Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/19033412 www.bgdnes.bg

Антоан Гризман - златното момче се отказа от национален отбор advertorial icon

Нападателят на Атлетико Мадрид Антоан Гризман официално обяви отказването си от френския национален отбор. Трийсет и три годишният футболист, световен шампион с “петлите” от 2018 г., реши да даде път на младите, фокусирайки се от тук нататък върху своята клубна кариера.

Гризу изигра общо 137 мача за Франция, в които успя да реализира 44 попадения. Това го поставя на четвърто място в голмайсторската листа на Франция, като единствено Оливие Жиру, Тиери Анри и Килиан Мбапе имат повече голове от него. А що се отнася до броя изиграни срещи, Гризман дели третото място с Жиру, оставайки зад Юго Лорис и Лилиян Тюрам.

Предстоящите мачове на френския национален отбор В Лигата на нациите можете да проследите в уебсайта, чието рекламно лице е футболист №1 на България за всички времена Христо Стоичков. 

Магьосникът, който Дидие Дешан ценеше толкова много

Записал своя дебют за Франция през 2014 година, Антоан Гризман прекара цялата си кариера за националния тим под ръководството на един и същи селекционер - Дидие Дешан. Последният ценеше високо качествата на нападателя, често използвайки го дори в ролята на “десетка” - зад централния нападател. Там Гризман се справяше най-добре, използвайки своята креативност, не само за да бележи, но и за да асистира на своите съотборници в предни позиции.

Определено най-успешната година на Антоан Гризман в националния тим е 2018-а, когато Франция спечели за втори път световната титла на шампионата в Русия. Тогава звездата на Атлетико бе сред твърдите титуляри в отбора на Дешан, като Гризман реализира общо четири гола за триумфа на “петлите”. 

В Русия Антоан Гризман се превърна и в един от футболистите, имали честта да се разпишат във финал на Световно първенство. Той бе сред голмайсторите за победата с 4:2 над Хърватия във финала на надпреварата. Освен това, Гризу се разписа и при победата над Аржентина на 1/8-финалите, както и срещу Уругвай в следващата фаза. Именно той даде и асистенцията и за решаващия гол на Самуел Юмтити в 1/2-финала срещу Белгия.

Клубна кариера, с бури и противоречия

В своята клубна кариера Антоан Гризман не винаги е взимал правилните решения. Макар и легенда на Атлетико Мадрид, през 2019 г. той успя да ядоса феновете на “дюшекчиите” като премина в Барселона. Периодът на Гризу в Каталуния обаче не се оказа толкова успешен, колкото се очакваше, поради което две години по-късно той взе решение да се завърне в своя бивш тим.

С днешна дата Антоан Гризман е един от най-добрите футболисти в селекцията на Диего Симеоне и сред безспорните лидери на тима от столицата. През сезон 2023/24 Гризман отбеляза 24 гола в 48 мача за Атлети, напомняйки на всички за голямата си класа.

Приносът на Антоан Гризман за Франция го прави един от важните футболисти в историята на националния отбор. Макар и да е спорно дали историята ще постави Гризу на същото ниво с икони като Мишел Платини и Зинедин Зидан, факт е, че нападателят на Атлетико Мадрид бе с водещ принос за световната титла от 2018 година. А 44-те му гола за националния тим са достатъчен атестат за класата му.

Златното момче Гризу определeно ще липсва в лагера на “петлите”... 

Сайтът, чието лого виждаме върху фланелките на родния гранд ЦСКА, напомня на всички, че хазартните игри и спортните залози са преди всичко за забавление, но могат да доведат до пристрастяване. Те не бива да се приемат като средство за забогатяване или решаване на лични и финансови проблеми.

Реклама
Реклама
Реклама