Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/6381396 www.bgdnes.bg

Гей парад разтърсва Острова

300 000 обратни задръстват Брайтън

Голи гейски задници и космати крака на токчета наред с пернати полицейски коли шестват на най-големия хомопарад в Англия.
300 000 натруфени с пера и пайети участници с обратна резба заливат като цунами британския град Брайтън. Огромната тълпа се кълчи в безгрижни поп ритми и марширува по улиците на юбилейния парад по повод 50 години от частичното декриминализиране на хомосексуалността на Острова. Край тях реда пазят десетки полицаи с патрулки, украсени с цветовете на шареното гей знаме. Пожарните коли също събират погледите с вадещи очите яркооцветени пера и блестящи украси.


Над 60 банди държат градуса на макс, но апогеят е по време на първото от 20 години насам участие на гей парад на хитовия дует от 80-те Pet Shop Boys. За двамата музиканти от десетилетия се говори, че са на левия бряг, но те избягват да говорят за това.
Гигантският прайд в Брайтън е само един от гей парадите, които заливат Европа през последния уикенд. Грандиозни събития на хомодвиженията се вихрят по същото време в Амстердам, Белфаст и Стокхолм, като шестващите настояват за равни права с хетеросексуалните.


Специално за прайда в Белфаст пристигна премиерът на Ирландия Лео Варадкар, който е първият открит гей лидер в родината си. Той посочи, че е само въпрос на време съседната Северна Ирландия да се присъедини към останалата част от Обединеното кралство и да декриминализира гей браковете. Парадът в Белфаст остава в историята и като първия, на който униформени ченгета присъстват на парада не просто по задължение, а като редови участници.

Снимки: РОЙТЕРС

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама