Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/covid-19/article/8550510 www.bgdnes.bg

Ген. Мутафчийски: 53 случая на коронавирус за денонощие, 2 нови жертви

Заразен е още един медик

53 случая на коронавирус са регистрирани за денонощие, в болница са 25, изследвани са 1163. Това каза ген. Венцислав Мутафчийски. Националният оперативен щаб дава пресконференция веднъж седмично в Министерския съвет. Това ще се случва всеки четвъртък от 08:00 ч., считано от днес. Щабът отговаря на въпроси на медиите. 

"Излекувани са 22% от случаите - 384 души. Има двама починали, 84 са общо. Починал е мъж във Велико Търново с придружаващи заболявания и мъж в Ямбол с белодробна болест.  353 са случаите в болница, 38 са в интензивно отделение.", добави той. 

Реклама

У нас към момента с потвърден COVID-19 са регистрирани 192 лица-медицински персонал. Нов случай е установен при медицинска сестра от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

Потвърдените през изминалото денонощие случаи на COVID-19 /общо 53/, са разпределени по области, както следва: Благоевград – 2; Бургас – 3; Враца – 2; Кюстендил – 1; Пазарджик – 5; Перник – 4; Плевен – 5; София – 19; Ямбол – 12.

"Преди 3 дена почина един от пациентите с прелята кръвна плазма, той беше с левкемия. Другият е контактен, адекватен и се храни", отговори Мутафчийски на въпрос за преливането на кръвна плазма, което се осъществява във ВМА.

"Една от пречките за трансплантациите е, че нямаше изградени протоколи. Тази дейност се възобновява. Не се е случвала все още, това ще стане след подходящ донор, няма никаква пречка. Електронната система я очакваме с голямо нетърпение, сега данните, които се събират са на ръчен режим - с непрекъснат контакт с РЗИ, директори на болници и тн. Вие получавате една много екзактна информация. Уверяват ни, че има изработени електронни подписи, за да вкарва всеки своевременно данните", каза още той. 

"Тече изследване на персонала от домове за стари хора, резидентен тип и такива с психически отклонения. Това ще продължи поне още седмица. Голямата част от заразените са във Видинско. На другите места или няма проби или са от персонала санитарки 1-2", каза  главният инспектор Ангел Кунчев. 

"По отношение на растящата заболеваемост в България - да, това е така, никой не отрича този факт. Има такива, които твърдят, че няма коронавирус в България, но има нарастване. Системата все още може да се справи. Отпускането на мерките поставя изисквания към гражданите да проявят съвест и да носят маски в магазините и във всички оказани места - в транспорта, в затворени помещения. Наблюдава се редовно нарушаване на тези изисквания, но би трябвало контролните органи да си свършат работата", каза Мутафчийски. 

Реклама

"Не ме пуснаха в три магазина без маска. Броят на обектите на магазини и заведения е 24 хил., а в страната 72 хил. Призоваваме хората сами да мислят за здравето си. Контролният орган Българска Агенция по Безопасност на Храните", каза Ангел Кунчев. 

"В редица държави е забранено да излизат възрастни хора и хора с хронични увреждания, сами може да си представите какво ще стане в България, ако се забрани това. Обсъждаме чисти коридори за пазаруване с ясните препоръки, че трябва самите възрастни хора да се самоограничат", каза Мутафчийски. 

"Българката от полета от Холандия е отказала да отиде в болница. В мига в който хора, които са болни, кацнат на Летище София, бързат да се приберат по родните си места", каза шефът на РЗИ – София д-р Данчо Пенчев.

"Откриваме двама от шест като заразени", завърши Мутафчийски.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Реклама
Реклама
Реклама