Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/18306022 www.bgdnes.bg

Остеопорозата - "тихият крадец"

Остеопорозата е заболяване, при което костите стават толкова крехки, че се чупят при най-малкото натоварване. От 30-годишна възраст човешките кости започват да изтъняват, като всяка година губят около 1% от масата си. И към 70-годишнината костната маса на жените намалява с 50%. Това положение на нещата се свързва с отмиването на калция от костите.

В рисковата група влизат жените в периода на менопауза. Това се обяснява с факта, че в този период в женския организъм не достигат естрогените - хормони, които помагат за обновяването на костната система.

Реклама

Наричат я още "тихият крадец", защото дълго време болестта с нищо не издава, че в костите калцият намалява, те започват да губят плътността си и стават чупливи. Пукат се и се чупят най-вече ребрата, шийката на бедрената кост и китките. За да откриете остеопорозата, вслушайте се в тялото си: епизодична силна болка в гърбам ежду лопатките или в кръста след физическо натоварване; намаляване на ръста, прегърбване, счупване след незначителна травма.

Главната причина за наличието на остеопороза е угасването на женските полови хормони (естрогените), които регулират съдържанието на калция в организма.

Има и други причини: ендокринни, ревматични, заболявания на жлъчно-чревния тракт, нарушено хранене, приемане на някои видове лекарства.

При изследване на костната плътност ми откриха остеопороза, разказва Ваня Назърова. Една моя приятелка ми каза рецептата, която прилагам вече осем години профилактично.

Взема се 150 г белен суров сусам - смила се с машинка. Слага се в стъклен буркан. Настъргва се кората на 1 лимон в буркана и се изстисква сокът му. Прибавя се мед на вкус, за да се получи каша. тази смес се държи в хладилник и се приема на гладно само сутрин по 1 супена лъжица. Изяждат се две дози от лекарството. Почива се две седмици и отново се приема.

Реклама

Нашата зрителка Наталия Куртева ни се обади и пожела да разкаже как лекува остеопороза. Тя прилага няколко рецепти от природата, които имат чудодеен ефект:

1. Смесват се 500 мл коняк и 500 мл сок от лимони. С тази смес се заливат черупките на 15 яйца, запечени до бежово и счукани на прах.

Пие се 3 пъти на ден по 1 чаена лъжичка преди ядене в чай.

2. Смесват се добре по 100 г корен репей, хвощ, котешка стъпка, трицветна теменуга, бял равнец, плод шипка. Две супени лъжици от сместа се заливат с 600 мл вряла вода. Кисне 10 часа.

Пие се 3 пъти на ден по 100 мл с мед преди ядене и 3 пъти на ден по 100 мл след ядене.

3. С 1 литър вряла вода се заливат 6 с.л. борови иглички. Кисне 1 час. Пие се на глътки един ден. Остеопорозата се повлиява чудесно от бора.

4. Смесват се добре по 50 г мента и корени кисел трън, по 80 г камшик, корени от кръвен здравец, червен кантарион, по 100 г плод шипка, хвощ, цариче, листа къпина, котешка стъпка.

Три с.л. от сместа и 1 ч.л. ленено семе се заливат с 800 мл вряла вода. Кисне 1 час. Пие се 4 пъти на ден по 200 мл преди ядене.

Лекарите от САЩ твърдят, че натуралният сок от портокал или грейпфрут не само спира процеса на намаляване на костната плътност, но и предизвиква обратния процес, т.е. заздравява костите.

Според експертите обяснението е в наличието на значителни количества антиоксиданти, за които е известно, че възпрепятстват също развитието на ракови, сърдечносъдови заболявания и инсулт.

В цитрусовите плодове се съдържат около 400 активни компонента. Кой точно от тях способства за увеличаването на плътността на костите, все още не е изяснено, но специалистите предполагат, че това е лимоноидът.

За дамите в третата възраст е препоръчително веднъж дневно да пийват по една чаша мляко. Лактозата и протеините, които се съдържат в състава му, спомагат за по-доброто усвояване на калция и по този начин предпазват от остеопороза. Освен това киселото мляко е бариера срещу инфекциозни заболявания, усилвайки естествения имунитет на организма.

Ябълките доставят на организма микроелемента бор. Борът повишава усвояването на калция от тялото, с което предпазва от остеопороза. Възрастен човек се нуждае от около 3 мг бор на ден. Това количество лесно се набавя от две ябълки. Хора, които ядат по три и повече ябълки дневно, по-рядко развиват хипертония с напредване на възрастта, дори и да консумират храни, богати на сол.

Рецепта - черупки от яйца се почистват от ципата и се варят или препичат за дезинфекция. Поставят се начупени в буркан и се заливат с лимонов сок. От разтвора се пие по 1 кафена лъжичка 2 пъти дневно.

Ряпата подпомага за зарастване при счупване

Какви са лечебните и хранителните качества на ряпата?

1. Черната ряпа действа жлъчегонно и отхрачващо.

2. Възбужда секрецията на чревната лигавица и усилва перисталтиката, което води до очистителен ефект.

3. Облекчава храносмилането и спомага за изгонване на газовете от червата.

4. Подпомага зарастването на счупените кости.

5. Прилага се при жлъчнокаменна болест, хроничен хепатит, панкреатити, лениви черва, пясък в бъбреците и пикочния мехур, бронхит, храносмилателни разстройства, счупвания на костите.

6. Бялата ряпа съдържа известни количества противоракови вещества.

7. Сокът от ряпа може да се използва за капки за нос при профилактика на хрема.

8. Ряпата благоприятства лечението на чернодробна цироза и хепатит. Подобрява сърдечния ритъм и се препоръчва при кардионеврози.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря:

Мащерка при безсъние и зъбобол

Уважаеми проф.Мермерски, бих искал да попитам какво може да се лекува с мащерка.

С почит: Станка Димитрова, Казанлък

Мащерката спомага за изчистване на дихателните пътища от храчки, слузни материали и чужди тела, действа омекчаващо върху лигавиците и потиска развитието на болестотворните микроорганизми. Това действие се дължи главно на етеричното масло.

Мащерката успокоява нервната система, облекчава болките и спазмите при колики, язва на стомаха и дванадесетопръстника, успокоява контракциите на матката. Подобрява съня, повлиява някои кожни заболявания. Действа благоприятно при възпаление на устната кухина и гърлото.

Прилага се при бронхити, бронхопневмонии, бронхиектазии, фарингити, магарешка кашлица, ангина, неврастения, невроза, безсъние, стомашно-чревни заболявания (хроничен гастрит, язвена болест, спастичен колит), болезнена менструация.

Външно се използва за гаргара при фарингити, зъбобол, възпаление на венците. Може да се приложи и за бани във вана при ревматизъм, нервни заболявания и др.

Начин на приготвяне и употреба: Около 1 с.л. от билката се залива с 300 мл вряща вода. Престоява 30 минути. Прецежда се и се пие по 1 к.ч. 3 пъти на ден преди ядене. Външно за вани се приготвя запарка от 100 г билка с 2 л кипяща вода. Оставя се да кисне 30 минути и след прецеждане се прибавя към водата във ваната.

Използваема част - листата и плодовете, които се берат, когато напълно узреят.

Четете още

Дископатия? Има лек!

Дископатия? Има лек!

Край на кистите! Проф.Мермерски дава решението!

Край на кистите! Проф.Мермерски дава решението!

Реклама
Реклама
Реклама