Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/futbol/article/18307467 www.bgdnes.bg

Легендарният защитник от САЩ '94 Илиян Киряков: Намесиха се други фактори, за да ни победи Италия

Предотвратих две голови положения на Батистута, Трифон ме похвали

Кой е той

Илиян Киряков е един от героите от САЩ '94, отбора, спечелил бронзови медали на мондиала. Сърцатият защитник има 57 мача и 1 гол за националния отбор на България, а на световното първенство преди 30 години записва участие в 6 от срещите на Пеневата чета. Киряков влиза в 74-ата минута при победата над Аржентина с 2:0, която узаконява класирането ни на осминафинал. Последният съдийски сигнал е даден в ранните часове на 1 юли българско време. Специално за читателите на "България Днес" легендарният бранител се връща назад в спомените си от лудото американско лято, като коментира и горещите футболни теми.

- Г-н Киряков, след като националният отбор постига първата победа на световно първенство срещу Гърция, ви предстои мач срещу Аржентина. Каква бе обстановката преди срещата?

Реклама

- Атмосферата беше приповдигната, все пак бяхме спечелили дълго чаканата победа на световни първенства. Вече бяхме записали имената си в историята. Това ни направи по-спокойни и ни даде самочувствие. Когато бихме гърците с 4:0, ние осъзнахме, че имаме шанс да продължим по-напред в турнира.

- Когато се разбра, че геният на "гаучосите" Диего Марадона, ще пропусне двубоя заради положителна допинг проба, каква беше реакцията в нашия лагер?

- В последния момент разбрахме, че Марадона няма да играе срещу нас и това може би ни вдъхна допълнителна увереност. Вече бяхме наясно, че Клаудио Каниджа ще пропусне мача заради жълти картони в първите две срещи. Марадона и Каниджа бяха двамата основни футболисти на Аржентина и без тях силата на отбора не беше толкова голяма. Диего игра много добре в мачовете срещу Гърция и Нигерия на световното, но след това дойде положителната допинг проба. Не може да се каже какво щеше да стане, ако беше играл срещу нас. Но според мен няма случайни неща в живота.

- Вие влизате в мача срещу Аржентина в 74-ата минута. Каква е ситуацията на терена в този момент?

- Водим срещу Аржентина с 1:0, но сме с 10 човека на терена. След като дадоха червен картон на Цанко Цветанов, веднага ме пратиха да загрявам. Отборът на Аржентина започна да ни притиска много здраво. Действието се развиваше в нашата половина. Някои от играчите ни на терена викаха към треньорската скамейка с апел да се направят смени и да се подсили отбраната. Трифон Иванов беше един от тях. Аз бях загрял и само чаках на тъчлинията да вляза и да помогна. Последните 15 минути на мача много добре си ги спомням. Имаше две опасни положения за гол на Габриел Батистута, които предотвратих. За тези решаващи намеси Трифон ме беше похвалил.

- В крайна сметка удържаме натиска и получаваме корнер в 90-ата минута, който ще изпълнява Красимир Балъков...

Реклама

- Краси центрира и ние знаем, че Наско Сираков добре играе с глава. Застана на първа греда, както често правеше и се получи много красив гол. Там вече всичко приключи. Постигнахме целта да минем групата. След мача вече разбрахме, че опонентът ни на осминафиналите ще бъде Мексико.

- Имахте ли лична цел на мондиала?

- Аз тогава бях футболист в Испания. Две години бях в "Ла Коруня" и след това преминах в "Мерида", който беше отбор от втора лига. Бореше се да влезе в елита. Много се надявах, че след добрите резултати ще мога да си намеря по-добър клуб, в който да играя. В крайна сметка отиваме там за националния отбор, което е най-голямата чест.

- Кое е основното нещо, което е запечатано в ума ви от американското лято?

- Победата над Германия на първо място, защото това ни подсигури медалите. Вече след това на полуфинала знаем какво се случи. Италия беше опитен отбор, но имаше други фактори, които се намесиха, за да може "адзурите" да ни победят с 2:1. Възможно е някои да са имали по-голям интерес мачът за трофея да е Бразилия - Италия. Но щом стигнахме полуфиналите, значи можехме да играем и финал. Бяхме ощетени срещу италианците, както и преди това сещу Мексико беше така. Все още не виждам защо дадоха дузпа за "ацтеките" в редовното време, но в крайна сметка ги отстранихме.

- Какво мислите за сегашната ситуация в българския национален отбор?

- Дано играем на голям форум отново. С Илиан Илиев в последните мачове отборът започва да показва добра игра. Можем да постигаме резултати срещу добри отбори. Надявам се, че от школите ще се появят добри футболисти, които да участват в световни и европейски първенства за юноши. Оттам се тръгва. След това идва и изграждането на спортисти от най-високо равнище.

- Какви са досегашните ви впечатления от Евро 2024?

- На световни и европейски първенства симпатизирам на Германия. Засега се представят на добро ниво. Имат голям шанс да спечелят трофея като домакини. Но има и други силни тимове като Франция и Португалия. Не е лесно да се каже кой ще спечели, но аз съм за немците.

Четете още

Легендарният халф от САЩ '94 Даниел Боримиров: С тъста ми имахме закачки след победата над Гърция

Легендарният халф от САЩ '94 Даниел Боримиров: С тъста ми имахме закачки след победата над Гърция

Майката на Трифон Иванов проговори за паметника му, за който Стоичков и Балъков събират пари

Майката на Трифон Иванов проговори за паметника му, за който Стоичков и Балъков събират пари

30 години от САЩ `94: Гърция пада в жертва на разгневените "лъвове"

30 години от САЩ `94: Гърция пада в жертва на разгневените "лъвове"

Цанко Цветанов: Загубата от Нигерия в САЩ '94 не ни пречупи

Цанко Цветанов: Загубата от Нигерия в САЩ '94 не ни пречупи

Реклама
Реклама
Реклама