Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/krimi/article/18982453 www.bgdnes.bg

Джигитът Семерджиев в съда с дрехи за няколко хиляди долара

*Заради обувка опитва се да изкара, че не е шофирал

*Тузарски изтупаният джигит моли върховните съдии за по-леко от 20 години наказание

С обувка се опитва да отърве кожата Георги Семерджиев! Джигитът, погубил с джипа си две момичета, моли върховните магистрати да му намалят 20-годишната присъда, определена на две инстанции, научи "България Днес".

Реклама

В четвъртък сутринта той изкачва четирите етажа на Съдебната палата в София, окован с пранги на краката и вързани белезници за колан на кръста. Прангите му остават на краката дори по време на заседанието. Пазят го 5-6 служители на Съдебна охрана, а до съда го возят със специален конвой със сирени и светлини.

Семерджиев се появява в храма на Темида, облечен като модел, с дрехи за хилядарки. Тениската му е от любимата на мутрите марка "Баленсиага". Проверка показва, че цената на оригинала в модния сайт е близо $1000. Джигитът е обут и с тузарски маратонки на "Найк", които също струват около една минимална работна заплата. И очилата му също са на известна марка, като стойността им е няколкостотин евро. Освен кръстовете, които си е изрисувал по лицето и главата, той носи и дървено разпятие на врата си. На темето му е надписът "Дела трябват, не думи".

При катастрофата на 5 юли 2022 г. на бул. "Черни връх" татуираният бивш футболист погубва с мощното си "Ауди Q7" Хариет Стефанович и Христина Дилева. Съдът му дава 16 г. затвор, но увеличава наказанието на 20 г. С решението е постановено Семерджиев да плати на близките им 850 хиляди лева кръвнина. Той обжалва осъдителната си присъда и настоява за връщане на делото или намаляване на размера на наказанието.

Защитата се жалва, че съдът не е анализирал достатъчно тезата й, не е взето отношение и по версията, че е имало две жени в колата. Според адвокат Мирослав Христов за осъдителна присъда не трябва да се прекъсва веригата от косвени доказателства, а при клиента му има неизяснени обстоятелства.

Едното от тях е, че Семерджиев оспорва да е шофирал джипа. Позовават се на факта, че дясната му обувка е намерена в дясната част на колата. Според защитата това е показателно, че не подсъдимият е бил зад волана. Адвокатите на почернените роднини припомнят резултата от техническата експертиза, според който при удара вдясно шофьорът е отишъл именно в тази посока.

Вторият довод е свързан с отдалечаването на Семерджиев от местопроизшествието, което е коментирано от магистратите. Семерджиев не отрича, че е бил на мястото, но да се преценява, че е виновен, защото си е тръгнал, е предположение, което няма общо с правото, смята защитникът му.

Реклама

Третият коз е във връзка с намерения ДНК материал по скоростния лост и двете предни врати на джипа. Според адвоката количеството било толкова минимално, че не можело да се каже дали подсъдимият е шофирал последно. Юристите, които бранят интереса на потърпевшите, контрират, че във фаталния ден джипът е бил на ремонт и е нормално да има следи от майсторите и други хора, които са били в контакт с аудито.

Георги Семерджиев е погнат по няколко обвинения - за причинената смърт на младите жени, че шофирал без книжка, че управлявал под влияние на наркотици, че кътал дрога в колата и че е карал с фалшиви регистрационни табели. Разследването показва, че джигитът е карал със 166 км/ч край хотел "Хемус".

Защитата изтъква, че Семерджиев не е получил заповед за отнемане на книжката. Хората на Темида смятат, че щом са взети всички точки, не е необходима специална заповед. Начинът на вземане на пробата за наркотици също е оспорен от адвоката. По думите му не е ясно кога е дадена и дали е била годна. Освен това цитира и мнението на вещите лица, че нямало как да се определи кога точно е приета дрогата.

Прокуратурата смята, че авторството на престъплението е доказано по категоричен начин. Държавното мнение отчита, че градските и апелативните съдии са направили изключително прецизен анализ на доказателствата и решението им трябва да бъде потвърдено.

"Моля за малко по-лека присъда", промълвява Семерджиев пред върховните магистрати. Крайното им решение за съдбата на джигита трябва да стане ясно до два месеца.

И полицайка си пати

Покрай фаталната катастрофа си изпати и полицайката Симона Радева. Тя е дадена на съд за това, че след произшествието се опитва да помогне на Семерджиев да се укрие и му дава стълба, за да се качи в жилището си. Случката е заснета от видеокамера. Според обвинението бившата служителка от "Охранителна полиция" в Първо районно е спомогнала джигитът да избегне наказателно преследване. Делото срещу нея е внесено в Софийския районен съд.

Четете още

Семерджиев помоли за по-малка присъда

Семерджиев помоли за по-малка присъда

Адвокатът на Георги Семерджиев: Искаме връщане на делото, имаше предубеденост!

Адвокатът на Георги Семерджиев: Искаме връщане на делото, имаше предубеденост!

20 години затвор получи Георги Семерджиев за смъртта на Хариет и Христина

20 години затвор получи Георги Семерджиев за смъртта на Хариет и Христина

ПЪРВО В "България Днес"! 2 години затвор за Семерджиев за фалшива шофьорска книжка (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В "България Днес"! 2 години затвор за Семерджиев за фалшива шофьорска книжка (ОБНОВЕНА)

Реклама
Реклама
Реклама