Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/covid-19/article/8539546 www.bgdnes.bg

Лекари герои

От белези по лицето до смърт 

Д-р Ли Уенлианг предупреди, но не позволиха да го чуем 

"Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна".

Така завършва Хипократовата клетва, която по традиция е полагана от лекарите за етично упражняване на медицина. Героите се раждат в трудни време, а в момента живеем в точно такива. И медиците са хората на първа линия, които рискуват живота си, за да преживеем коронавируса.


Милиони са хората в бели престилки в света, а хиляди от тях загинаха, докато бяха на работа. Безчет са героите и не можем да разкажем за всички, но ще ви покажем някои от заслужаващите поклона ни примери.
Помните ли Ли Уенлианг? 34-годишният китайски лекар, който пръв предупреди, че се задава страховита болест. И почина от Ковид-19, докато се опитва да помогне на болни пациенти в Ухан.
През декември той изпраща съобщение до колегите си, че се е появил напълно нов вирус и според него изглежда като САРС - друг смъртоносен коронавриус. Призовал ги да носят защитни облекла и да внимават да не се заразят. Прудпрежденията на Ли не трогват властите в азиатската държава и полицията го навестява. Казват му да "спре да прави лъжливи коментари" и започнали разследване срещу него за "разпространение на слухове".

Реклама


На 10 януари започва да кашля, ден по-късно вдига температури а на 1 фавруари Ли е диагностициран с вируса. В края на януари заявява в социалните мрежи, че местната полиция го е принудила да подпише изявление, в което обещава да не не предприема повече "действия за нарушаване на закона". Няколко дни по-късно умира. Новината за смъртта му предизвика бурни реакции по целия свят, а лекарият на мига беше обявен за герой. И се появиха съжаления, че ако властите бяха чула предупрежденията му, нямаше да се стигне до световна пандемия.
За кошмара на болничния живот разкри и Алесия Бонари, медицинска сестра в Милано. Тя се осмели да покаже раните по лицето си, причинени от защитните маски.
"Психически съм уморена, защото предпазните ни средства са лоши", споделя в своя пост Алесия и разказва, че защитният костюм не само я кара да се изпотява непрекъснато, но и след като го облече, не може с часове нито да пие вода, нито да отиде до тоалетна. Освен това не липсва и страха, че маската й няма да бъде достатъчно изолираща, че може по невнимание да докосне лицето си с мръсни ръкавици или че очилата й няма да защитят напълно очите й.
Българските лекари също геройски се справят с тежката и непозната до този момент ситуация. Сред хилядите благородни медици изпъкнаха д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов, които работеха с най-тежко болните "Пирогов" и са сред първите, които се изправиха лице в лице срещу коронавируса в България. Любопитното е, че двамата отскоро са съпрузи, но вместо сватбено пътешествие избират да се посветят на дълга си като лекари и да изкарат медения си месец в болницата.


За съжаление, вече има и двама починали лекари у нас. На 2 май издъхна д-р Илияна Иванова. 43-годишната жена е работила в инфекциозното отделение на болницата в Сливен.

В продължение на 10 дни е била под домашно лечение, почувствала се зле и веднага била приета за лечение, но усложненията се развили много бързо и починала.

По-късно същата вечер издъхна и д-р Нели Пандова от Центъра по спешна медицинска помощ в София. На 31 март е диагностицирана с вирусна бронхопневмония, но е била в добро състояние.

И двата й правени теста за коронавирус са отрицателни. Състоянието й рязко се е влошило след като вече е била пратена вкъщи и издъхнала.
Въпреки трагичните вести, медиците у нас продължават да са на своя пост. И вечер в 21 ч получават аплодисменти от благодарните българи.
Едно голямо БЛАГОДАРЯ и от екипа на вестник "България Днес".

Реклама
Реклама
Реклама