Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/evro%202024/article/18366379 www.bgdnes.bg

Благой Георгиев: Англия на полуфинал е престъпление срещу футбола

Фаворитите не са толкова подготвени, колкото се очакваше

Кой е той

Бившият национал на България Благой Георгиев влезе в нова роля по време на Евро 2024. Той се изявява като репортер на БНТ в Германия. След двубоя между Турция и Нидерландия бившият халф разкри своите впечатления от европейското първенство пред "България Днес" преди поредното си включване пряко в ефир.

- Г-н Георгиев, какво мислите за мача между Нидерландия и Турция, който наблюдавахте на живо тук?

Реклама

- Трябва да поздравим отбора на Турция. Бориха се мъжки и показаха, че с нищо не отстъпват на Нидерландия. Напротив, ако не беше вратарят на "лалетата", можеше и по друг начин да свърши мачът. Класата просто си каза думата, както и смените, които влязоха за Нидерландия. Вергхорст за мен беше в основата на обрата. Нидерландия има равностойни футболисти за два отбора, Турците нямаха тези смени, които да помогнат на тима.

- Останаха вече четири отбора. Те ли са най-заслужилите?

- Най-заслужилият е Испания. Относно другите, Франция не ни убеди, че заслужава. За мен е престъпление срещу футбола, че и Англия е на полуфинал. Толкова слаб отбор! Те не заслужаваха с тази игра да излязат от групите. Сега като нищо ще победят Нидерландия и ще отидат на финал. Имаше много по-добри отбори. Дори Швейцария, Словакия, които на осминафинала заслужаваха да продължат повече от Англия. Това е футболът, роля играе и късметът. Но не знам докога ще им помага.

- Като че ли големите сили не си направиха "сметките" в групите и повечето се натресоха в единия поток?

- Не успяха в "математиката", както се казва. Не изчислиха хубаво кой накъде и как. Оставиха път на Англия, която по най-лесния начин стигна до полуфинал. За мен в петък беше финалът преди финала - Испания - Германия. След като "ла фурия" победи, е основен фаворит за спечелването на европейското първенство. Единственото, което може да им изиграе лоша шега, е, че нямат дълга скамейка като Франция.

- Франция продължава без гол от игра - автоголове, дузпи.

- Преди началото всички ги смятаха за един от фаворитите, но Франция с нищо не показва, че заслужава да спечели европейската купа. Да, силни са като футболисти, като качества, като единици, но като отбор не ни убедиха. Има два мача до края - за тях може и един - да видим какво ще направят.

Реклама

- Можем ли да кажем, че тежкият сезон с много мачове изтощи звездите и те дойдоха уморени на европейското?

- Нормално е. Наистина в големите първенства, особено Англия - играят сума ти мачове. Това са живи организми. Нормално е да се изтощават, каквито и професионалисти да са. По-малките отбори са по-свежи, по-подготвени, по-готови за всеки един мач. Бият ги с класа, но не знаем докъде ще им стигна само тя.

- Какво ви направи най-голямо впечатление на Евро 2024 до момента?

- Ако подцениш даден отбор, всеки може да ти изиграе лоша шега. Вече няма силни и слаби. За мен дори "по-слабите" бяха по-добри от водените за фаворити. Силите и качествата във футбола са изравнени. Най-малката грешка или късметът могат да обърнат мача.

- Изненада ли ви нещо?

- Нещо много не ме е изненадало. Очаквах от фаворитите по-добра игра. Да покажат, че заслужено се наричат фаворити. Изненада ме, че не са чак толкова подготвени за това, което очакват всички от тях.

- Как се чувствате в новата роля тук - като репортер?

- Супер! Само че има много пътувания. Всеки ден си в различен град. Идва нов мач. Интересно е, естествено, но не ви завиждам с тези пътувания. Ние, футболистите, сме свикнали - отиваме на мача и не ни интересува феновете откъде ще дойдат. Излизаме 90 минути и това ни е работата. Като погледнеш от другата страна, не е толкова леко.

- Може ли и в бъдеще да продължите в това амплоа?

- Интересно ми е. Ще видим в бъдеще какво ще стане. Живи и здрави да сме.

Четете още

НЕУМОРИМ! Благо Джизъса бачка от влака в Германия за БНТ

НЕУМОРИМ! Благо Джизъса бачка от влака в Германия за БНТ

Благо Джизъса започва тв кариера

Благо Джизъса започва тв кариера

Андреа Банда Банда отрича афера с Джизъса: С Благо сме просто приятели

Андреа Банда Банда отрича афера с Джизъса: С Благо сме просто приятели

Бившата на Джизъса пее "Притури се планината" по зърна в гората

Бившата на Джизъса пее "Притури се планината" по зърна в гората

Реклама
Реклама
Реклама