Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/17775364 www.bgdnes.bg

(ИНТЕРВЮ) Легендата на фолка Валдес: Искам да се евакуирам, а не да емигрирам

Моят договор 001 е първият с "Пайнер", гордее се изпълнителят на "И ловец съм, и рибар съм" 

Кой е той

Валентин Василев Вълчев, по-известен като Валдес, е български певец, роден в Стара Загора. Валдес е сред първите изпълнители в попфолка и един от първите самостоятелни певци в "Пайнер". Известни песни от репертоара му са "Завръщане в Берлин", по-известна като "Жиголо", "Жега", "Сексиндустрия", "Стриптийз", "Даскале, даскале", "Чака-рака", "Булка метър и половина", "Рибна фиеста", "Лоша компания", "Боксер пич", "Секс писта", както и дуетите с Емилия: "Лудост е" и "Студен огън". Най-известното парче на Валдес е "И ловец съм, и рибар съм", което и до ден днешен се изпълнява в много страни.

Реклама

- Вие сте рокаджия, но пеете попфолк. Как стана така?

- В началото аз бях активен рок музикант. Аз съм си барабанист по професия и пеех рок. Навремето през 80-те години пътувах по Норвегия, Финландия с големите кораби и там свирех. Правех по 6 месеца круизи и после се връщахме. В София имаше едно кафе на "Кристал", в което се събирахме всички рокаджии. Когато имаше турне и някой търсеше музикант, идваше там и си го намираше. След това пак заминах за Финландия и Норвегия и когато се върнах тук през 90-те години, Митко Димитров-Пайнера ме забеляза, защото вече пеех по вариететата и нощни барове. Той каза, че иска да правим балканска музика. Това беше през 1992 година. Тогава подписахме и договор.

- Това първият договор на "Пайнер" ли беше?

- Да, моят договор е с номер 001. Започнахме с балкански ритми. Едва след това започна попфолкът.

- Вашата музика е малко по-различна?

- Винаги съм представял един по-енигматичен поглед към фолка като аранжимент и звук. Моят стил е етнофолк. Винаги включвам малко хардрок, добавям малко шлагер и всичко това го поднасям под лъчите на балканското слънце. Така създавам екзотичен коктейл, но има една подробност.

- Каква е тя?

- Цялото това нещо зависи от поднасянето. Всички мои участия са били като 9 бала вълнение. Песните ми са свързани с лириката на моите текстове. Това е моето оръжие. Това е моят начин да променям нещата към по-доброто. Това не са песните на тълпата. Тук търся някаква по-различна публика.

- Вие наистина миксирате успешно различни стилове?

- Всичко, което съм създал, бих нарекъл "спомени при изтрезняване". Хаотични, лирични, мелодични, но болезнено яки. Равносметката ми през живота е, че не съм бил достатъчно подъл, за да се харесам на всички, а съм успял да си остана себе си.

Реклама

- Вие ли си пишете текстовете?

- Всички текстове на всичките ми албуми, а аз имам 13 албума, са мои. Някои от аранжиментите аз ги правя, а на другите стоя в студиото и казвам какво трябва да се направи и не мърдам, докато не се направи.

- Наскоро не сте издавали нищо?

- Аз вече не издавам и няма да издам, защото в момента България се превърна в село "Гледачево". Всеки гледа по 5 или 10 секунди от нещо и след това спира. Вече никой не слуша музиката. Хората ходят по дискотеките да развяват къси полички и мускули и това е.

- А как е по Балканите?

- В Гърция, Турция, Сърбия всичко се слуша и никой не те гледа. Те ценят гласа на изпълнителя, заради тръпката от това, а не заради гърдите на певицата или устните й.

- Казахте преди време, че ще се евакуирате от България, а не да емигрирате.

- Виждате в какъв абсурд живеем. Вижте българския Ютюб. Може ли едно селско момиче, което е направило една песен, да направи милион и деветстотин хиляди за два дена. Може ли когато седна да обядвам, да ми пускат реклами на дамски превръзки по телевизията. Няма никакво съобразяване с хората. Евакуирам се от територията, защото държава няма.

- Много харесват в Украйна вашия хит "И ловец съм, и рибар съм".

- Бумът бе преди две години, но сега е пикът. Имам 200 милиона гледания, пускат тази песен по дискотеки и нощни клубове. Също много я свирят по сватби оркестрите. Освен украинци нея я слушат молдовци, сърби, азербайджанци, турци. Дори на един от заместник-кметовете на Москва телефонът му звъни с моя песен. Когато ме бяха арестували, на следователя му звънеше телефонът с друга моя песен.

- Получавате ли пари за тези милиони слушания?

- Никакви дивиденти не получавам, защото не е възможно да се получи нищо. Преди време на азиатския пазар имах по 25 милиона гледания на моите хитове, но не съм получил и една стотинка за това.

- Снимали сте със Стефан Командарев филма "Посоки"?

- Това е филм, който е с награда в Кан. Тогава ми се обадиха да ме питат дали могат да ползват песента ми "Шофьор на такси". Аз им казах колко струва и те още на следващия ден ми изпратиха договора и парите. После този филм направо разцепи пространството.

- Ходили сте в Кан с този филм?

- Ума Търман беше шеф на журито. За едни 12 секунди, в които се чу моята песен, цялата зала стана на крака. Включително и Ума Търман. Ако някой български изпълнител може да се похвали с това, ще го поздравя.

- Получихте инсулт преди време. Как сте сега?

- Много добре съм сега. Просто когато бях в болницата, докторът ми каза, че много съм претоварил каруцата и трябва да успокоя топката. Имам биволско сърце, но в момента го нямам. Просто трябваше да остана вкъщи 6 месеца.

- Вие май не спазихте предписанията на докторите?

- Точно на четвъртия ден заминах на участие в Свищов. Аз, когато стъпя на сцена, все едно се раждам наново. Нищо не ме спира. След това ходих в Пловдив, Банско, Стара Загора.

- Вие май сте астрални близнаци със Слави Трифонов?

- О, да, на 18 октомври са родени още Жан Клод Ван Дам, Прешъс Уилсън и Саша Белов от "Бригада". Жан Клод Ван Дам е много голям танцьор. Той дойде в един клуб в Атина специално да ме слуша. Много ми харесваше да го гледам как танцува. Иначе съм пял с Цеца Величкович и Горан Брегович. Последният дойде с едно вертолетче в Банско заедно с Кеворк Кеворкян и много добре си изкарахме.

Четете още

Валдес прескочи трапа!
Валдес прескочи трапа!

Валдес прескочи трапа!

Валдес лежи с инсулт в търновската болница
Валдес лежи с инсулт в търновската болница

Валдес лежи с инсулт в търновската болница

Реклама
Реклама
Реклама