Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/19085529 www.bgdnes.bg

Люксембург пали скандали в бърлогата на "лъвовете"

*Футболната история говори

*Стилиян скаран със Стоичков, Ицо нарича Здравко Лазаров "пияница"

Националният отбор на България ще се изправи срещу Люксембург в ключов мач от Лига на нациите на 12 октомври. Двубоят ще се състои на "Колежа" в Пловдив, като част от приходите ще отидат за благородна кауза - изграждането на паметник на легендата Динко Дерменджиев-Чико. Интересът към двубоя е силен, като над 5000 билета са продадени и се очертава отборът на Илиан Илиев да получи силна подкрепа. Нашите национали немалко пъти са се изправяли срещу този съперник през последните години. Макар и Люксембург да са със статут на "футболно джудже", на няколко пъти са представлявали сериозна трудност за българите. Докато се подготвяме за предстоящия сблъсък, специално за читателите на "България Днес" ще припомним някои от най-запомнящите се моменти от минали срещи между "лъвовете" и националния тим на Великото херцогство.

Гонзо дебютира

На 8 октомври 1996 г. България извоюва трудна победа с 2:1 срещу Люксембург в световна квалификация. Тогава дебют за националния отбор прави настоящият президент на БФС Георги Иванов-Гонзо. Селекционерът Христо Бонев дава шанс на младия нападател да излезе като титуляр заедно с опитния Емил Костадинов. Именно Костадинов отбелязва победния гол, а Борислав Михайлов блести с ключови спасявания, които помагат за извоюването на трите точки. 

Реклама

Последният гол на една легенда

На 31 март 1999 г., в квалификационен мач за Евро 2000, Христо Стоичков отбелязва последния си гол за националния отбор на България при победата с 2:0 над Люксембург. Този гол е под номер 37 за легендарния нападател, като му осигурява място сред най-добрите голмайстори в историята на националния ни тим. Освен Стоичков и Ивайло Йорданов се разписва, а младият тогава Христо Йовов е ключов с две отлични асистенции.

Капитанът срещу Камата

На 7 октомври 2006 г. България побеждава Люксембург с 1:0 в квалификация за Евро 2008, но тази победа е засенчена от драматичното решение на капитана Стилиян Петров да се откаже от националния тим. Причината е дълбокият конфликт с тогавашния селекционер Христо Стоичков. Споровете между тях започват по-рано, но напрежението ескалира по време на мача, когато Стоичков вика по Здравко Лазаров с думите: "Пияницо, тичай бе!". Това поведение прелива чашата на търпението на Петров, който решава да напусне отбора. Малко по-късно капитанът обяснява решението си. "Не желая да играя за националния отбор под ръководството на Христо Стоичков. Решението ми е резултат на много случки и събития, натрупали се във времето, откакто Стоичков е начело на националния отбор", категоричен е Стенли. Петров разкрива, че моментът, в който взел окончателното решение, бил по време на мача с Люксембург. "Случи се някъде около 30-ата минута на мача. От този момент нататък аз вече бях само телом на терена", каза още Стилиян. Въпреки драматичния развой Петров се връща в националния тим няколко месеца по-късно, но скандалът оставя дълбоки следи. 

Бербо вкарва 2 гола за 1 минута

Димитър Бербатов записва едно от най-доминиращите си представяния с националната фланелка срещу Люксембург на 12 септември 2007 г. Нападателят вкарва 2 гола в рамките на една минута. Така постига своето 37-о попадение с националната фланелка, като по този начин се изравнява с Христо Стоичков. Бербо оставя незабравими спомени както за феновете, така и за играчите на Великото херцогство. Години по-късно бившият защитник на Люксембург Ерик Хофман споделя, че Бербатов е най-добрият нападател, срещу когото е играл, описвайки го като неудържим. "Бербатов направо ни размаза! Не успявахме да му отнемем топката. Винаги правеше правилното движение. На практика той ни победи съвсем сам", заяви Хофман в интервю за вестник "Льо Котидиен".

Боби М. и "цикълът"

През септември 2016 г. България печели с 4:3 срещу Люксембург в световна квалификация. Това е един от най-драматичните мачове между двата тима. Два гола в добавеното време осигуряват победата на "лъвовете", но в съзнанието на феновете остава и една нелепа ситуация с Борислав Михайлов. Тогавашният президент на БФС, видимо развеселен след срещата, не разбира въпрос на журналистка за квалификационния цикъл на мачовете. Михайлов поглежда репортерката с усмивка и нелепо пита за какъв "цикъл" става въпрос. Това предизвиква вълна от шеги в социалните мрежи, които засенчват победата на "лъвовете". Както обикновено президентът на БФС веднага бе свързан с употребата на алкохол, а мнозина останаха недоволни от представянето на България въпреки успеха. 

Контрола с 13 жълти картона

Най-скорошният случай е през ноември 2022 г. по времето, когато започва световното първенство в Катар. В контролна среща България не успява да победи Люксембург и завършва 0:0 на "Стад дьо Люксембург". Това слага край на победната серия на тогавашния селекционер Младен Кръстаич. Българският отбор доминира през първото полувреме, но пропуска шансове да отбележи, а Люксембург създава няколко опасни положения през второто полувреме. Контролата бе направена по-интересна и от литовския рефер Манфредас Лукянчукас, който показа 13 жълти картона.

Четете още

Десподов се цани за трансфер

Десподов се цани за трансфер

Илиан Илиев: Внимавайте за Барейро!

Илиан Илиев: Внимавайте за Барейро!

Георги Василев-Гочето: Илиан е точният човек за националния!

Георги Василев-Гочето: Илиан е точният човек за националния!

Селекционерът Илиан Илиев: Мръднали сме леко напред

Селекционерът Илиан Илиев: Мръднали сме леко напред

Реклама
Реклама
Реклама