Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/18251269 www.bgdnes.bg

Погрижете се за болните крака

Топете краката по един час вечер в леген с вода, морска сол и дървесна пепел 

Навехнато коляно се оправя с жълтък 

Уморени крака и стъпала

Рецепта от Марийка Гунчева, Белослав, Варненско:

"Ако краката ви често се уморяват и оттичат вечер, потопете ги във водата, в която сте варили картофи или зеленчуци. След банята поставете компреси от сол, приготвени по следния начин: запечете леко солта, преди да я разстелете бързо върху парче плат, с който ще обвиете краката си. След няколко подобни процедури умората ще изчезне. Също се приготвя отвара от прясно сено или други билки и се прибавя сол. Подобна солена баня премахва всякакво чувство на умора. Този начин отстранява болките в краката.

Реклама

Болки в краката

1 рецепта - Цветанка Наумова от с. Мирово, община Ихтиман, предлага малко странна рецепта, с която се е излекувала:

"Тази рецепта вдигна моя позната от легло. В съд (например тенекия от сирене) или някакъв друг се запарват курешки. Изстиват до търпимост. Слагат се краката и се завиват добре, като се държат до изстиване на водата. Измиват се и се ляга поне половин час завит".

2 рецепта от Цветанка Наумова от с. Мирово, община Ихтиман:

"Искам да кажа за ореха, че е великолепно лекарство. Преди години майка ми я боляха краката. Една колежка ми каза следното: Когато настъпи пролетта, орехът се развива и соковете тръгват, се отрязва корен, дебел колкото отвора на 1 шише, пълно с олио. Шишето се заравя. Едва когато паднат листата на ореха, се вади шишето. През лятото орехът изпива олиото и наесен го връща отново. Орехът имаше много плод. С тази течност се маже болното място след баня. Слага се вълнено шалче на кръста, чорапи на краката. Природата е най-големият лечител - стига да знаем кое как да използваме".

3 рецепта - Иванка Петканова, Бургас:

"Дъщеря ми беше на 9 годинки, когато ми каза, че я боли под коляното кокалът. Гледам, че нищо му няма на детето, но брат й ми каза, че преди месец била паднала от колелото. Започнах да налагам болното място с хума. Хумата се държи един час. Чак на четвъртото налагане се видя гной, продължих да сменям лапите и така чак до 12-ия път и нямаше и следи от гной".

Болки в петите

Рецепта от Нанка Проданова, Стара Загора: Тази рецепта ми е от един много интелигентен човек, който не е може би сред живите вече, защото аз бях на 23 години, а той на около 60. Ето и рецептата:

Реклама

Взема се крайшник хляб и мекото на хляба се напръсква леко с камфоров спирт, а петата се маже с мас. Прави се вечер, като се преспива с този компрес. Кракът се слага в найлон и отгоре чорап. Четиринадесет дни се прави като краката се редуват - ту ляв, ту десен. Петата става като нова.

Счупване на кост

Рецепта от Нанка Проданова, Стара Загора: това е една рецепта при счупване на кост, а при мен бях си пукнала ребро.

Разполагах с мумио (течно). Едно малко пакетче разтворих в преварена вода, която след преваряване отмерих 30 супени лъжици и в тях разтворих пакетчето. Всяка сутрин в чаша топло мляко (подсладено) слагах по 1 с.л. от мумиото и ефектът дойде още на първия прием. Пих го един месец и оздравях.

Рецептата е от една жена, която е слагала по една таблетка мумио в чаша топло прясно мляко и за един месец счупената ръка на съпруга й се оправила.

При миришещи крака

Рецепта от Илчо, Дочев, Троян:

"Често получавах ранички между пръстите на краката, пробвал съм безуспешно няколко препарата. Най-ефикасен се оказа методът, при който след измиване и подсушаване на краката се намазват обилно със спирт. Резултатите са отлични".

Подут глезен

Рецепта от Марийка Георгиева, гр. Белослав, Варненско:

Котешка стъпка прогонва всички възпалителни процеси в тялото. Сварява се билката и се вари и живовляк в 1 литър прясно мляко. Да се нареже билката като тютюн. Налага се компрес на болното място. Но няма да мърда поне 3 дни от леглото.

Кокалчета на пръстите (мъртва кост)

Рецепта от Радка Добревска, Варна:

Кокалчето се получава вследствие на неудобни обувки. Билката Дебела Мара"(расте като зелка, домашно цвете от рода на столетниците), когато стане в диаметър около15 см с достатъчно дебели най-долните листа. Откъсва се най-отдолу един лист, измива се добре и се отделя отгоре кожичката на листа, полива се с винен оцет и с винен оцет е полято и кокалчето, веднага листът се захлупва върху полятото кокалче и плътно се бинтова вечер преди лягане. Така след третата вечер кокалчето вече го няма. Особено това важи за току-що появило се кокалче.

Подути крака

Рецепта от Вяра Стоянова: настъргват се картофи и се размесват със сода бикарбонат. Налагат се подпухналите места. Отгоре се слага плат, след това найлон и така престоява от 4 до 6 часа. Резултатът се получава след неколкократни процедури.

Болки в краката

Рецепта от народна медицина: 1 шепа морска сол се смесва с 1 шепа дървесна пепел. Сместа се разтваря в 2-3 литра топла вода и в нея се държат вечер краката за около един час.

Навехнато коляно

1 рецепта - Мария от кв. "Дружба", София:

Жълтък се търкаля върху навехнатото и щом се спука, се завива с вестник. Така някога излекувах дъщеря си на 5-годишна възраст, като се опита да ритне топка и се навехна отпред на стъпалото. Използвах този начин, който го зная от баба ми, тогава тя ползваше пепел, тя затяга на жълтъка да намести навехнатото. Вестникът върши същото затягане при липса на пепел.

Горската ягода срещу

диарии и нощно изпотяване 

Горската ягода има повече лечебни свойства от градинската ягода, но и още редица други:

1. Отвара от плод на горска ягода лекува колит и освен това е и добро отхрачващо средство.

2. Сушените диви ягоди премахват диарии.

3. Смачкани ягоди се налагат на засегнати от екзема участъци.

4. Сокът от плодовете е подходящ при нарушения на волевата обмяна (остеохондроза, обменен полиартрит и др.), при гастрити с понижена киселинност на стомаха, при възпалена жлъчка.

5. Отвара от листа на дивата ягода има запичащ, противовъзпалителен и диуретичен ефект. Препоръчва се при диарии, нощно изпотяване, за компреси на кървящи рани. Използва се при авитаминоза, неврастения, фебрилни състояния, маточни кръвоизливи.

6. Извлек от листата действа съдоразширяващо и понижава кръвното налягане. Усилва дейността на сърцето и маточните контракции. Прилага се при стомашно-чревни и чернодробни заболявания, при камъни в бъбреците.

Вие питате, проф.Мермерски отговаря: 

Чай от бял равнец при изпускане - загл.

Уважаеми проф.Мермерски!

Пробвал съм вече доста медикаменти и отвари против изпускане при възрастните, но без никаква полза. Ще съм благодарен, ако ми помогнете с природни рецепти, с които да опитам да преодолея проблема си.

С уважение: С.К. от Пловдив

Рецепта 1: Приготвя се чай от бял равнец, като 2 супени лъжици от билката се попарват в 400 мл вода и се оставят да престоят в течността, докато тя изстине. След което отварата се прецежда и от нея се пие на малки глътки 4-5 пъти през деня преди хранене.

Рецепта 2: Няколко листа от живовляк се запарват с 500 мл вряща вода. Прецедената запарка се приема няколко пъти на ден и вечер преди лягане.

Рецепта 3: Измиват се и се обелват 3-4 черни репи. Нарязват се на ситно и се заливат с 1 л бяло сухо вино в стъклен буркан. Настойката се оставя да престои 3-4 дни, след което се прецежда и се пие по 1 ракиена чашка само сутрин на гладно.

Четете още

Дископатия? Има лек!

Дископатия? Има лек!

Край на кистите! Проф.Мермерски дава решението!

Край на кистите! Проф.Мермерски дава решението!

Преборете раните от залежаване!

Преборете раните от залежаване!

Направете кожата си кадифена и сияйна

Направете кожата си кадифена и сияйна

Реклама
Реклама
Реклама