Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/covid-19/article/8597555 www.bgdnes.bg

24 са новите случаи на заразени с COVID-19 у нас, двама са починали

За деня са регистрирани 24 нови случая, от тях 10 са приети в болница. Общо заразените у нас са 2259 души. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на редовния брифинг на щаба.

В пет области са новорегистрираните 24 случая. В София - 16, Ямбол - 4, Сливен - 2, Кюстеднил и Пазарджик - по 1 нов случай.

Реклама

11 жени и 13 мъже са новозаразените за деня.

Общо 133 са заразените деца, като няма установен нов случай на заболяло дете. 

242 са заразените сред медицинския персонал.

Излекувани са 646 пациенти. Починалите са двама - мъж на 79-години, починал в"Света Анна" и жена на 93 години, починала в многопрофилната болница в Лом. Жената е от дома за стари хора в Кула и е била с хронична обструктивна болест на сърцето и хипертония.

След среща с всички ръководители на столичните лечебни заведения се стигнало до извода, че е по-добре да се оставят 7-8 болници в София, които основно работят с положителни, за да може болници, които имат по един-двама, до 5 души да са изцяло освободени и да насочат ресурса си към нормалната лечебна дейност.

Съответно доц. Кунчев призова хората, които до момента не са потърсили помощ за хроничните си заболявания и планови операции, да го направят и поясни, че заразените с коронавирус ще се лекуват във ВМА, в "Пирогов", в "Александровска", в Инфекциозна болница, в "Света Анна", във Втора градска и Белодробна болница. Останалите лечебни заведения ще могат да се съсредоточат към други болни.

Средният процент на заразените медицински лица в Европа е 13%, в Германия е 6%, а в Ирландия - 9%. Казвам това, за да ви уверя, че няма начин медицинският персонал да не се зарази. Не е редно да търсим вина в лекарите. У нас процентът на заразени медицински лица е малко под средния за Европа, каза доц. Кунчев.

Той заяви, че не е добра идея да се затварят цели квартали, тъй като това предпазва предимно съседните на затворения квартал да не се заразят.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Реклама
Реклама
Реклама