Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/futbol/article/18267582 www.bgdnes.bg

30 години от САЩ `94: Гърция пада в жертва на разгневените "лъвове"

*Най-после победа на световно!

*Стоичков, Лечков и Боримиров наказват елините

Времето лети и неусетно изминаха 30 години от лятото на 1994 г., когато България изживя своето най-голямо национално обединение в новата си история. На световното първенство в САЩ Пеневата чета пречупи два световни шампиона - Аржентина и Германия, по пътя си към бронзовите медали. Народът празнуваше футболните победи по улици и площади, непознати хора се прегръщаха и целуваха в патриотичен екстаз. Стигнахме до първия ни повод за радост. На днешната дата - 26 юни през 1994 г., България записва първата си победа на световни първенства срещу съседката ни Гърция, която прави своя дебют на форума.

В новата ни поредица връщаме лентата назад към най-важните моменти от великото американско лято. Използвани са материали от книгата "Българи юнаци - "лъвовете на световни първенства" на Книгоиздателска къща "Труд".

Реклама

Нямаме право на повече грешки!

След кошмарната загуба с 0:3 срещу Нигерия на 21 юни 1994 г. мечтаната първа победа на световни първенства става задължителна. Отборът на Димитър Пенев трябва да печели точки, ако не иска рано-рано да си хване самолета за София. Мачът срещу Гърция е на 26 юни. Елините също са разгромени в първия си мач с болезнено поражение от Аржентина - 0:4, и са готови да търсят реванш.

В лагера на България атмосферата е напрегната, а в родината мнозина точат гилотина за Пеневата чета. Въпреки това отборът запазва вяра и е твърдо решен да покаже на какво е способен.

"След загубата от Нигерия по стар наш обичай в България всичко беше негативно - разказва нападателят Петър Александров. - Всеки плюеше и търсеше причината в другия. Дори искаха да сменят треньора! Добре че бяхме толкова далече и само след няколко дни беше следващият ни двубой. Просто нямаха време да докарат друг треньор на мястото на Пенев!" 

Настроението преди двубоя с Гърция е заредено с емоции и решителност. Българските футболисти излизат на терена с ясната цел да победят. Стадион "Солджър Фийлд" в Чикаго се препълва с 63 160 зрители, които са готови да видят балканския сблъсък. Реферът Али Бушсаим (АОЕ) дава първия съдийски сигнал.

От самото начало нашите натикват гръцкия отбор в неговата половина и изглеждат страховито. Трифон Иванов плаши нападателите на Гърция дори с външния си вид. Непробиваемият защитник прилича на кръвожаден пират. Туньо е кривокрак, косата му изглежда така, сякаш с тъп нож си е подстригвал кичурите сам. Брадата му е небръсната поне от една седмица. По погледа му личи, че няма да пусне никой да се измъкне жив покрай него. Христо Стоичков разсича отбраната на елините с бързи пробиви, а Краси Балъков и Лечков са неуловими за съперника в центъра на терена. Гърците са тотално объркани. 

Само пет минути след началото на мача "лъвовете" получават златна възможност. Алексудис играе с ръка в наказателното поле и съдията отсъжда дузпа. Христо Стоичков застава зад топката и не пропуска - 1:0 за България! Това е най-доброто възможно начало за нашия отбор. България доминира на терена и първото полувреме завършва с този резултат.

Реклама

През втората част българските играчи показват още по-голяма решителност. Следват още три пирона в ковчега на гърците - Стоичков, Лечков и Боримиров се разписват, а крайният резултат е впечатляващото 4:0 за България. Прокобата най-накрая е развалена! След 32 години чакане България постига своята първа победа на световно първенство. 

"Доволен съм, че смачкахме фасона на гърците - казва в свой стил Христо Стоичков след двубоя. - Дадохме добър урок на нашите исторически противници и техния треньор Панагуляс, който заявил, че не съм голям играч. В последните два мача им вкарахме общо осем гола, а те на нас нито един. Панагуляс шест месеца говореше глупости по наш адрес, сега трябва поне шест месеца да мълчи", категоричен е Камата.

Треньорът Димитър Пенев също е доволен.

"Нямаме намерение да спираме дотук", категоричен е Стратега.

Следващият мач с Аржентина е от решаващо значение и може да ни изпрати напред в турнира. Как всичко се променя само броени дни след нигерийския кошмар! България е на крачка от историята, а тази победа ще остане завинаги в сърцата на българските фенове, които не спят цяла нощ след мача. Хиляди излизат да празнуват по улиците, крещейки "Българи юнаци!". В Гърция пресата е огорчена след 4-те куршума от "лъвовете" по отбора им. "Гръцкият национален тим се подигра с всички нас", пише с огромни букви на челната си страница в. "Та Нея".

А за България еуфорията едва сега започва. 

26 юни 1994 г.

Световно първенство, групова фаза

България - Гърция 4:0

2:0 Стоичков (5-д, 55-д)

3:0 Лечков (65)

4:0 Боримиров (90)

България: Борислав Михайлов, Емил Кременлиев, Трифон Иванов, Цанко Цветанов, (Илиян Киряков-76) Петър Хубчев, Златко Янков, Емил Костадинов, (Даниел Боримиров-81) Христо Стоичков, Йордан Лечков, Наско Сираков, Красимир Балъков

Треньор: Димитър Пенев

Гърция: Атмацидис, Апостолакис, Калидзакис, Каратаидис, Марангос, Караянис, Алексудис, (Димитриадис-57), Ниоблиас, Махлас, Хадзидис, (Митропулос-46), Кофидис

Треньор: Алкетас Панагуляс

Съдия: Али Бушсаим (ОАЕ)

Четете още

Цанко Цветанов: Загубата от Нигерия в САЩ '94 не ни пречупи

Цанко Цветанов: Загубата от Нигерия в САЩ '94 не ни пречупи

30 години от САЩ `94: Нигерия разбива "лъвовете" в луд мач

30 години от САЩ `94: Нигерия разбива "лъвовете" в луд мач

Реклама
Реклама
Реклама