Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/evro%202024/article/18317582 www.bgdnes.bg

Португалия се измъчи със Словения, дузпи и сълзи за Роналдо

Португалия се измъчи със Словения, но се класира за 1/4-финалите на Евро 2024. Това стана след 0:0 в редовното време и 3:0 при изпълнението на дузпите.

Мачът ще се запомни с две неща. Първо със сълзите от безсилие на Кристиано Роналдо. Звездата на "мореплавателите" изпусна дузпа в 105-ата минута. Въпреки това застана зад топката за първия наказателен удар в решителния момент. Тогава не сбърка и преодоля Ян Облак.  Второто нещо е феноменалното представяне на вратаря Диого Коща. Стражът спаси три от три дузпи, изпълнени от словенците. 

Реклама

Португалия започна с атаките от първата минута, но не успя да създаде 100-процентово голово положение. В 34-ата минута Роналдо стреля от фаул, но топката прелита малко над напречната греда. Най-чистото положение за Португалия бе в последната секунда на първото полувреме. Рафаел Леао направи поредния си пробив отляво и върна топката на дъгата пред наказателното поле. Жоао Палиня стреля, но ударът му премина на сантиметри от дясната греда.

В 55-ата минута Роналдо отново стреля от пряк свободен удар, но Облак боксира топката. Португалия се втурна в атаки, а словенците изпаднаха в глуха отбрана. При една от малкото си контри Бенямин Шешко изскочи сам срещу Диого Коща, но би изключително неточно. В 89-ата минута Облак отново спря Роналдо. Вратарят спаси най-чистото положение, открило се пред звездата на Португалия.

„Мореплавателите" така и не можаха да вкарат за 90-минути и се стигна до продължения. Това е четвърти от последните шест мача на Португалия от елиминации на европейско първенство, в който има допълнителни минути. В 102-ата минута „мореплавателите" получиха правото да изпълнят дузпа след нарушение срещу Диого Жота в наказателното поле. Зад топката застана Роналдо, но Облак направи страхотно спасяване. След края на продължението Кристиано се разплака, а съотборниците му го успокояваха един след друг. В 115-ата минута Пепе направи огромна грешка и Шешко изскочи сам срещу Коща. Звездата на Словения стреля, но вратарят на Португалия се намеси решаващо.

В крайна сметка за първи път на Евро 2024 се стигна до изпълнение на дузпи. Коща успя да спаси първия наказателен удар на словенците - изпълнен от Йосип Иличич. Роналдо отново застана зад топката за Португалия и този път не остави шанс на Облак. Веднага след това Коща направи ново спасяване - този път на Балковец. Фернандеш не остави шанс на Облак - 2:0. Феноменалният Коща спаси трета поредна дузпа след удар на Вербич. Бернардо Силва вкара и Португалия е на 1/4-финал на Евро 2024. Там съперник на "мореплавателите" ще е Франция. 

Четете още

Иличич пребори депресията: Смъртта на съотборник и COVID-19 почти съсипват играча

Иличич пребори депресията: Смъртта на съотборник и COVID-19 почти съсипват играча

Иберийската тайна на Евро 2024: Чист кислород дава мощ на испанците

Иберийската тайна на Евро 2024: Чист кислород дава мощ на испанците

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама