Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/covid-19/article/8599188 www.bgdnes.bg

Ген. Мутафчийски: За първи път имаме повече оздравели, отколкото заразени

"За първи път имаме повече оздравели, отколкото заразени и това е много радостна тенденция. Не трябва да се забравя, че каквото и отхлабване на мерки да има, трябва да се спазва социалната дистанция. Ние живеем с презумпцията, че този вирус съществува, има такава епидемия и тя е смъртоносна", Това заяви шефът на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски по време на брифинга в Министерския съвет.

"Ключовата дума при отхлабване на мерките е да се преценяват много внимателно рисковете и всяка мярка да бъде премерен риск. Виждате, че това се случва постепенно, след внимателно обсъждане на ситуацията", добави той.

Реклама

"Нарушаванията на физическата дистанция, събирането на големи групи от хора, може да доведе до възникване на взривове от заболели и затова трябва всички здравни служби да бъдат нащрек", каза ген. Мутафчийски и припомни, че вчера един от директорите на СЗО предупреди всички "да не празнуват, а да се организират и подготвят за следващ удар".

На същия брифинг здравният министър Кирил Ананиев заяви, че тази сутрин сме получили нота от НАТО, с която ни задължават да осигурим определен капацитет за лечение на военослужещи от българската армия и ако се наложи от други страни.

Основната философия в писмото, изпратено от НАТО до България е, че всички военни здравни служби трябва да поддържат готовност и да поемат втори удар за контингентите, които обслужват.

"ВМА се включи успешно в лечението на заразени с коронавирус, декларираме, че и занапред ще продължим да лекуваме български граждани, но имаме известни предписания за военните контингенти в страната, така че ще мерим необходимия баланс каква част инфекциозните клиники - те са две у нас - в Сливенската военна болница и във ВМА в София, коя част ще бъде за граджани и коя ще се поддържа като резерв за контингентите", обясни Мутафчийски.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама