Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/18668173 www.bgdnes.bg

УРОЖАЙ! Циганката дойде по морето

*Така рибарите наричат първите дребни паламуди за сезона

*Едър сафрид също има в изобилие

Първите циганки вече плуват из родното Черноморие. Става въпрос за наименование на риба. Така рибарите наричат дребния паламуд, който навлиза в нашето море. Когато порасне - вече му викат торук. По принцип пасажите навлизат край българските брегове в края на август и началото на септември, но тази година сезонът започва близо месец по-рано. Старите морски вълци считат, че това е предвестник на добър сезон. Доста паламуди вече се хващат в района на Царево, обясниха пред "България днес" местните риболовци.

Циганката се лови предимно на чепарета или с мрежи "гъргър". Рибите са много лакоми, казват очевидци. Кука №9 я гълтат цялата. Дребните паламуди често налитат на чепаретата, замятани за сафрид, след което ги късат. "Не остана здраво чепаре, много хищници има това лято - споделят рибарите от лодките дори в района около Галата, Варненско. - Страшно много циганки има и се надяваме на силен паламуден сезон."

Реклама

Първите, попаднали в рибарски мрежи паламуди по Южното Черноморие, са в диапазона до половин кирограм. С напредването на есента те се хранят активно и наддават постоянно, като теглото им ще надхвърли килограм и дори два. Този улов е особено атрактивен, понеже се извършва основно нощем, когато пасажите фосфоресцират и се забелязват в морето отдалеч. Изкупните цени ще започнат да падат, изчисляват хора от бранша. От 20 лева за килограм, цената може да се свлече наполовина, ако има изобилие от паламуди.

Много силен засега е и риболовът на едър сафрид. Има го много, особено рано сутрин докъм 9 часа, след което активността му намалява, а пасажите се отдръпват в по-дълбоки води. Появява се отново едва привечер след 19 часа. Майсторите казват, че най-добре дава на дълбочина от около 20 метра. Разбира се, чепарето дава най-добри резултати, а цветът на перцата е различен според мястото и конкретните условия.

На скалите при на фара на Ахтопол е добро място да потърсите сафрид. По северното Черноморие пък го хващат с успех в района на плажа Болата. 

По-добре на тиган, а не на скара

Дребният паламуд, наричан циганка, не става за скара, но е идеален за пържене. Местните го цепят на две и го пускат директно в тигана, а туристите буквално си облизват пръстите", разказат в Царево.

По-едрият паламуд почистваме добре и нарязваме напречно на шайби. Поливаме обилно със сока на прясно изцеден лимон и оставяме поне 30 минути. Овалваме шайбите паламуд в царевично брашно, в което сме объркали сол и черен пипер на вкус. Сипваме олио в дълбок тиган и загряваме силно. Пържи се до хубаво зачервяване. Готовите изпържени шайби слагаме върху кухненска хартия, която да попие излишната мазнина.

Все пак, ако решите да изпечете рибите на скара, добре е предварително да ги намажете със зехтин или олио. В коремчетата на изпечените паламуди намажете с масло и ситно нарязан магданоз.

Реклама

Върви идеално с изстудено бяло вино или бира. Наздраве! 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Южното Черноморие ЗАВРЯ: Време е за ПАЛАМУД!

Южното Черноморие ЗАВРЯ: Време е за ПАЛАМУД!

Зарганът по морето кълве!

Зарганът по морето кълве!

Реклама
Реклама
Реклама