Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/16825304 www.bgdnes.bg

Боби Даскалов: Убиха Наско Комшев заради жена

Основното оръжие на братя Илиеви беше рекетът

Кой е той

Боби Даскалов отгръща завесата на подземния свят в годините след идването на демокрацията в България. Как и защо са били отстранявани знаковите фигури? Каква е била ролята на държавата? С какво се е занимавала митичната организация УБО и кои нейни служители са се издигнали? Бившият шампион на България по карате дава отговорите пред youtube канала "Спортната джунгла" и "България Днес".

- Г-н Даскалов, били сте част от УБО (Управление за безопасност и охрана). Пазили сте най-големите държавни личности като Тодор Живков. Как се стигна до това?

Реклама

- Бях редови служител в УБО. Давах охрана на открити постове. Седяхме в едни кабинки пред домовете на т.нар. правоимащи. Това бяха членове на Политбюро и кандидат-членове. УБО беше върхът на охранителната пирамида. Баретите бяха друга част от охраната, противодействието на тероризма и борбата с престъпността. Ние бяхме тесни специалисти по отношение на личната охрана. УБО беше държава в държавата. Жестоки тренировки! Хората, които над 17 години стояха зад гърба на Васил Божков, са едни от най-елитните шофьори в УБО. Това са Жоро Топалов и Иван Марков. Божков ги взе при него и те станаха топ авангардът на неговата охрана и като шофьори. Не по-малко от 17 години работа имат при него без прекъсване. Защо УБО е толкова актуално? Защото ние знаехме много повече за това как човекът да оцелее, а не дадената институция. Баретите нямаха същата възможност да контролират така целия процес. Бяха по-силни в масовите безредици, в неутрализирането на похитители. Бай Добри Джуров, Петър Младенов бяха на много високо ниво хора. А Тодор Живков беше един изключително умен и хитър човек. Върхът на пирамидата на хитрец и умник. Тези, които го иронизират, не са били на нито един конгрес да видят как говори като Фидел Кастро по 4 часа, без да погледне един лист, за новите неща, които трябва да влязат в България - промяната в икономиката, в технологиите, прираста на населението. Нито четеше, нито нищо. Живков имаше и голяма лична драма в семейството с неговия син Владо Живков, с изцепките на неговите зетьове като Иван Славков, след това и на малък Тошко. УБО няма да го има никога повече. То приключи. В момента НСО няма как да бъде УБО. Абсурд!

- Споделяли сте, че държавата е приключила Васил Илиев, Жоро Мечката, Фатик, Кюлев. Наложило се е да бъдат ликвидирани, защото са започнали да се надигат повече, отколкото трябва.

- Не съм казвал, че УБО стои зад убийството на Васил Илиев. Хора, подобни на тези в структурата, са. Да се направи едно покушение, до голяма степен би било улеснено, ако има вътрешна информация. Кога излиза, какви обичаи и навици има, какво обичаш да ядеш, от какво се въздържаш. Това убиецът го знае. Той или този, на който му е дадена задачата от поръчителите, получава буквално сценария за теб. Но тези хора бяха охранявани от експерти в сигурността. Държавата България има безкрайно много фактори и служби, които в един момент, когато видят нещо, че не е както трябва, решават нещата. Васил Илиев, Георги Илиев и много такива имаха непрекъснато жестоки конфликти на бизнес тематика. Кой да бъде отгоре - СИК, ВИС или др. Един от милиционерското училище го убиха - Георги Николов-Мечката. Той ми е новобранец в милиционерското.

- И той беше тръгнал по същия път като споменатите от вас.

- Точно така. Направи "първа частна" с Найден Милков и др. Не УБО поръча убийството му, а такива структури като него в държавата. Те имаха възможност да направят така, че да се избият бандитите. Да викнат добър професионалист снайперист отвън, наша барета или бивша такава. Да му кажат: "Този човек вече излиза извън контрол". Такъв пример е Стефан Мирославов - Крушата. Вербувано момче по линия на спорта за нашите служби. На другите им правят ревизия през месец, този никой не го спира. Каквото и да направи, го освобождават от полицията. Вербуваните хора са така. По-голямата част от тях никой не ги пипа. На държавата й трябва информация и противодействие на голямата престъпност. Ето такива нещатни агенти ползват. Държавата, както можеше да си вербува такъв агент, така можеше и да го премахне. Сядат и казват: "Този човек премина всякакви граници. Какво правим?". "Случайно" ще пуснат еди-кой си, който отдавна му е вдигнал мерника - от Сърбия, Косово или др. Влиза вътре и службите нищо не знаят или казват, че нямат информация, търсят извършителя.

- Според вас братя Илиеви по тази схема ли бяха премахнати?

Реклама

- Конкуренция, жестока конкуренция и рекет. Той беше тяхно основно оръжие и прийом. Изглежда, в един момент някъде се нарушиха отношенията с държавата. Ние, спортистите, бяхме използвани за т.нар. по-мръсен тип работа, за нелицеприятната дейност. Голяма част от спортистите бяха използвани и употребени. Това е от абдикацията на държавата от спорта. Голяма част от нашите борци бяха офицери. Държавата ги девоенизира и ги прати на улицата. Там се появиха охранителните фирми, застрахователните компании. Кой ще свърши една работа по-добре от Стефан Мирославов- Крушата на някоя политическа фигура или на някои феодален владетел на някоя област. Кой да им свърши мръсната работа? Естествено, борчетата, каратистите, кикбоксьорите, щангистите. Жестока употреба на спорта, спортистите и великите спортни личности. Почваме с Наско Комшев, убит заради една жена, която завличаше кой ли не в бизнеса. Той я дръпна и накрая го убиха. Братя Илиеви превземаха моретата, накрая влязоха в територията на ТИМ. Бяха в жестока война с Първа частна милиция на Жоро Мечката. В такива моменти държавата използва не УБО, а подобни на него хора хора. Някои решихме да останем извън тези среди. Когато влязох в бизнеса със захарта, са ми предлагали в камиона с пакетите да има 20-ина чувала "брашно". Казвах "не". От тези хора с офертите има двама-трима живи. Другите починаха, бяха убити.

- Под брашно имате предвид наркотици, нали?

- Казвам субстанция, различна от захарта. Няма логика в захарта да имаш брашно, да кажем. Точно на това се възпротивих и казах: "Няма да стане!".

- А не са ли ви притискали?

- Притиснаха ме, като ме изхвърлиха от захарния бизнес. 1994 година ми беше първият урок. Напуснах захарния бизнес 2004-2005 г. Първия пръст ми го размахаха по време на войната в Босна и Херцеговина. Вкарвах там хуманитарни помощи, захар. Имах удостоверение за хуманитарна помощ благодарение на Стоян Ганев, който е от Пазарджик. Той беше в ООН и ми помогна да го взема. Беше за износ за Босна и Херцеговина и Черна гора. Тогава ми размахаха първия пръст. Когато идват хората с куфарчетата и предложенията, трябва веднага да намериш себе си. Да знаеш кой си в момента, кой си бил преди и кой искаш да бъдеш. Тази принципност ме е карала да отказвам куфарчета като общински съветник, в захарния бизнес и при опитите на службите за вербуване. Това е основата на въпроса ви по-горе дали УБО е произвеждала такива, които могат да решат човешки съдби. Да, УБО произвеждаше такива хора.

Условна присъда за смъртта му

Слав Михалев, който според разследването причинява смъртоносната за Атанас Комшев катастрофа, е осъден за убийство по непредпазливост. Получава 2 години условно.

Мъжът шофирал автомобила "Сааб" на бореца. С него катастрофира на 2 ноември 1994. При инцидента световният шампион получи тежка черепно-мозъчна травма и след едноседмична кома почина във ВМА.

Всички близки на Комшев и борци са убедени, че катастрофата не е случайна и той убит. За тях убиец е шофьорът на газката, в която се удря автомобилът на шампиона. Той бяга след ПТП-то и остава неоткрит.

2000 души, сред които куп спортни величия, се стичат на погребението на Комшев в Карнобат. Над 80 лимузини ескортират тялото на бореца от центъра на града до гробищата.

"Такова погребение Карнобат не помни", коментираха местните.

Четете още

Търсят новите Васил и Жоро Илиеви
Търсят новите Васил и Жоро Илиеви

Търсят новите Васил и Жоро Илиеви

Братовчеди на братя Илиеви пазаруват от Цветан Василев
Братовчеди на братя Илиеви пазаруват от Цветан Василев

Братовчеди на братя Илиеви пазаруват от Цветан Василев

Реклама
Реклама
Реклама