Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/krimi/article/18331520 www.bgdnes.bg

Соченият за убиец и разчленител на трупове Георги Начев пред Темида: Не съм им посегнал! Марияна ми беше "маме", бай Йордан - баща

Обвиняемият се отказа от първоначалното си признание за деянието, а вчера проговори за пръв път

Марияна и бай Йордан ми бяха като родители! Никога не бих им посегнал. Намерете истинските им убийци. Ние с Пламен сме невинни, не сме ги убили!

Реклама

Това каза прочувствено в съдебната зала Георги Начев, който е обвинен за двете зверски убийства и впоследствие в разфасоването на телата на мъжа и жената заедно с приятеля си Пламен Шляпашки. Това бяха и първите обяснения на Начев от началото на делото.

Казаното вчера от Начев пред Темида е в пълен противовес с първите му показания пред разследващите. Тогава той е заявил пред ченгетата, и това го има и в писмен вариант, че е виновен, и си признава всичко. Вчера Начев каза, че е написал това под диктовката на ченгетата, които са го мъчили да признае, и се отрече от първоначалните си показания.

"Винаги съм приемал Марияна като майка. Дори й виках "маме". Йордан ми беше като баща. На него му виках бай Йордан. С него се познавахме от над 20 години. Запознахме се, когато тренирах борба още. Тогава той беше треньор по борба. Впоследствие спрях и се преориентирах към строителството. Един ден съвсем случайно на един пазар се засякохме с бай Йордан. Това беше 2017 година, ако не се лъжа. Тогава беше с мамето, тоест с Марияна. Казаха ми, че имат няколко апартамента, които имат нужда от ремонт. Огледах ги. Те бяха в столичния квартал "Гео Милев", други два апартамента бяха до Южния парк в София, имаха и още няколко. Тогава не предприехме никакви действия, но после ми се обади бай Йордан и освежихме апартамента им в "Гео Милев". Искаха да бъде пооправен, защото щяха да го дават под наем. Това се случи шест месеца преди да обвинят мен и Пламен в убийството им", разказва Начев за познанството си с жертвите пред Темида.

"След шест месеца бяхме наети да оправим и апартамента, в който живееха. Той беше на бул. "Витоша" до Южния парк. Оправихме всичко, не сме имали дори дрязги. На 14 юли 2019 г. бяхме свършили с ремонта и си тръгнахме. Бай Йордан ни изпрати, отиваше на разходка с кучето си Джули. Тогава ни видя един негов съсед. Казва се Жоро и има едно голямо куче. Седеше на една пейка до сградата. Дори си кимнахме с Жоро. После говорих със съпругата ми по телефона и й казах, че се прибирам. Качих се в колата си и потеглих, Пламен направи същото. Всичко това го видя Жоро. Не сме ние убийците. Аз никога не съм имал нужда от пари, не са ми липсвали. Нямам мотив да извърша тези убийства. Ако някой има мотив, то това е дъщеря им. Един път мамето й каза, че ще я лиши от наследство. Има свидетели на това. С Пламен сме невинни!", категоричен бе обвиняемият Георги Начев.

На вчерашното заседание Темида заличи двама свидетели, защото не може да ги открие от над година. Начев поиска да бъде разпитан Жоро, който ги е видял, че излизат с бай Йордан, но градските магистрати отказаха. Днес предстои да бъде изслушан и другият обвиняем Пламен Шляпашки. Има и заседание утре, защото всички вече искат да свърши това дело, което се влачи над 4 години. 

Припомняме, че Йордан и Марияна Атанасови бяха убити в апартамента им на 7-ия етаж в блок на централния столичен булевард "Витоша". Според разследващите са застреляни с пистолет със заглушител.

Реклама

Според държавното обвинение Пламен застрелял първо жената, после мъжа. След убийството заедно с Георги отишли до с. Световрачене, откъдето купили три осемлитрови бидона с капаци и винт, както и здрави найлонови чували за грозде. Върнали се обратно в апартамента на семейство Атанасови, затворили се в банята и четири часа разчленявали телата им. Има данни от направени експертизи, че телата са разчленени по различни начини, тоест и двамата са участвали в разфасоването на двете тела. Това стана ясно на предишното заседание.

Според прокуратурата, след като са ги разфасовали, Начев и Шляпашки са напъхали частите в бидоните и чувалите. Около 20 ч. ги натоварили на джипа на Шляпашки. После измили целия апартамент с белина и махнали килима. След като почистили всичко и заличили следите си, се метнали на колите и се отправили към Чепинци. Когато стигнали до селото, Начев се прехвърлил в джипа на Шляпашки. Двамата продължили към Негован. Решили да се отърват от нарязаните човешки части във водоем в близост до селото. Изсипали бидоните във водата и тръстиката. Изхвърлили килима и ножовете, с които съпрузите били разчленени.

Месец след убийствата рибар усетил неприятна миризма на разлагане, носеща се около водоема. Първоначално помислил, че е от умряло животно. Изведнъж видял човешки череп с малко коса и парче от крак. В следващите дни полицията пуска снимки на дрехите на жертвите и търси съдействие за установяване на самоличността им, защото не открива никакви документи в тях. Разследването поема изненадващ развой, защото първо стигна до заподозрените за убийствата, а чак след това стана ясно кои са жертвите.

След ареста им стана ясно, че мотивът за ликвидирането на съпрузите бил да задигнат пари от двойката, която наскоро продала жилище в кв. "Красно село". Семейство Атанасови имали много имоти. За период от 10 г. преди смъртта си успели да продадат седем жилища и да си купят три.

Каре: Разчленяването на телата

На предишното заседание бяха изслушани вещите лица и бяха прегледани съдебно-медицинските експертизи, които са изготвили.

Оказа се, че върху останките на възрастната двойка са използвани "две различни методики" от лица "с различни анатомични познания и технически умения". Според експертите обаче е било физически невъзможно само един от тях да се е заел с разчленяването, което е отнело близо 4 часа. Причините за заключението са няколко - трупът на Йордан е бил рязан прецизно, било е нужно повече време и физическо натоварване. Вещите лица твърдят още, че нямало еднакъв почерк и по отношение на отделените части.

Реклама
Реклама
Реклама