Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/krimi/article/18254109 www.bgdnes.bg

Евелин Банев-Брендо се предаде!

Евелин Банев-Бредно се предаде доброволно. От 6 години той е обявен за международно издирване, понеже е осъден за пране на пари от наркотрафик.

Банев има присъди в Румъния, България и Италия.

Той се е предал пред Софийския затвор, като е бил придружаван от адвокат.

МВР го е задържало и ще го предаде на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

Смята се, че Евелин Банев е единственият българин от високите нива в международния подземен свят. При делата срещу него в Италия, Румъния и България става дума за контакти не само в Европа, но и в Южна Америка, откъдето е идвал кокаинът.

Реклама

Евелин Банев-Брендо се издирва официално от 10 май 2018 г., след като две седмици по-рано Върховният касационен съд в България окончателно го призна за виновен в пране на пари от наркотрафик и го наказа с 6 г. затвор. Брендо обаче вече беше избягал.

Преди това в Румъния го признаха за виновен за наркотрафик с наказание 10 години. После го осъдиха и на 20 г. затвор в Италия по делото "Кокаинови крале", отново за същото престъпление.

През 2012 г. Брендо беше задържан у нас и изпратен в Милано, но го върнаха, защото първото му дело, тогава все още висящо, беше в България. То приключи последно от трите. Докато чакаше решението, Брендо беше с мярка подписка и забрана да напуска страната. Това не му попречи да избяга и да започне 6-годишното му издирване.

Според негови познати Брендо се различава от мутрите на прехода. Дори написа две книги. Първата от 2015 г. е със заглавие "Съзирам душата на България". "Тази книга се роди в затвора, защото любовта към живота не може да бъде лишена от свобода", пише авторът за труда си, който написал в ареста в Италия през 2013 г. по разследването за трафик на кокаин. Когато книгата се появи на пазара, той отново беше изчезнал. 

Слуховете го пращаха на различни места по света, но на 7 септември 2021 г. неуловимият Брендо беше арестуван в Украйна. В обитавана от него къща полицията откри оранжерия с канабис. Банев беше задържан за 20 дни, а Румъния, Италия и България - информирани, че е при тях. Румъния първа изпрати искане за екстрадицията му, а след това и България. Две седмици след ареста изненадващо Брендо беше освободен с решение на Апелативния съд в Киев.

Оказа се, че той легално е станал украинец и има документи за гражданство от 2015 г., което автоматично изключва да има друго гражданство, включително и българско. Украйна не предава свои граждани в трети държави. Срещу него обаче започна наказателно производство в Украйна, защото освен легалният у Брендо е намерен и фалшив украински паспорт с имената на Виктор Краич. Експертиза показала, че снимката е на Брендо, но данните са на друг човек.

Реклама

Какво се е случило с това дело там, остава загадка, както и съдбата на Евелин Банев преди и по време на войната в Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

През миналата година пък се оказа, че той някак се е върнал у нас. Дори ходил при селски кмет, който му разписал пълномощно.

Очаквайте подробности.                                                                                                                                                                                                                                                                            

Реклама
Реклама
Реклама