Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/evro%202024/article/18250118 www.bgdnes.bg

Звездата на Чехия обявен за безперспективен: Плащали на Цоуфал с бира и наденички

Защитникът бе изгонен от националния за пиене

Елица Младенова
наш пратеник в Германия

Владимир Цоуфал е една от двете големи звезди на Чехия заедно с Патрик Шик. Футболистът на "Уест Хем" бе може би най-добре представилият се играч срещу Грузия (1:1).
Десният бранител можеше и да не стигне до Евро 2024, ако се бе предал преди години, или заради пиянска издънка. Съдбата на Цоуфал е повече от любопитна, споделя чешки журналист по време на мача с Грузия.
На 16 години от родния му клуб "Баник" (Острава) му заявяват, че не става за футбола. Причината - твърде нисък е, Бранителят е освободен и остава без отбор. Въпреки това не се предава и започва да играе в нискодивизионния "Биловец". Там съотборницте му са 40-годишни аматьори.
"На 16 години играех в най-ниската дивизия в Чехия. Играехме срещу заплата от наденички и бири. "Баник" разруши мечтата ми да бъда професионален футболист и ме изпрати да играя в този отбор с 40-годишни мъже, които обичаха само да пият по едно след работа", споделя Цоуфал пред "Мирър" през 2022 г.
За да не загуби форма, футболистът започва да тренира усилено сам. Поти се във фитнеса и тича.
"Исках да им покажа, че ще мога да играя професионален футбол", казва десният бек.
Същата година е поканен във ФК "Хлучин", където привлича вниманието на футболните специалисти. След 12 месеца е в "Опава", а от следващия сезон в "Слован" (Либерец). Кариерата му се развива успешно и днес играе във Висшата лига.
Цоуфал можеше да не е на Евро 2024 заради пиянски скандал, в който се забърква. В края на миналата година заедно с Ян Кухта и Якуб Брабец бяха хванати в нощен клуб без разрешението на треньорския щаб. Това стана по време на лагера преди мача от квалификациите за европейското първенство срещу Молдова. Тримата бяха изхвърлени от националния отбор. Наказанието изглеждаше окончателно, но селекционерът Иван Хашек изненадващо за всички в Чехия реши да "прости" на Цоуфал и да го включи в състав за Евро 2024. Надделяха неговите дефанзивни способности и преливане по дясното крило.
Цоуфал не е единственият спортист в семейството си. Майка му Алена представя Чехословакия на олимпийските игри в Сеул 1988-а в спортната гимнастика. Нейните брат и сестра бяха успешни фигуристи.


От 2017-а защитникът е женен за Хана Цоуфалова. Блондинката го подкрепя и по терените в Германия заедно с двете му деца. Съпругата му има модна марка, кръстена на самата нея, която е доста успешна в Чехия. Освен облекла предлага и чанти и бижута.

Четете още

Белгия с категорична победа над Румъния, вратар се отчете с асистенция

Белгия с категорична победа над Румъния, вратар се отчете с асистенция

Грузия открадна точка от Чехия

Грузия открадна точка от Чехия

Фен плати 60 евро, за да гледа стълб на "Олимпиащадион"

Фен плати 60 евро, за да гледа стълб на "Олимпиащадион"

Ратков отказа на България, чака дебют на Евро 2024

Ратков отказа на България, чака дебют на Евро 2024

Реклама
Реклама
Реклама