Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/18348034 www.bgdnes.bg

Певецът депутат Етиен Леви: Ще съдя всички, които твърдят, че съм бил доносник на ДС!

Очакваха да избягам в Белгия на един гастрол преди 10 ноември

Етиен Леви се закани да съди до дупка всички, които твърдят, че е бил доносник на ДС. Това разкри първо пред "България Днес" известният певец и вокален педагог, който в момента е депутат от разпадащата се "Величие". Етиен не скри гнева си от опита да бъде очернено доброто му име, но не пожела да конкретизира срещу кои личности и институции ще подаде иска си в съда. "Мое право е и засега няма да огласявам тези подробности. Но ще кажа само, че те просто не знаят какво ги чака", закани се пред "България Днес" популярният изпълнител.

"Колко пъти трябва да обяснявам, че има два вида досиета в ДС - лично и работно. Личното е това, което са публикували. Някъде се тиражираше едно картонче с моята рождена дата, с името ми и с това, че съм бил агент "Панайотов". Аз за пръв път чувах това име", сигурен е солистът на "Трик". И пояснява, че личното досие "не играе никаква роля, то е израз на докарването на оперативните работници пред шефовете им, докато работното досие доказва с подписи, че съм съгласен с голяма готовност да бъда сътрудник на ДС, че приемам като агент името "Панайотов", че съм написал няколко доноса. Но няма нито едно от тези неща. Защото никога не ги е имало и няма да ги има. А човек като мен доносник не става!", категоричен е известният певец.

Реклама

Той се позовава и на думите на бившия шеф на Шести отдел на Шесто управление на ДС Димитър Иванов в негово скорошно интервю, че с "Леви са се престарали малко". "Няма как такъв шеф като Димитър Иванов да казва това, без да е проверил. Склонен съм да вярвам, че Етиен Леви не е бил агент, дори не е изключено да не е разбирал какво става. Познавам човека, който е работил по него, едно младо момче. Попрестарали са се", цитира казаното от Иванов Етиен Леви.

Настоящият депутат от "Величие" се бие в гърдите, че "моя род и кръвта си не продавам". "Защото нашите са били гонени след 9 септември 1944 г., баба ми не са я пуснали да види родната си дъщеря, най-голямата, леля ми, в Германия", аргументира невъзможността да бъде доносник на тайните служби изпълнителят.

"Още когато влязох в казармата през 1977 г., веднага военното контраразузнаване, така нареченото векере, се заинтересува от мен. Защото имах роднини в Израел и Западна Германия, които тогава за България бяха вражески държави. Тогава са ме тълкували като потенциален враг на родината, въпреки че този "враг" след това донесе на родината международни награди и куп вътрешни като изпълнител и автор. Аз им казах, че "аз много добре зная, че вие знаете информацията от какво семейство съм. Но от всяко дърво свирка не става и аз няма да мога да бъда ваш сътрудник". Така че още от казармата започнаха да ме следят дали имам долари или марки и прочие...", връща лентата назад Леви.

Популярният изпълнител отрече слуховете в гилдията, че бил много ядосан на видния композитор Найден Андреев, тъй като маестрото намеквал за агентурната принадлежност на по-младия си колега.

"Няма такова нещо! Найден Андреев беше главен редактор на редакция "Музика и забава" и като такъв няма начин той да не е бил също наблюдаван и под окото на службите. Ние сме ходили в чужбина, в Белгия, за първи път в западна страна, и тогава се очакваше от мен едва ли не да избягам. Аз не го направих, защото никога не съм имал намерение да изоставям родината. Плюс това много добре знаех какво ще направят на родителите ми", спомня си пеещият народен избраник.

Четете още

Шефът на Шесто управление на ДС: Вярвам на Етиен Леви, не е вербуван

Шефът на Шесто управление на ДС: Вярвам на Етиен Леви, не е вербуван

Етиен Леви: Избрах "Величие", защото са еко

Етиен Леви: Избрах "Величие", защото са еко

Етиен Леви: Не знам дали ще стана депутат!

Етиен Леви: Не знам дали ще стана депутат!

Етиен Леви влиза в парламента?

Етиен Леви влиза в парламента?

Реклама
Реклама
Реклама