Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/6384722 www.bgdnes.bg

Кон от файтон се сгромолясва върху пешеходци в Одеса, разследват стопанина за насилие на кобилата

Кранта припада от зор

Зрелищен припадък на кон плаши до смърт туристи в Одеса и вдига на ура защитниците на животни.
Инцидентът става в късния горещ следобед на 5 август, когато температурата в черноморския град надвишава 38 градуса. Злощастното животно тегли файтон из историческия център, но внезапно губи съзнание и се сгромолясва насред натоварена улица. Одесити и летовници, които по чудо се спасяват от премазване, се юрват да помагат на излезлия от строя кон.

Налага се да бъде повикан и професионален ветеринар. Медикът установява остро обезводняване на животното и "други проблеми, свързани с рекордната жега". След два часа усилена реанимация крантата успява да стане на крака. По случая е образувано досъдебно производство, но това не успокоява любителите на животни. Подобно на исканията на немската природозащитна организация РЕТА за забрана на файтоните по Българското Черноморие, украинските им съмишленици настояват конните разходки с туристическа цел да се криминализират. Главно оръжие на поборниците за правата на жребците е пресният Закон за защита на животните, подписан от президента Петро Порошенко дни преди инцидента в Одеса. Документът предвижда до 36 месеца затвор за жестоко отношение към представителите на фауната.


"Причината за колабирането на коня е експлоатацията от страна на стопаните. Животното е карано да тегли файтон из одеските улици без почивка", казва украинският депутат Глиб Загорий, който настоява новият закон да бъде приложен с цялата си строгост.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама