Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/krimi/article/17328245 www.bgdnes.bg

Авер на Васил Илиев порязан за свобода

След като наркотрафикантът от ВИС се прибира у нас да лежи 10 години

Питат Русия къде е бил тикнат Георги Лазаров, за да му облекчат режима

Съдът поряза за свобода бивш кадър на ВИС, осъден като наркотрафикант в Русия! Георги Лазаров е осъден на 10 г. заради канал за 40 кила кокаин заедно с двама свои авери от някогашната борческа организация на Васил и Георги Илиеви. Година след като се прибира да лежи у нас, Лазаров се опитва да излезе от килията предсрочно, но е посечен. Това става ясно от определение на Софийския апелативен съд, научи "България Днес".

Справка показва, че осъденият прекарва на топло едва 5 г. и половина, като почти 2 месеца съкращава с работа. Понеже изтърпява половината от присъдата, висаджията се пробва за условно предсрочно освобождаване. Магистратите са непреклонни, като изтъкват, че той първо трябва да облекчи режима, при който се изпълнява присъдата. От затвора трябва да отиде в открито общежитие, да го сложат на общ или лек режим, да излиза в отпуск и тогава пак да се пробва.

Реклама

За тази промяна би допринесло и ако се установи къде и на какъв режим е лежал Лазаров в Русия, мотивират се магистратите. Според тях може да се съберат доказателства за неговото поведение в следствения арест и затвора в Руската федерация, които да бъдат отчетени от затворническата администрация. За целта трябва да се изискат всички необходими справки от руските власти относно начина, по който осъденият е изтърпявал предварителното си задържане и наказанието си в руския следствен арест и затвор.

При приемането на присъдата пред родната Темида става ясно, че Лазаров е бил комендант на целия затвор, докато е бил в Русия, и е бил лицето на каторжниците пред администрацията. У нас той има военен чин - офицер.

"Мисля, че по-полезен ще бъда на обществото, като съм на свобода, повече мога да направя за него. Със състоянието, което имам, нали, в миналото, също определя това мое желание", проговаря осъденият в съдебната зала.

Съдът не би могъл да предполага какво би се случило, ако осъденият от самото начало е изтърпявал присъдата си в български затвор, се коментира още в решението. За престоя и поведението му при пребиваването в руския затвор може да бъде преценена скоростта, с която той може да се ползва от облекчаване на режима. Остава загадка дали българските съдебни власти ще се задействат, за да поискат нужната информация от руските си колеги.

Според неофициалната информация на Лазаров и аверите му им се налага да лежат в изправителен лагер в Сибир под строг режим. Те попадат в каторгата, след като кокаиновият канал е разбит при мащабна акция в Санкт Петербург. С помощта на внедрен агент местните ченгета залавят дрогата малко преди да бъде пласирана на тамошни наркобарони.

Реклама

Самите арести са извършени в края на август 2018 г. след продължила няколко седмици секретна операция. При разработката на българите става ясно, че няколко седмици преди това те уговарят сделката с руските си "колеги" от София. След това пътуват до Германия, откъдето хващат самолет за Санкт Петербург. При пристигането си наемат квартира в северната част на града.

Пратката с дрогата пристига на пристанището с товарен кораб. Нашенците успяват да освободят стоката, маскирана като товар с легални стоки от Западна Европа. Наркотикът във форма на пресовани калъпи е откаран в квартирата на тримата нашенци. Те се свързват с купувачите и уговарят среща. Действията им са наблюдавани от цивилни ченгета. При техните разпити става ясно, че българите са действали изключително внимателно, защото са подозирали, че може да бъдат следени.

Предпазните мерки се оказват не особено успешни, защото човекът, с когото тримата преговарят, е агент на тайните служби. Така минути преди сделката нашенците са разкрити от руските правоохранителни органи, докато опитват да си хванат такси. На място са закопчани Тодор Вълчанов, Георги Лазаров и Кръстьо Танков. След бърз процес първите двама получават по 10 години затвор, а Танков - 12.

Кой е босът?

Босът на кокаиновата банда така и не бива заловен. Руснаците подозират, че заловеният кокаин е само една пратка от действащ канал. Твърди се, че зад него стоят бивши кадри от някогашната групировка ВИС. През юни 2019 г. на пристанището в Санкт Петербург е открит контейнер с 400 килограма еквадорска дрога, подобна на тази, която е намерена у българите. Опаковането и видът на калъпите е идентичен, забелязват разследващите.

Родните криминалисти предполагат, че начело на канала може да стои човек от ВИС-2, който след разпада на групировката гравитира около бандата на "Чуковете". Смята се, че именно мистериозният бос е уреждал контактите с доставчиците на кокаина от Южна Америка. В една от разработките изскача дори името на Евелин Банев-Брендо, пишат след арестите украински и руски медии.

Четете още

Боби Даскалов: Убиха Наско Комшев заради жена

Боби Даскалов: Убиха Наско Комшев заради жена

Косьо Самоковеца е ликвидиран преди 20 години в Амстердам

Косьо Самоковеца е ликвидиран преди 20 години в Амстердам

Реклама
Реклама
Реклама