Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/evro%202024/article/18222565 www.bgdnes.bg

Шотландия изненада Швейцария, Шакири с историческо постижение

Шотландия отмъкна точка от Швейцария след бойко 1:1 в Кьолн.  Тя е първа за тима на Евро 2024 след разгромната загуба с 0:5 от Германия. "Кръстоносците" събраха 4 т. и са почти сигурни за осминафиналите. 

Шотландците шокираха противника в 13-ата минута. Андрю Робътсън подаде на Калъм Макгрегър, който намери Скот Мактоминей в наказателното поле. Играчът на „Манчестър Юнайтед" стреля. Фабиан Шер подложи десния си крак, но само отклони топката неспасямо във вратата на Ян Зомер – 1:0 за шотландците. Все пак голът бе записан на Мактоминей. 

Реклама

Изравнителното попадение бе дело на Джердан Шакири, който вкара поредният изключително красив гол на Евро 2024 в 26-ата минута.

Гол на швейцарците в края на полувремето бе отменен заради засада на Дан Ндойе. През второто полувреме шотландците уцелиха и греда след удар с глава на Грант Ханли. В 84-ата минута нов гол на "кръстоносците" бе отменен заради Бреел Емболо. 

С гола си Шакири се превърна в единственият футболист, който е вкарал поне по веднъж на последните три европейски и три световни първенства.

Швейцарският национал неизменно се разписва на Евро 2016, 2020 и 2024, както и на последните три Мондиала през 2014, 2018 и 2022 година.

Шакири е едва петият футболист с най-много отбелязани голове извън наказателното поле на големи турнири с националната фланелка – 3. Пред него са Лионел Меси, Мишел Платини, Лотар Матеус и Диего Форлан с по 4 и Ривелино, който има пет.

Четете още

Дейвид Мойс: Мактоминей може да спаси Шотландия

Дейвид Мойс: Мактоминей може да спаси Шотландия

ЗА ПЪРВИ ПЪТ! Играч от българското първенство вкара на европейско

ЗА ПЪРВИ ПЪТ! Играч от българското първенство вкара на европейско

Реклама
Реклама
Реклама