Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/16739194 www.bgdnes.bg

Ето кои знакови процеси чакат решение през 2024-а

  • Някои от делата са белязани от гафове
  • Убийства от ревност, за пари, джигити отнемат живот, злоупотреби на политици

Много знакови процеси чакат решение през тази година, като някои от тежките дела се точат вече с години, а има и нови, които трябва да започнат в най-скоро време. Ръководители на организирани престъпни групи, джигити, погнати за убийства, предизвикани от ревност, възползвали се от длъжностното си положение и подсъдими за брутални гаври - такива процеси ще текат през новата 2024 г. Ето някои от най-тежките и знакови дела.

Реклама

Случаят "Дебора" влиза в съда, след като прокуратурата официално внесе обвинителния акт срещу Георги Георгиев, който е погнат за зверството. Държавното обвинение подпука сочения за касапин за три престъпления. Едното, което е и най-тежко, е за обезобразяването на Дебора с макетно ножче. Според доказателства, с които разполага прокуратурата, става ясно, че Георгиев е използвал черен макетен нож и е нарязал с него Дебора 18 пъти. Раните са изключително сериозни, има такива, които са били дълбоки по 2 см. Това деяние на Георгиев е квалифицирано като причиняване на двустепенна средна телесна повреда, извършена по изключително мъчителен за жертвата начин. Именно по него го заплашват 10 години решетки.

Второто обвинение срещу Георгиев е за принуда. Има се предвид това, че младият мъж насила е обръснал главата на 18-годишното беззащитно момиче, а за да го стори, я удрял в лицето с юмрук. По това престъпление Георгиев го грозят 6 години затвор. Третото обвинение е за заплаха за убийство, по-точно за шест отделни заплахи за убийство срещу Дебора. Делото предстои да започне скоро, а най-тежката присъда, която може да получи Георгиев, е 10 години пандиз.

Не така стоят нещата с процеса срещу Орлин и Пламен Владимирови, които са погнати за бруталното убийство на младата Евгения.

На трагичния 13 октомври 2021 г. Евгения и Орлин се скарват, вероятно заради ревност, и подивелият мъж се нахвърля на жена си. Започва да я души с ръце, после със стреч фолио. След минути Евгения припада. Тогава Орлин решава, че я е убил, и омотава главата й във фолио, като покрива устата и носа. Всъщност в този момент жертвата е все още жива, макар и в безсъзнание. В крайна сметка Евгения се задушава от фолиото, а Орлин се обажда на баща си Пламен и иска помощта му. Баща и син натъпкват тялото на Евгения в куфар. Пламен, който е бивш служител на ДАНС, мята жертвата в багажника на возилото си и изхвърля куфара с трупа в тресавище край Перник. Това е официалната версия според разследващите. На първа инстанция баща и син Владимирови получиха доживот зад решетките, а в момента делото се гледа на втора инстанция.

Стигаме и до едно от очертаващите се като най-тежки дела - процеса срещу Георги Семерджиев. Заради наркотици цикли процесът срещу татуирания мъж, който миналото лято уби на място младите момичета Христина и Хариет на бул. "Черни връх" в столицата. Инцидентът става, докато джигитът кара с фалшива швейцарска книжка, фалшиви номера и минава на червен светофар. На първа инстанция той получава 20 години затвор и е осъден да плати 850 бона кръвнина на близките на жертвите.

По време на процеса става ясно, че Семерджиев е шофирал с над 160 км/час. Пълният спирачен път при тази скорост е над 190 метра, изчисляват експертите. При разговор с психиатър подсъдимият признава, че употребява от време на време амфетамин, метамфетамин и други вещества, както и че може би е взел метамфетамин няколко дни преди да бъде арестуван.

Реклама

Пред Апелативния съд нещата се преобръщат и се разкрива гаф на разследващите. Оказва се, че му е взето много малко количество кръв за проба и изобщо не му е взета урина. По тази причина не може да се установи категорично дали и кога е приемал наркотици преди инцидента.

Изготвя се и ДНК експертиза, защото Семерджиев твърди, че не той е карал колата. Разказва, че зад волана била жена, която пробвала джипа, за да го купува. Изследването трябва да анализира въздушните възглавници за следи от кръв, коса и други биологични материали, за да се докажат тези негови твърденията.

При този случай лъсва името на служителката от Първо РПУ Симона Радева, за която се сочи, че има видеозаписи как помага на бившия футболист да се измъкне и покрие. Делото продължава на втора инстанция, като на първа Семерджиев получи 20 години затвор.

Друг процес, отново срещу джигит, е този с причинилия смъртта на французина Лорен Пети - Димитър Любенов. С поршето си, което е карал с 200 км/ч, той погуби Пети на Околовръстното шосе в столицата през септември миналата година. Около 4,40 ч. сутринта Брижит и съпругът й Лорен се прибират от Банско и пътуват по Околовръстното към летището. Тогава отзад със 195 км/ч ги удря мощният джип "Порше Панамера", шофиран от Любенов. Лорен Пети загива, а Брижит едва оцелява.

Впоследствие се оказва, че преди катастрофата Любенов е спрян от полицаите Любка Гечева и Георги Малински. Ченгетата виждат, че е надрусан и пиян, но вместо да го закопчаят, джигитът им плаща, за да се измъкне. Не само го пускат, но и тръгват да го ескортират до дома му. Тогава Любенов натиска газта и помита чужденците. Когато виждат катастрофата, служителите на реда решават да се измъкнат, но диспечерът на полицията ги връща на местопроизшествието като най-близка патрулка. Двамата униформени са обвинени, че не са изпълнили служебните си задължения да проверят Любенов, а след това и не помогнали на пострадалите в катастрофата. Малински получава и обвинение за подкуп от 200 лева, които взел от Любенов, за да не го тества за алкохол и дрога. Процесът срещу Любенов и срещу двете ченгета ще стартират тази година.

Съдбата си все още не е разбрал Начо Панталеев, който отне живота на Ферарио Спасов. На 11 ноември миналата година джигитът помете с мощния си мерцедес колата на треньора на пътя Велико Търново - Ловеч близо до село Шереметя. При мокра настилка Начо лети с над 150 км/ч и удря отзад автомобила на Спасов, който е последен в бавно движеща се колона. Известният треньор умира от камшичен удар, при който му се чупи вратът. По случая се чака автотехническа експертиза, която да установи дали наистина шофьорът е хвърчал с толкова бясна скорост, опитал ли се е да спре, какво е било състоянието на автомобила и т.н. Делото се очакват да започне в близките месеци.

Отнелият живота на младата двойка Ани и Явор Адриан Антонов също тепърва ще се изправи пред закона. Той е обвинен в убийство по непредпазливост и в момента е под домашен арест.

В нощта срещу 8 май миналата година Ани и Явор пресичат на пешеходна пътека на булевард "Сливница" в столицата. Изневиделица върху младите годеници връхлита Адриан, който няма почти никакъв опит зад волана. Ани и Явор загиват на място от бруталния сблъсък. По това дело е възможен обрат, както при Семерджиев. Темида ще нищи дали откритият алкохол в кръвта на Ани и Явор е изиграл роля в катастрофата. Ако се окаже така, то невръстният джигит може да отърве затвора.

Очаква се да започне и процесът срещу Румен Тонев, който застреля известния психолог Иван Владимиров-Нав. Това се случи на 8 февруари около 22:30. Поводът е дългогодишен спор между Нав и Тонев и зацапана врата. Нав за пореден път прави забележка на ексченгето. Това се оказва последното нещо, което прави в живота си. Тонев влиза в апартамента си, взема пистолета си и застрелва жертвата си многократно. Тонев се опитва да скрие тялото, но е заловен и в този момент е зад решетките и чака да започне делото срещу него.

Това, което може да ни изненада тази година, е евентуален процес срещу поръчителя и срещу убиеца на Алексей Петров. Както "България Днес" писа, разследващите вече имат насоки кой стои зад поръчковото убийство, както и кой е дръпнал спусъка. Предстои да видим как ще се развие разследването, но запознати със случая са оптимистични в разкриването на истината.

 Рангел Бизюрев сяда на подсъдимата скамейка, Илиян Тодоров каца директно в затвора

Рангел Бизюрев, обвинен в убийството на Митко от Цалапица, може да се върне у нас скоро. Ако това стане, соченият за килър сяда директно на подсъдимата скамейка.

Заподозреният Рангел Бизюрев успява да се измъкне от страната на 24 юли, четири дни след убийството, с полет от София за Германия. Заловен е на 29 ноември в Дания с фалшиви документи. Доброволци от селото откриват на записи от камери как на 20 юли, след като тръгва от дома на майка си, Димитър Малинов е качен в голям черен мерцедес, който се оказва на бащата на братята Борислав и Валентин Динкови. Близнаците са задържани на 31 юли, а прокуратурата смята, че те са участвали в укриването на трупа. Бизюрев е смятан за убиеца, а причината е от финансов характер. Това предстои да се установи, след като делото започне, което ще стане с кацане на Рангел в България.

Друг престъпник също каца на родна почва, но вместо пред Темида отива директно в килията.

Двойният убиец от дискотека "Соло" Илиян Тодоров се връща у нас до две седмици. Това става ясно от узбекистанските власти, след като президентът на страната го помилва за престъплението му там - фалшивите документи. В момента се изготвя план за депортирането му. Двойният убиец бе в неизвестност цели 11 години, а залавянето му стана напълно случайно пред няколко месеца. През април 2009 г. Тодоров убива двама с нож и ранява трети след нелеп спор пред столичната дискотеката "Соло". Тогава той избяга от страната, а делото се гледа задочно и Върховният касационен съд го закова с доживотна присъда, която ще бъде изпълнена веднага.

 Несебърският бос Митьо Очите

Желязков е обвинен като ръководител на организирана престъпна група, занимавала се с изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Прокуратурата твърди, че бандата под ръководството на Митьо Очите е действала от януари 2013 г. до 2 август 2018 г. в Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг.

 Нено Димов

Ексминистърът на околната среда и водите е обвинен в това, че всеки месец е информиран от бившия управител на ВиК - Перник за намаляването на водата в язовир "Студена", но въпреки това постоянно подписва разрешения за използването на вода за промишлени нужди. Така се стига до безводието в града. Димов прекара 4 месеца зад решетките. Даже успя да напише и книга по опорките за "зеления терор". Обвинението за умишлена безстопанственост срещу Димов продължава.

 Васил Божков

Божков има общо 20 обвинения, разпределени в 4 дела. Хазартният бос и компания бяха погнати преди над 3 години за участие в организирана престъпна група. Маститият бизнесмен е сочен за неин тартор. Според държавното обвинение кримибандата на Божков се е занимавала с убийства, принуди и изнасилвания от 2012 г. до 2020 г. По делото за организирана престъпна група Божков има няколко обвинения - за ръководител на кримиорганизация, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство. Предстои процесите да стартират.

 Калоян ликвидира Кристина с "Макаров"

Месец април също бе разтърсен от брутално убийство в столицата, а делото предстои да стартира до няколко месеца.

На 3 април 32-годишната Кристина Благоева е ликвидирана с два куршума в главата от бившия си любовник Калоян Каймакчийски. Обвиняемият взема пистолета "Макаров" на Йордана - негова настояща приятелка и военнослужеща, и извършва бруталното престъпление.

Калоян причаква жертвата до автомобила й, застрелва я два пъти в главата и мята тялото й в багажника. После сменя колите и прехвърля останките на Кристина в другото возило. После изхвърля дрехите и ръкавиците, които носи, и зарязва автомобила с трупа на жертвата в столицата. На 6 декември ченгетата откриват колата и останките на Кристина. Дни по-късно е обвинен Калоян, а делото предстои да започне скоро.

Според прокуратурата Калоян е подготвял старателно убийството. Осигурил е кола и изхвърлил дрехите си. Към момента са разпитани много свидетели. Калоян прави фатална грешка, след като изхвърля дрехите си и прибира гилзите, забравя една от тях, която ще бъде доказателство по делото. След това кара Йордана да върне оръжието си в поделението, където тя работи като военнослужещ, а не в касата в жилището си.

Според обвинението соченият за килър е имал мотива, средствата и възможността да извърши това тежко престъпление. Според прокурора, който е начело на разследването, Калоян се води реабилитиран, но е бил осъждан за закана за убийство и умишлен палеж. Свидетел твърди в беседа, че Калоян е признал пред него за стореното и е готов да свидетелства срещу него.

"Единствено моля за по-лека мярка. Само това искам. Или домашен арест, или мярка, която е различна от задържане под стража. Само това искам - да не бъда задържан под стража", заяви Калоян пред съда, но Темида го остави зад решетките.

Реклама
Реклама
Реклама