Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/krimi/article/19144915 www.bgdnes.bg

Окончателно! Оправдаха д-р Димитров за убийството на Жоро Плъха

Оправдаха д-р Иван Димитров, който застреля и уби Георги Джевизов - Жоро Плъха при самоотбрана на 2 март 2018 г. в Пловдив. Това става ясно от решение на Върховния касационен съд. Решението е окончателно.

Върховните магистрати преценяват, че д-р Димитров не е превишил пределите на неизбежда отбрана и съдебната сага, която се точи над 6 години стигна своя край.

Реклама

ВКС остави в сила само частта, в която доктора е използват незаконно оръжие, за което бе осъден на 2 години условно с 3 години изпитателен срок.

Припомняме, че на 2 март 2018 г. д-р Димитров уби с незаконния си пистолет Георги Джевизов в гаража на дома си в Пловдив. Малко след полунощ обвиняемият забелязва от прозореца на жилището си в центъра на Пловдив, че лампата в гаража му свети, а вратата е открехната. Поучен от опита си от минали кражби, медикът решава да провери какво се случва. Излиза навън, но решава този път да вземе пистолета "Валтер", за който няма разрешение. Влизайки в гаража, Димитров намира вътре рецидивиста Жоро Плъха, който е приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби. Изненаданият Джевизов напада доктора. Първо хвърля нож и ранява доктора в крака, а след това го удря с метална табела по ръката. При последвалата борба Димитров стреля по крадеца. Думите на медика впоследствие са потвърдени от назначените съдебни експертизи. Д-р Димитров е обвинен, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана - стреля с пистолет срещу нападател, въоръжен с нож. В крайна сметка съдът оправда медика и му наложи условна присъда за притежание на незаконен пистолет.

Впоследствие Апелативният съд върна делото за доизясняване на фактическата обстановка, а в края на септември 2021 г. нов състав на Окръжния съд отново оправда д-р Димитров. Магистратите заключиха, че убийството е станало при неизбежна самоотбрана. Впоследствие делото отиде при ВКС, но бе върнато отново. След това последва още една оправдателна присъда, която бе потвърдена днес.

Четете още

Докторът, гръмнал Жоро Плъха: Не исках да убия Жоро Плъха, защитавах живота си

Докторът, гръмнал Жоро Плъха: Не исках да убия Жоро Плъха, защитавах живота си

Жената на Жоро Плъха духнала
Жената на Жоро Плъха духнала

Жената на Жоро Плъха духнала

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама