на Тръмп.

От създаването му през 1947 г. стрелките на Часовника на апокалипсиса са нагласявани 20 пъти - от полунощ без две минути през 1953 г. до полунощ без 17 минути през 1991 г., когато беше сложен край на студената война.

Тази година го изместиха с 30 секунди по-близо и така той отброява 2 минути до края. “През 2017 г. видяхме безразсъден език в областта на ядрените оръжия. Световните лидери не успяха да отговорят ефективно на заплахите от ядрена война”, пишат учените. Те отбелязват и напрежението между Русия и НАТО и зачестилите военни учения на двете страни. Посочват и несигурността в Близкия изток.

Реклама
Реклама
Реклама