Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/krimi/article/18928403 www.bgdnes.bg

Убиецът от "Соло" Илиян Тодоров иска възобновяване на делото

Георги Семерджиев и още 3-ма съдени за убийство се изправят пред ВКС

Процесите срещу килъра на Жоро Плъха и душманина на Еранухи Пехливанян на финалната права

Убиецът от "Соло" Илиян Тодоров, Георги Семерджиев, килърът на Жоро Плъха - д-р Иван Димитров, и душманинът на Еранухи Пехливанян - Гарабед Веринян, се изправят пред Върховния касационен съд до края на месеца.

Реклама

Двойният убиец Илиян Тодоров, който закла Васил Александров и Кирил Въжаров и рани тежко Кирил Димитров пред столичната дискотека "Соло" през 2011 г., ще моли върховните магистрати да възобновят делото срещу него. Какви са основанията на защитата на килъра от "Соло" да поиска подобно нещо ще стане ясно на 26 септември. Тогава ВКС ще прецени дали има основания да възобнови делото, което означава, че процесът може да стартира от кота нула на първа инстанция.

Илиян Тодоров бе в неизвестност цели 11 години, а залавянето му стана напълно случайно. Той се опита да хване полет от Ташкент, Узбекистан, с фалшиви документи, но бе спипан на границата. Припомняме, че през април 2009 г. 22-годишният тогава Тодоров заедно със свои приятели вървят от ул. "Позитано" към ъгъла на Съдебната палата с бул. "Витоша". Всички са пили, превъзбудени са и разговарят високо на английски език, тъй като има чужденци в компанията. В този момент се разминават с друга младежка група, която преди минути е напуснала нощния клуб "Соло". В нея е 24-годишният Васил Александров, който празнува рождения си ден заедно с националния вратар по хокей Кирил Въжаров и с Кирил Димитров. При разминаването между двете компании речта на чужд език не се понравя на Димитров, който се развиква: "Тук се говори на български език, намирате се в България". Отсреща му отвръщат със закачката: "Защо, субтитри ли ти трябват". Тогава Димитров, който е излязъл от заведението със стъклена чаша с уиски в ръка, замахва с нея към Стойков. Между двете компании започва сбиване. Миг по-късно Васил Александров и Кирил Въжаров лежат мъртви на ъгъла на Съдебната палата, а Кирил Димитров е тежко ранен, но оцелява. И тримата са прободени с нож в гърба. На случилото се няма нито един пряк свидетел, въпреки че наоколо освен биещите се младежи е имало няколко таксита, както и охраната на съседните заведения. Тодоров бе заловен и стартира 11-годишно дело, но младият мъж избяга от страната. В крайна сметка той бе осъден задочно на доживотен затвор.

Процесът срещу Георги Семерджиев също ще започне пред ВКС на 26 септември. На него адвокатите на джигита искат връщане на процеса в Апелативния съд. Георги Семерджиев получи 20 години затвор както на първа инстанция, така и на втора.

Припомняме, че татуираният джигит бе признат за виновен по пет обвинения. Освен за причинената катастрофа, в която загинаха Хариет и Христина, Семерджиев е обвинен за шофиране след употреба на амфетамин и метамфетамин, за използване на фалшива шофьорска книжка, за фалшиви номера на колата, както и за притежание на метамфетамин. Тежката катастрофа стана през юли 2022 година на бул. "Черни връх". Според експертизите по делото Семерджиев е шофирал с над 160 км/час. Дали ВКС ще върне делото, или ще потвърди или измени присъдата, предстои да разберем.

Пред върховните магистрати на подсъдимата скамейка преди това ще застане и д-р Иван Димитров, който е погнат за убийството на Георги Джевизов - Жоро Плъха. Трагичният инцидент стана на 2 март 2018 г. в Пловдив. Докато гледа филм сам у дома, д-р Димитров забелязва движения и шум отвън. Излиза тихо и бавно, за да провери какво се случва. Вижда как Жоро Плъха се готви да разбие гаража му и взима незаконния си зареден пистолет със себе си. Когато излиза на двора, Плъха го напада с нож и го ръга в крака. Тогава подсъдимият прострелва Джевизов, крадецът побягва, а на сутринта е намерен мъртъв близо до областната управа. След ужасяващото откритие Димитров е арестуван и започва дело. Само преди няколко месеца Апелативният съд в Пловдив оправда доктора. Двама от тримата съдии по делото приемат, че д-р Димитров е действал при неизбежна отбрана, затова действията му нямат престъпен характер. Решението е подписано с особено мнение от съдията - докладчик по делото, Михаела Буюклиева. Тя смята, че подсъдимият е превишил пределите на неизбежната отбрана, затова следва да му бъде наложена ефективна присъда лишаване от свобода.

Реклама

Д-р Иван Димитров има и второ обвинение - за незаконно притежаване на пистолет. По него има влязла в сила условна присъда, която е 2 години с 3-годишен изпитателен срок.

На 27 септември пред Върховния касационен съд ще се изправи Гарабед Веринян, обвинен в отвличането и убийството на русенската аптекарка Еранухи Пехливанян. За жестокото убийство бяха осъдени двама - Гарабед Веринян и Михаил Михов. Михаил обаче почина в затвора в началото на годината, което доведе до прекратяване на наказателното производство срещу него.

Еранухи Пехливанян е похитена на 11 януари 2022 година в крайдунавския град и убита. Три дни по-късно в полицията постъпва сигнал за изчезването й от близките й. По време на разследването полицията арестува Гарабед и Михаил. На двамата са им повдигнати три обвинения - за отвличане, като Михаил Михов се е представял и за служител на МВР, за грабеж на сумата от 65 хиляди лева, както и за умишлено убийство с цел прикриване на другите две престъпления. Тогава делото започна в Окръжния съд в Русе. Магистрати прецениха, че по 25 години затвор за Гарабед и Михаил е адекватно наказание за престъпленията им.

Не на това мнение се оказва Апелативният съд във Велико Търново, който закова и двамата с доживотни присъди без право на замяна. Само след дни стартира делото срещу Гарабед и на последна инстанция пред върховните магистрати.

Четете още

НАГЛОСТ! Убиецът от "Соло" иска възобновяване на делото!

НАГЛОСТ! Убиецът от "Соло" иска възобновяване на делото!

Бащата на убития пред "Соло" Кирил Въжаров: Илиян Тодоров е имал политическа протекция

Бащата на убития пред "Соло" Кирил Въжаров: Илиян Тодоров е имал политическа протекция

Майката на убития пред "Соло" Кирил Въжаров: Ако не беше сгрешил, Илиян нямаше да бъде открит!

Майката на убития пред "Соло" Кирил Въжаров: Ако не беше сгрешил, Илиян нямаше да бъде открит!

Ето кои знакови процеси чакат решение през 2024-а

Ето кои знакови процеси чакат решение през 2024-а

Реклама
Реклама
Реклама