Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/15561109 www.bgdnes.bg

БГ рапърът Сарафа записва парче със сина на легендата Доктор Дре

Певецът записва парче със сина на американската хип-хоп легенда Dr. Dre

Кой е той

Серафим Мартинов е артист, изявяващ се основно в сферата на рап и хип-хоп музиката. В артистичните среди е по-известен като Сарафа и колаборациите си с много наши и американски артисти. Рапърът е работил и продължава да твори със световни и номинирани за "Грами" имена в световната рап музика като сина на американските хип-хоп кумири Д-р Дре, Къртис Янг и Янг Ноубъл от групата 2 PAC. Гледали сме Серафим в сериала "Стъклен дом", където си партнира с Юлиян Вергов. Това е и дебютът му в родното ни кино. Сарафа разкри, че готви да пусне чисто ново парче. Сингълът е част от последния албум Exodus (Изход) и ще излезе в края на 2023 г.

- Серафим, едно пиленце ми каза, че правиш ново парче.

- Така е и сега за пръв път го обявявам. Новото парче Sarafaveli, което ще излезе съвсем скоро с клип и ще е част от новия ми албум "Изход", ще бъде факт в края на годината. Негов режисьор е Радостин Събев-Шошо, а албумът ще може да се слуша във всички музикални платформи. Както винаги, аз съм продуцент и на албума, и на клипа.

Реклама

- С какво се занимаваш извън музиката?

- Тази година изцяло се съсредоточих върху албума, в който ще има яко присъствие на имена от американската музикална сцена. Например синът на Д-р Дре, Къртис Янг и Янг Ноубъл от групата на другата рап легенда 2 PAC The Outlawz. Парчетата са супер не защото са мои, а защото наистина са много яки. И съветвам тези, които още не са ги слушали, да ги чуят и сами да се убедят в това. Разбира се, че ще има имена и от българската сцена, но тях ще ги оставя за изненада, когато албумът излезе.

- Имаш ли турнета и изскочиха ли ти нови идеи за песни, докато вървяха?

- Последно буквално изскочих на сцената като специален гост на якото турне за годишнината на варненските рапъри "Гумени глави" начело с Мишо Шамара на концерта им в София в началото на септември. Имаше над 1200 човека и за мен беше чест да бъда част от 30-ата годишнина на тази невероятна група на столичната сцена. А иначе идеи за песни изкачат постоянно, само ми трябва да имам време, за да ги реализирам. И както казах - албумът ми е почти готов.

- Печелил си наградата "Лайфстайл" за музика преди 4 г. Какво правиш с нея, какво ти донесе?

- Да, получих приз за песента "Живей" през 2019 г., който подарих на приятел. Принципно не обичам наградите и никога моята цел не е била да се сдобивам с такива. Това е и причината да не посещавам подобни форумни изяви. Предпочитам да правя това, което правя, за себе си и хората, слушащи моята музика. Не за каквито и да било награди.

- А коя е най-ценната и незаменима отплата, която човек може да получи в живота си?

- Най-ценната е безценната! Знаеш ли, получавал съм много съобщения от различни хора как песните ми са им помогнали в някакви трудни моменти, които тези непознати хора са имали в живота си. И това за мен е без цена. Ако съм помогнал на някого чрез музиката си, много доволен и горд ще съм от себе си.

Реклама

- Днес кое не струва и 50 ст. и защо? И кое е безмерно?

- 50 стотинки струва един куршум примерно. Но безценно е да си помагаме в трудните моменти, безценно е да бъдеш добър и да подаваш ръка на по-слабия, безценно е да казваш истината, безценна е хубавата музика... И не на последно място безценна е и душата, която е в нас. Лесно е да бъдем лоши, лесно е да рушим, вместо да градим. Но това е до човек. Аз съм избрал да бъда от светлата страна на нещата и така ще е до последния ден.

- За какво българите продължаваме да си затваряме очите, ушите и устите? И за кое винаги сме били слепи, глухи и неми?

- България преминава през един преход вече повече от 30 години и за съжаление няма почти никаква промяна. Всички знаем истината, но никой нищо не прави по въпроса. Като че ли ни е по-добре да сме с широко затворени очи... Докато не се смени генерално парадигмата, ще продължаваме да сме слепи, глухи и неми. Но спасение има. И то е всеки сам да се спасява.

- Къде точно е твоето "у дома" и как се прибираш на път към вкъщи?

- Въпреки че съм роден във Варна, живея в София почти откакто се помня. Много обичам града и докато се прибирам, обикновено съм усилил музиката в колата и съм в някое страхотно задръстване. Но винаги с усмивка.

- Имаш ли винаги крайна цел, успяваш ли да я изпълниш или не, всичко е на всяка цена за теб?

- Виж, нищо и никога не трябва да е на всяка цена. Защото човек като печели нещо, не знае какво всъщност губи. Аз вярвам в Бог и знам, убеден съм, че няма случайни неща. Така че каквото трябва да се случи, то ще се случи.

- За какво може да кажеш "Никога" и за кое искаш да "Няма край"?

- Никога не казвам "никога"! А за кое да няма край... Може би засега не виждам да спирам да правя това, което обичам - музиката ми.

- Романтиката лудост ли е? Ако е така, ти "луд" ли си?

- Да ти призная, не съм от най-романтичните, дори когато съм бил влюбен. Макар че съм виждал мои приятели, когато са били влюбени, и знам какво чудо е било! Това пак е относително. Но знае ли човек какво може да му се случи - любовта е странна птица. Дано когато се влюбя пак някой ден, да не се окаже хищна...

- Кога имената и названията нямат значение за теб и защо?

- Никога не са имали значение имената и названията. Важно е кой стои зад тях.

- Какво няма да ти омръзне да правиш 7 дни и 7 нощи?

- Предизвикателствата, които животът ми предлага 24/7, няма да ми омръзнат. А аз обичам да ми е трудно, защото, когато ми е лесно, бързо губя фокуса.

Четете още

Откриха рапъра Сарафа
Откриха рапъра Сарафа

Откриха рапъра Сарафа

И Интерпол дири изчезналия рапър Сарафа
И Интерпол дири изчезналия рапър Сарафа

И Интерпол дири изчезналия рапър Сарафа

Реклама
Реклама
Реклама