Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/18050691 www.bgdnes.bg

Етиен Леви: Никога не съм бил агент на ДС!

Искаха да ме вербуват в две срещи, аз категорично отказах, казва музикантът

"Доносник от мен няма да стане! Аз семейството и кръвта си никога няма да предам!" С тези думи вчера Етиен Леви коментира вулкана от публикации срещу него, които разказват, че той е бил агент с псевдонима "Панайотов" към Шесто главно управление на Държавна сигурност.

Реклама

Певецът разказа, че много преди 10 ноември 1989 г. е ходил на 2 срещи с вербовчик: "На първата ме покани да им сътруднича! На втората му казах точно това: Няма как аз точно да предам семейството и кръвта си!".

Леви припомни, че в миналото излезе доста подробен списък на музиканти, негови колеги, които са сътрудничили преди демократичните промени на ДС, и негово име тогава не фигурираше в листите.

"И сега доста услужливо някой реши да ме изцапа и да опетни името ми с думата доносник, защото ще се кандидатирам за тези избори!"

Музикантът разказа, че за пръв път в живота си членува в партия. Поканата да се присъедини към политическата платформа дошла от полк. Николай Марков.

"Харесах идеите на партията за чистотата на водите, чистотата на реките, чистотата на планините, но най-много ми допадна чистотата в човешките взаимоотношения и желанието на тази група от хора да се погрижат за гражданите на нашата малка, но велика България. Затова се присъединих към тях и веднага получих атаки от тези смешни хора, които с техните милиционерски номера, понеже аз съм познато лице, решиха да ме очернят", сподели Етиен Леви.

Той не се интересува кой точно стои зад атаката към него и нарича злостниците срещу името му смешници.

Реклама

"Аз съм опитен човек, на 3 юли ще направя 67 г. и напредването на възрастта ми говори, че съм натрупал житейски опит. Въпреки че гените ми са на хуманитарист и идеалист, а не на материалист, където не се представям толкова добре, няма да рухна от тези подли нападки! Защото имам дух, чест, доблест и най-важното - любовта на хората", категоричен е Леви.

Според него "Панайотов", под чийто псевдоним се твърди, че е бил вербуван, вероятно е името на агента, който в далечното минало той е виждал в две срещи.

"Поне така предположи вчера жена ми, но знаете ли колко незначителен е бил този човек в живота ми, когото срещнах наистина два пъти, че дори не помня името му! Не помня кога е било това, но беше много преди промените", опита се да върне лентата десетилетия назад музикалният педагог. Той разказа, че е потомък на велики българи и се гордее с корените си. Прадядо му Митрофан Пошев е герой на България - храбър пълководец, прославил българската армия в няколко войни. Той е възпитаник на двете най-престижни военни академии за времето си - Петербургската и Парижката, командир е на Първа дружина на 6-и пехотен търновски полк. На 9 октомври 1912 г. пада убит в сражение край село Гечкенли, Турция.

"Баба ми Кириаки, която всички наричаха Кинка Тенева, ме водеше край паметната плоча на дядо ми, която беше в градинката на НДК, и той беше най-възрастният, паднал в бой за свободата на България мъж сред войниците - 41-годишен е загинал за Родината", спомни си музикантът. И допълни: "Прадядо ми е имал лична покана от цар Фердинанд да стане щатен офицер, но му е отказал с думите: "Благодаря за честта, но аз съм обучен да бъда български войник в боя и моето място е при войската!".

Прабабата на Етиен и съпруга на големия български пълководец, който обръща хода на голямата битка при Селиолу и Гечкенли до Лозенград, е чехкиня. Идва заедно с брат си Йосиф в София по покана на Фердинанд да обучават българите на музикално изкуство след Освобождението. Теофана е била красавица, свирила е на цитра и с красотата и таланта си пленява сърцето на смелия полк. Пошев.

"Тяхната дъщеря и сестра на баба ми се влюбва и се жени за австриец - чичо Вили, аз го помня, и съвсем логично заминават да живеят в Германия. Баба ми Кинка 20 г. нямаше право да посети родната си дъщеря, която режимът беше обявил за невъзвращенка, и не даваха на баба да пътува да види детето си", спомня си с горчилка музикантът.

Етиен Леви се гордее, че е българин и че с групата си "Шик" е донесъл много международни награди и слава за родината: "Аз съм от стар и достоен род, горд съм и с еврейските си корени и цял живот браня честта, чистотата на духовността и благородството на предшествениците ми".

Музикантът разказва, че заради роднините си в Израел и в Западна Германия също е бил разработван от военното контраразузнаване и бил обявен за неблагонадежден. През 1977 г., когато влязъл да отслужи военната си служба, първо бил разпределен в парашутен полк. "Той обаче е към десантни секретни войски и как войник с роднини на Запад ще служи там и ме прехвърлиха в Строителни войски", спомня си Етиен Леви и допълва: "Водеха ме потенциален враг на родината, но аз никога не съм предал, носех с гордост белезите на потеклото си в онези времена и никога не склоних глава пред злото. Служех със затворници в казармата и ги криех, помагах им, защото това бяха обидени на живота момчета. Никога не съм предал съученик, колега, приятел, познат. А днес имат наглостта да ме изкарвам доносник - та това е смехотворно!", отсича музикантът и заявява, че никога не е подписвал никакви документи за принадлежност като сътрудник на Държавна сигурност.

"Разработката им е елементарна, ясно е, че в миналото много са ме разработвали заради семейството ми, но ако смятат сега да ми приписват, че съм доносник, нека да извадят документ с подписа ми за съгласие, че съм се съгласил да им сътруднича, а аз веднага ще го подложа за установяване на автентичността на подписа ми". И завършва: "Милиционерските мръсни номера от онова време трябва да спрат".

Четете още

Етиен Леви бил агент от ДС

Етиен Леви бил агент от ДС

Етиен Леви ПРОСЪЛЗИ България: Не помня майка ми, починала е, когато съм бил на годинка и половина

Етиен Леви ПРОСЪЛЗИ България: Не помня майка ми, починала е, когато съм бил на годинка и половина

Етиен Леви проговори за "Капките", каза кой се имитира най-трудно

Етиен Леви проговори за "Капките", каза кой се имитира най-трудно

Етиен Леви учи Джулиана Гани да диша като прахосмукачка

Етиен Леви учи Джулиана Гани да диша като прахосмукачка

Реклама
Реклама
Реклама