Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/krimi/article/18254545 www.bgdnes.bg

Кой е Брендо - Kокаиновия крал с три присъди от България, Италия и Румъния?

Евелин Банев избра да се предаде в български затвор 

 

Евелин Банев-Брендо ще посрещне 60-годишнината си през октомври в затвора, след като изненадващо се предаде в понеделник сутринта - дойде с адвокат в Софийския затвор.

Брендо бе обявен за международно издирване още от 2018 г.

Той има три присъди в три държави. Първо го наказаха с 10 г. в Румъния за трафик на кокаин. След това Италия го осъди на 20 г. за трафик на дрога от Южна Америка към Европа по делото "Коаинови крале". Накрая влезе в сила и присъдата му от 6 г. за пране на пари от наркотрафик в България. Делото започна първо от всички - през 2007 г., но приключи последно. Затова Брендо беше върнат у нас, но избяга, след като Върховният касационен съд се произнесе окончателно.

Реклама

След близо години в неизвестност го задържаха в Украйна - месеци преди избухването на войната с Русия. Разследваха го за фалшиви документи и нарколаборатория в къща до Киев, но той отново се измъкна. Оказа се, че е станал украински гражданин, а такива не се предават заради присъди в други държави.

През 2023 г. Брендо изненадващо подаде молба до Софийския градски съд, за да излежи трите си наказания в България. Такава е процедурата, когато българин е наказан със затвор и в чужбина. Съдът трябва да реши дали ще ги излежи у нас, като определи едно общо наказание. Отказаха му два пъти по различни причини. В молбата си Брендо пишеше, че е български гражданин и иска да лежи в български затвор.

Ако сега влиза в затвора само за присъдата си в България, а след като я излежи, трябва да бъде предаден на Румъния и Италия, ако го поискат.

Брендо е една от най-мистериозните фигури в престъпния свят у нас. Успява да се издигне до най-високите нива в трафика на кокаин от Америка към Европа. Контактува с хора от високите нива в организираната престъпност, включително клана Ндрангета в Италия.

Роден е през 1964 г. в Тополовград. Като дете тренира борба. За разлика от колегите си, които стават охранители, застрахователи, а след това и добре облечени бизнесмени, Брендо никога не е бил типичната мутра с анцуг и бухалка. В бизнеса прохожда покрай Иван Тодоров-Доктора, който беше убит през 2006 г. През 1998 г. Брендо регистрира фирма заедно с приближения на Тодоров Петър Петров-Амигоса. Години по-късно се разделят, а Брендо започва да работи с баджанака си - финансиста Константин Дишлиев, разстрелян в центъра на София през 2005 г. Според делата срещу него те перат пари от трафик, а след това ги легализират у нас и в чужбина.

Повече четете ТУК!

Четете още

Евелин Банев-Брендо се предаде!

Евелин Банев-Брендо се предаде!

Бившата балдъза на Брендо ПРОГОВОРИ за Нотариуса, каза дали са го познавали

Бившата балдъза на Брендо ПРОГОВОРИ за Нотариуса, каза дали са го познавали

Реклама
Реклама
Реклама