Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/19155698 www.bgdnes.bg

Спрете инсулта! Ето как

*Пийте настойка от гулия 4 пъти на ден 

*Цитросептът доказано помага 

Какво причинява исхемичният инсулт?

При исхемичния инсулт внезапно се нарушава ритъмът на кръвообращението на отделни части на мозъка. Това може да бъде свързано с тромб в магистралния съд или със запушването му с атеросклеротична плака.

Най-често този удар връхлита върху хората над 60 години. Методите на лечение на двата вида инсулт са абсолютно различни. Затова лекарите не препоръчват да се дават каквито и да е лекарства на болния, преди той да е прегледан и да са му направени задължителните изследвания. В такива случаи веднага се вика "Спешна помощ".

Реклама

Близките на пострадалия не трябва сами да се опитват да смъкнат кръвното му налягане. Рязкото му падане обикновено влошава общото състояние.

Има два вида инсулт - хеморагичен и исхемичен. Хеморагичният е кръвоизлив в мозъка от спукване на артерия. Този "удар" често атакува и млади енергични хора. Те дори не подозират, че в мозъчните им артерии има малки аневризми, склонни към спукване, особено при стрес и повишено кръвно налягане.

Как да разпознаем инсулта?

Можем да разпознаем симптомите на инсулта, като дадем на пострадалия три прости задачи:

а) помолете болния да се усмихне;

б) помолете го да каже нещо. Нека да каже свързано няколко изречения. Например: "навън грее слънце";

в) помолете пострадалия да си повдигне двете ръце.

Ако забележите, че пострадалият с усилие се справя с някоя от тези задачи, незабавно извикайте "Бърза помощ" и опишете симптомите на пристигналия екип.

Има и още един начин да разпознаете инсулта: помолете пострадалия да си покаже езика. И ако езикът е крив или с неправилна форма, изпада от едната или другата страна на устата, това е признак на инсулт.

Препоръчва се диета с ниско съдържание на сол и мазнини. Физиологичната потребност на организма е 5 г сол на денонощие. Подобно ограничение се понася по-леко, ако се консумират повече плодове и зеленчуци, които подобряват работата на стомаха и намаляват усвояването холестерола.

Реклама

Отказването от мазна храна е задължително, особено от свинско месо и неговите продукти. Забранени са също солените пушени храни. Отдавайте предпочитание на постното месо, варено или печено, редовно яжте риба. След прекаран, макар и лек инсулт, всеки ден менюто на болния трябва да съдържа следните продукти:

1 рецепта - Том I, проф. Мермерски, баща и син: сушени кайсии: изяждайте дневно по 100-150 г. В тях се съдържа магнезий, който има съдоразширяващо действие, като и калий и витамин В6, необходим за образуването на нови кръвни клетки.

2 рецепта - Том I - прораснала пшеница: 100 г зърна се заливат с вода и се оставят на топло. Когато се появят кълнове с големина 1 мм, промийте зърната и ги пуснете в месомелачка. Добавете растително масло (може и мед) и изяждайте сутрин на гладно по 3 супени лъжици.

3 рецепта - руски учени смятат, че е необходимо да се ядат колкото се може повече ябълки или да се пие ябълков сок.

Установено е, че изяждането на една средно голяма ябълка на ден съществено намалява риска от остро нарушение на мозъчното кръвообращение при инсулт. Учените стигнали до този извод, след като изследвали хранителните пристрастия на болни с инсулт и на техни здрави връстници. Били изследвани почти 10 хиляди души. Оказало се, че при тези, които изяждат поне една ябълка на ден, кръвоносните съдове винаги са в добро състояние, независимо на каква възраст са.

4 рецепта - г-жа Стойкова от София предлага много полезна рецепта: смлени белени бадеми - 1 чаша, 3 лимона с корите и семките и листа от индрише се смесват. Към сместа се добавя 1 кг мед и половин лъжичка тинктура от валериана (без етер), тинктура от глог и от мента. Прибавя се и малко камфор (на върха на ножа). Пие се по 1 супена лъжица 30 мин. преди ядене 3 пъти.

5 рецепта - г-н Павлов предлага лекарство от природата, което лекува 3 много опасни заболявания - инфаркт, инсулт и диабет: прави се настойка от листата на гулия: 2 с.л. наситнени с ножа листа се заливат вечерта с половин литър вряла вода. Оставяте да престои до сутринта, прецеждате и пиете по половин чаша 4 пъти на ден 15 мин. преди хранене.

6 рецепта - древните китайски лечители препоръчват банана като средство за предотвратяване и лечение на много болести, включително и на инсулта. Едно научно изследване от най-добрите кардиолози на света сочи, че един банан дневно е достатъчен, за да предпази от инсулт хората от рисковата група. Бананите са богати на калий, който бързо понижава кръвното налягане и предотвратява образуването на плаки.

7 рецепта - от Григор Лилов, Трявна: помогнал му е цитросепт, норвежки билков екстракт от грейпфрут. След като е пил капки от него, му се е възстановил говорът, изправил го е на крака и премахнал силното му главоболие.

8 рецепта - от Данка Димова, Сливен:

Тя самата получила мозъчен инсулт и се излекувала с цитросепт, като си възвърнала паметта и се спасила от главоболието.

9 рецепта - Дарина Лилякова: смесват се 1 л. сусамово масло и 1 л. захар на кристали. Запарват се с вряла вода. Полученият чай се пие 3 пъти дневно.

10 рецепта - Елена Попадийна-Ковачева, Разлог: мазане на крайниците, които са засегнати, с ябълков оцет и мас с невен - 5-6 месеца.

Баня с дафинов лист

цери скърцащите стави

СКЪРЦАЩИ СТАВИ

20 листенца от дафинов лист се варят в 1 литър вода за 5 минути. Цялото количество се излива във ваната. Във водата трябва да се стои 20 минути. След петата баня ставите престават да скърцат и болката стихва.

СРЕЩУ СЕНКИ ПОД ОЧИТЕ

Срещу сенки под очите се прилага маска от 1 жълтък, 1 лъжица цветен мед, 1 лъжица зехтин, 1 лъжица прясно мляко. Престоява 10 минути, след което се изплаква.

СЛАБО ОРОСЯВАНЕ НА КРАКАТА

При ниско кръвооръсяване на краката - това се ползва както при ниско кръвооръсяване, така и ако кожата ви е груба. Взимат се два съда, като в единия се слага топла вода, а в другия студена. Дръжте краката си 2 минути в топлата вода и после ги поставете за 5-10 секунди в съда със студената вода. Направете тази процедура 6-7 пъти, като задължително завършите със студена баня. После подсушете краката си и ги намажете обилно с крем.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря 

Край на старческите петна

и херпес зостер 

Здравейте, уважаеми проф. Мермерски! Пишат ви две стари приятелки от Пазарджик. И двете имаме по един проблем - старчески петна и херпес зостер. Ще се радваме да помогнете и на нас с доказани рецепти. Благодарим предварително!

С поздрав: Пенка Димитрова и Славка Григорова

СТАРЧЕСКИ ПЕТНА ПО КОЖАТА

1 шепа корен от зарастличе се нарязва на ситно и се налага върху възпаленото място.

2. Върху възпаленото място се поставя синя глина.

3. С отвара от горчив пелин се промиват възпалените места

4. 3 с.л. от евкалипт се поставят в емайлиран съд. Заливат се с 3 ч.ч. вода. Вари се на тих огън под капак 15 минути. Маха се от котлона и се прецежда. Половината от отварата се пие на порции през целия ден, а с останалата се навлажняват възпалените места.

ХЕРПЕС ЗОСТЕР

1. Натрошете 2 аспирина и ги смесете с 2 супени лъжици спирт, като прилагате паста върху белезите 3 пъти на ден. Това ще осигури облекчение, което намалява чувствителността на нервните окончания.

2. Смесете половин чаша ябълков оцет с 2 чаши вода. Навлажнете чиста памучна кърпа с този разтвор. Изстискайте и леко разтривайте засегнатата област с влажна кърпи нагоре към сърцето, докато херпес зостер атакува, стихва или мехурчетата пресъхват. Повтаряйте тази процедура 1 час дневно, когато е необходимо.

3. Третирайте мястото с кисело мляко, смесено с цинков оксид, по пътя на нерва (2-3 пъти дневно). Това лечение, започнато при първите признаци на огнището, често се справя с херпес зостер в рамките на 24 до 48 часа.

Реклама
Реклама
Реклама